Nužno smanjiti trošarine i cijene cigareta

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina ima jedan od najvećih nameta na duhanske proizvode u odnosu na kupovnu moć građana. Od 5 KM, koliko minimalno stoji jedna kutija cigareta, 4,50 KM uprihoduje država. Zbog visokih cijena proizvoda i male kupovne moći građana krijumčarenje je vrlo izraženo, što stvara velike gubitke državi, građanima te legalnim proizvođačima i trgovcima. Građani su primorani kupovati proizvode sumnjivog podrijetla i kvalitete.

U posljednje vrijeme, zapljene nezakonitog duhana i duhanskih proizvoda vrlo su česte. Nerijetko Uprava za neizravno oporezivanje (UNO), policija, Granična policija, SIPA i druge nadležne institucije oduzmu velike količine, novčano iznimno vrijedne. Unatoč tome, dojam je kako zapljene nisu dovoljne. Na ulicama je još uvijek jako puno krijumčarenih cigareta. Svoje gledište kako doprinose suzbijanju "crnog tržišta" nedavno su dale entitetske inspekcije.

FUZIP treba više službenika

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) naglasili su kako je u njihovoj nadležnosti provjera trguje li se bez potrebnih dokumenata, a na osnovi kojih se nedvosmisleno može utvrditi podrijetlo robe. Upozorili su i na odgovornost inspekcija nižih razina vlasti. Tako su napomenuli kako je obveza općinskih inspekcija nadzirati koriste li se za trgovinu javne površine bez odobrenja.
Ne može se govoriti o bilo kakvoj toleranciji ilegalne prodaje od FUZIP-a, koji je u više navrata kontrolirao (auto)tržnice, a u vezi s prometom duhana i duhanskih prerađevina. Inspekcijski nadzor obuhvatio je sve one objekte u kojima se vrši promet proizvoda bez trošarinskih markica - istaknuli su.

Nadalje, izdvojili su konkretne podatke koji se odnose na posljednje dvije godine.
Po pitanju rezultata Federalnog tržišnoga inspektorata, ostvarenih u kontroli prometa duhana i duhanskih prerađevina, u posljednje dvije godine je, shodno evidenciji i popisu robe oduzete u inspekcijskim nadzorima, oduzeto 155 kg duhana u listu, 56 kg rezanog duhana te 14.000 kutija cigareta bez markica, prosječne tržišne vrijednosti 44.686 KM - istakli su.

Upozorili su na to da se kontrole vrše u skladu s listom prioriteta, koja se ažurira po nalozima Vlade Federacije BiH. Tako su podsjetili kako u ovom trenutku najviše nadziru cijene naftnih prerađevina i proizvoda od interesa za ovaj entitet.

Osvrnuli su se na svoje kapacitete u borbi protiv "crnog tržišta" duhana i duhanskih proizvoda, kao i protiv drugih problema.
Po pitanju strateškog planiranja i raspoloživosti ljudskih kapaciteta, ranije smo navodili kako FUZIP, a time i Federalni tržišni inspektorat djeluje u ograničenim kadrovskim okvirima, naš realan zahtjev bio je prijam oko 30 federalnih tržišnih inspektora za adekvatan i strateški inspekcijski tretman problema i nezakonitosti iz područja naše nadležnosti, dok Federalni tržišni inspektorat trenutačno ima 16 tržišnih inspektora s djelokrugom rada u 10 županija - istaknuli su.

Iz Inspektorata Republike Srpske naglasili su kako u registriranim prodajnim mjestima rijetko pronalaze robu bez podrijetla. Podsjetili su kako se ona najčešće prodaje na privatnim posjedima, skladištima i uz korištenje putničkih vozila. Naveli su kako na tržnicama povremeno zatječu fizičke osobe koje prodaju ove proizvode bez podrijetla. Tvrde kako je riječ o malim količinama, od jedan do dva kilograma rezanog duhana ili nekoliko pakiranja cigareta.
Do sada nismo imali slučajeva da smo na samom mjestu prodaje zatekli velike količine duhana i prerađevina jer ih fizičke osobe u pravilu skladište u vozilima ili privatnim prostorijama - dodaju iz Inspektorata RS-a.

Mijenjati trošarinsku politiku

Prema izjavi Faruka Hadžića, neovisnog ekonomskog stručnjaka, dostupni podaci pokazuju kako su inspekcije u Bosni i Hercegovini imale zaista bolje rezultate u suzbijanju prodaje duhana i duhanskih proizvoda nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama, s tim da se ne može biti zadovoljno jer, i uz maksimalno angažiranje svih inspekcijskih kapaciteta, čak i u slučaju zapošljavanja novih inspektora, prave učinke možemo očekivati tek kada dođe do smanjenja razlike u cijenama na legalnom i "crnom tržištu".
>Teško je očekivati da će uz ogromnu razliku između cijena na legalnom i ilegalnom tržištu doći do pada udjela ilegalne prodaje duhana jer, što je veća razlika u cijenama, udio "crnog tržišta" će sve više rasti i privlačiti nove osobe baviti se ilegalnim aktivnostima prodaje - zaključuje Hadžić.

Ključna mjera koju vlasti trebaju uraditi jest smanjenje razlike u cijenama između zakonitoga i nezakonitoga tržišta tako da se zaustavi u prvom koraku rast cijena cigareta, a onda ići sa smanjenjem trošarina na duhan i duhanske proizvode kako bi se iznos koji plaćaju građani za cigarete približio njihovoj realnoj kupovnoj moći.

U rukama države

Dakle, očigledno je što je prouzročilo previsoko podizanje trošarine. Građani jednostavno nisu bili u mogućnosti pratiti previsoki rast cijena prouzročen trošarinama, tako da su tijekom godina prelazili na lako dostupne nezakonite cigarete. Takva situacija u kojoj građani BiH plaćaju najskuplje cigarete u regiji, u odnosu na kupovnu moć, jednostavno nije održiva i za očekivati je da država u dijelu trošarina na duhanske proizvode učini korake i u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju.

Večernji list

Glas naroda

Bilo bi im jeftinije da prestanu pušiti.
Nema trošarina koje mogu nadoknaditi gubitke koji uzrokuju pušači.

Mi pušači liječimo živce dućanom a nepušači leksiliumom bogataši kojom Smanjiti malo cijene pa da bude legalno

Gost - 30. travnja 2021. 15:15:46 kakve koristi od tebe ima država pa pušači je drže i što kažu da plaćaju liječenje pušačima ne isplati se pa ne isplati se ni plaćati drugima što obole od neke bolesti pušači plaćaju

Važno je da treba više službenika.Zašto pola trošarine ne date zdravstvenim ustanovama ako vam je stalo do našeg zdravlja a ne do para

Nužno smanjiti trošarine i cijene cigareta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari