Neiskorišten potencijal solarne energije u Hercegovini

ljubuski.info

Hercegovina, s prosjekom od dvije tisuće sunčanih sati godišnje, ima ogroman potencijal u proizvodnji solarne energije. Taj potencijal je dosad iskorišten u malom postotku, jer su ulagači preferirali male hidroelektrane. Trendovi u obnovljivim izvorima energije se mijenjaju pa sada sve više lokalnih zajednica razmišlja o učinkovitijem korištenju sunčeve energije.

Najveći interes za obnovljive izvore energije uočen je u Istočnoj i Zapadnoj Hercegovini te na području Bosanskog Petrovca, Drvara i Grahova.

Prazninu u gradskom proračunu suncem planira puniti i grad Mostar. Prema prostornom planu grada, na čak 18 lokacija planira se za izgradnju solarnih elektrana. Prema jednoj studiji, u Mostaru bi se 2025. moglo proizvoditi ukupno oko 100 mw električne energije na godišnjoj razini. Prvi uvjet za to je olakšati izdavanje dozvola potencijalnim investitorima.
Kada je u pitanju solarna energija, imamo dosta zahtjeva koji pristižu svakodnevno. Ono što predstavlja mogući problem su regulacijski planovi gdje se takvi objekti mogu graditi. Ne mogu se bas paneli stavljati svugdje, ali je moj koncept i ideja da sutra svaki krov ima solarne panele, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Solarna energija je ekološki najprihvatljiviji način dobivanja energije. Ove elektrane dugoročno su profitabilne, a sva proizvedena električna energiju prodaje se po zajamčenoj otkupnoj cijeni, koja je nekoliko puta viša od cijene struje koju kupujemo iz mreže. Zato su za instalaciju mini i mikro solara zainteresirani i brojni građani.

Regulatorna komisija za energiju Federacije BiH u razdoblju od 1.1.2020. do 30.3.2021. primila je 147 zahtjeva za izdavanje dozvole za rad u proizvodnji električne energije iz solarnih elektrana. 112 zahtjeva odnosilo se na mikropostrojenja snage do 23kw, 33 zahtjeva za minipostrojenja snage do 150kw, dva zahtjeva za mala postrojenja snage do jedan mw.

Po uzoru na zapadne zemlje koje su već krenule u energetsku tranziciju, procedura za instalaciju mini solarnih panela do 23 kw-građanima je dodatno olakšana, uz jedan uvjet.
Skraćena procedura je za one koji su mikroproizvođači, na kući imate priključak, koristite električnu energiju, zemlja ili kuća je na vama kao vlasniku i možete investirati u solarnu elektranu, ali ne možete kao fizičko lice, morate osnovati obrt ili tvrtku, kazao je Nihad Harbaš, stručnjak za obnovljive izvore energije.

Društvena korist od pokretanja ulagačkog ciklusa u solarnu energiju bila bi višestruka - poboljšali bi se uvjeti za razvoj industrije i prometna infrastruktura te bi se otvorila nova radna mjesta. Gradski proračuni punio bi se od doprinosa, poreza i koncesija, a najvažnije je da bi gradovi pokazali razvojnu viziju s naglašenom ekološkom komponentnom, te stvorio ozračje za održiv razvoj gospodarstva, što bi utjecalo i na poboljšanje kvalitete života građana.

BHRT

Glas naroda

Prije dobit sidu nego dozvolu.

Solarna energija je skupa priča i nerealna opcija za društvo u razvoju.Najveći potrošači energije,u domaćinstvu,su bojleri i centralna grijanja i mislim da bi bila revolucija kad bi se ulagalo u otkrivanje panela,ili nekih drugih načina,koji bi bili cijenovno pristupačni i ekonomski isplativi za naše podneblje.Ja se liti kupam vodon ugrijanom na suncu ali tribalo bi moć bar još u jesen i proliće ali to je i cjenovno i tehnološki još na dugu štapu.Uglavnom zemlje koje imaju vlastitu tehnologiju imaju i isplativost a za nas je još hidro energija zakon.

Neiskorišten ZNA SE zašto,zato što netko ima monopol

Važno je da si se ti javio iako nigdi veze sa vezom to što pišeš.Pa i u samom tekstu vam piše da je ovako dobivena struja "nekoliko puta" skuplja.Ti bi je tako skupu sigurno plaća?

Ja bi vitrenjaču posadija. Triba li je ičim zasipati?

Ajmo navali narode nakon činčila, dionica, bitcoina, smilja imamo novi način zgrtanja (gubljenja) bogatstva!

A nitko nr govori o fotonaponskim čelijama i koliko one dugo, odnosno kratko mogu trajat...i kako ih je onda potrebno odlagat kao opasni otpad. A gdjr se kod nas zbrinjava opasni otpad
I kad zbrojiš i oduzmeš i nije neki "ekološko prihvatljiviji" nači proizvodnje energije.

Hitno ukinuti poticajnu cijenu za ovu energiju i sve rešeno, dozvole su pokupili .....
A obični svit plaća poticaj za takve.

Nije bezveze dobročinitelj ono niko ti ploča metnija na bijaču,biće unde para što od spoticaja što od elektroprivrede ercegbosne.

Sve poticaje treba ukinuti to je jedino zdrav liberalni zakon a ostalo je muljaza.

Dopustili ste da vam stave u 1 klasi solarne panele na bijači ono nema niđe nego kod nas, pozdrav iz njemačke nek vas gaze kradeze mase zna se

Neiskorišten potencijal solarne energije u Hercegovini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari