Čović priželjkuje dan kad će se Hrvati prestati mobilizirati oko HDZ-a

ljubuski.info

Priželjkujem dan kada će se Hrvati prestati mobilizirati oko HDZ-a, rekao je Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH.

Hrvatima je potrebna konkurencija i borba tko će biti bolji među njima. To bi u konačnici donijelo vidan napredak na područjima gdje žive Hrvati. Dok se to ne dogodi, mi ćemo morati dobivati, kao što smo to do sada radili, više od 80 posto potpore hrvatskog biračkoga tijela. Mislim da će ta potpora biti izvan svake logike ako se uredi normalno društvo u kojemu Hrvati neće strahovati od stvaranja unitarne ili islamske države, rekao je Čović.

Rekao je kako traži izmjene o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva kroz legitimno predstavljanje.
To možemo riješiti tako da izmijenimo Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava ako bi izmjene išle u tome pravcu. Ako je za većinu Hrvata izbor Dragan, Dervo, Jakob ili netko treći, ja nemam problema s time. Ali to mora biti odluka Hrvata, rekao je, između ostalog Čović.

Čović kaže kako je SDA postavio jedan od uvjeta rekavši kako želi razgovarati o Izbornom zakonu.
Ali da riješimo njima zanimljiva pitanja u FBiH, što smo mi, naravno, prihvatili kao jedan izazov. Zato smo sastavili povjerenstvo koje uime nas predvodi kolega Čavara s našim dužnosnicima u oba doma Parlamenta kako bismo govorili o svim otvorenim pitanjima na federalnoj razini vlasti. Bošnjačku stranu zanima samo kako popuniti - ne novu vladu, jer jasno je njima kako do nove vlade ne mogu doći jer nemaju dovoljno ruku. Oni inzistiraju na izmjeni jednoga ili dvaju ministarskih mjesta koja su prazna. Mi smo pri tome jasno rekli kako, ako ćemo imenovati ministra branitelja, onda moramo konačno riješiti pitanje dvaju sektora unutar tog ministarstva koja bi se odnosila na Hrvatsko vijeće obrane odnosno Armiju BiH kako bismo olakšali rješavanje tih prijepora. Istodobno, ako se pak želi imenovati novog ministra unutarnjih poslova, onda je s naše strane jasan uvjet da imenujemo i ravnatelja Federalne uprave policije. Tu je jasna ustavna pozicija. Ako je ministar Bošnjak, ravnatelj policija mora biti Hrvat, rekao je Čović.

Dodao je kako čelnik SDA Bakir Izetbegović ima jasan stav da Hrvat ne smije biti ravnatelj policije.
Čak to i ne krije. To je za mene vrlo jasan pokazatelj gdje je mjesto Hrvatima u promišljanju budućnosti Federacije BiH po mjeri kolege Izetbegovića ili nekih politika iz Sarajeva. A to su one koje se nazivaju probosanskim, patriotskim..., rekao je.

Kaže kako Bošnjaci, ako žele očuvati državu kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore te da su Hrvati partner s kojim se može razgovarati u BiH.
Bošnjaci ako žele očuvati BiH kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore, a Hrvati su partneri sa kojima se može razgovarati u BiH, rekao je te dodao kako je uvjeren da će bošnjačka strana učiniti da se Federacija BiH transformira kao dominantno entitet Bošnjaka u vrlo praktičnom smislu.

Bit će nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda, rekao je Čović i dodao da je bošnjačka strana svjesna opasnosti poteza koje povlači.

Poručio je kako BiH ima svoju budućnost i da njegov optimizam nije presušio, ali uz uvažavanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čović je rekao da HDZ traži izmjene o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva BiH kroz legitimno predstavljanje.
To možemo riješiti tako da izmijenimo Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava ako bi izmjene išle u tom smjeru, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je najavio da će poslije uskoro biti održani sastanci, kojima bi se, uz dužnosnike SAD i EU, pridružili predstavnici međunarodnih organizacija koje mogu pravno pomoći.
Očekujem da je realno tijekom svibnja usuglasiti ono što je moguće. Naš stav je jasan. Tražimo otklanjanje svih oblika diskriminacije, poručio je Čović.

Ponudit ćemo SDA-u program rada nove Vlade FBiH

Nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Mostaru, Čović je kazao kako će ponuditi SDA-u program rada nove Federalne vlade koja bi trebala biti učinkovitija od aktualnog Vijeća ministara BiH.

Za trenutačno stanje u Federaciji BiH kazao je kako to nije blokada, već da je sporno što trenutno ne postoji program zajedničkog rada.
Ponudit ćemo SDA-u program rada, što će biti na narednom prvom zajedničkom sastanku, što bi ta Vlada trebala raditi do 2022. godina i to sa aspekta HDZ-a. Hajdemo to usuglasiti, poručio je Čović.

Na tvrdnju novinara kako je to bio zadatak zajedničke radne skupine HDZ-a i SDA već ranije, Čović je kazao kako je ona bila ipak uspješna.
Uspjeli smo dobaciti do proračuna (FBiH) i usvojiti to u parlamentarnoj proceduri. Za razliku od Vijeća ministara kojeg imamo u novom mandatu i parlament, a nemamo proračun ni u proceduri. Proračun nemamo, a imamo potpunu vlast, e takva nam vlast ne treba, kazao je on.

Čović je na pitanje novinara kazao kako je u zadnje dvije godine tri ili četiri puta HDZ krenuo bio u proces koji je trebao dovesti do formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali da je epilog svaki put bio isti, da nisu mogli naći odgovarajuće partnere.

Glas naroda

Čoviću rekao si do šestog mjeseca da ćeš rješiti izborni zakon u protivnom blokada oba Doma Naroda e sada ćemo viditi tvoje poštenje. I koliko ti je stalo do Hrvtskog puka

Samo entitet donosi demokraciju i da prestane ono sveopće glasanje za lo.p.ine iz HDZ-a sa zacepljenim nosom.

Prelijevanje iz šupljega u prazno kao i puno puta do sada.Kad mu šta treba onda to govori ali ne zbog hrvatskog naroda nego isključivo zbog sebe i svoje partije.

neznam oko cega se dogovaraju dva lo.p.o.va covic i izetbegovic jedino oko plj,a c k e

rekao je već da je htio entitet da bi ga imao

Samo Hdzu odgovara ovo stanje sve ostalo su obmane i lazi.

Pa moj ćiriličaru kako se ponašaš tj kako vodiš stožernu stranku u Hrvata, čudi me da se Hrvati nisu davno prestali mobilizirati oko iste.

Fašistička politika kradeze partije,koju podupire svesrdno veliki dio svećenstva, je dovela do egzodusa Hrvata. To nas je dovelo jednom do katastrofe i opet će. I ova izjava udbaši jugosa dragančeta je izrugivanje.

Upravo tako fratri i svećenici sa oltara podržava kradeze prena tome pljačku osiromašenje i protjerivanje naroda - znači protiv naroda

Sram te bilo što ti i takvi kao ti imate išta sa Hrvatskim Narodom. Ti si jedna obična stara komunjara sa Beogradskim poslanjem da uništi Hrvatsko biće i treba priznati dobro ti ide samo tako nastavi.

Da baš! Novo vrijeme je zahtijevaIo prilahžgodbu ilo propadanje. U onom režimu ako si htio uspjeti, morao si biti Komunist, Jugoslaven, drugačije nisi mogao ni znao, to ti je bilo normalno, a kad je nacionalnost dosla u modu, samo su se uhvatili za ono na čemu mocu opstat i profitirat, nema tu nekog dubokog poslanja, u istavanje naroda je samo nusproizvod jer ih nije briga

Lagano pere ruke i sprema odstupnicu.

Čuj "Jakob" gdje iskopa to imr?! Naš izbor je Kurz

Covicu kakva islamska drzava daj ne mantaj .
Nije islamska drzava u Ljubuskom srusila u ledinu Platanaru Famos Trgokop. Soko Vinariju itd itd
Nisu oni nama neprijayelji vec se zna ko nas pljacka unazadjuje raseljava I osiromasuje.
Niko vise tu priču ne puši niti vise prolazi .

Ona zbog koje ti je Alija robovao.Ona koju ti je taj isti Alija ostavio Erdoganu u amanet.Ona čiji se poginuli borci nazivaju šehidima.Nije to mantra već stvarnost kao što je stvarnost da je i Trigema iz Burladingena propala a bila je najjača tvornica trikotaže u Njemačkoj.Kao što je stvarnost da su sve te nabrojane tvornice propale puno prija i HDZa i Čovića.Kao što je istina da je se moglo i bolje i pravednije ali nije se znalo a nezna se ni danas,nažalost.Čović iznosi konkretne prijedloge,koima nevidim mane,a vi ,po običaju,s praznom košaricom ali pogana jezika.

Tako je prijatelju.Dragan Čović je samo takav kapacitet.Ovi naši vrli hrvatići katolici samo znaju pljuvat...

dovezali se par kvadrata islamske države a pola BiH poklonili velikosrbima i izdali i Hrvatsku i Hrvate u republici srpskoj

I kako te tvornice pokradose bas adzovci

Tvornice nisu propale puno prije HDZa, cijeli svijet je u to vrijeme prolazio kroz krizu...
Šta kažeš na Aluminij,propa sam od sebe, jel!
Vi se stalno izvlačite na to da su tvornice kao "propale" prije... Bilo kako bilo oni su ih dokrajčili i prodali ustaro željezo, sve za profit.... I to se nije događalo tijekom rata, nego debelo poslije, kad su se jos i mogle obnovit, neg su vidjeli lijepu priliku za krađu jer to je i bila

U 80tim je cili svit iša naprid samo su komunističke zemlje išle nazad.Ako je i bilo neke krize oni su je uspješno pribrodili dok su ovi drugi propali.Suludo bi bilo da opravdavam lopovluke koji su se događali u privatizaciji ali nacionalizacija je dovela ekonomiju u bezizlaznu situaciju i propast.Stvar sa Aluminiskim potvrđuje ovo što pišem jer se u tržišnoj ekonomiji nastavilo sa državnim upravljanjem i nije mu bilo spasa.Da je odmah privatiziran,pa da i propadne nebi nas ništa koštalo,bar ne materijalno.

Što važi za Jupitera,ne važi za vola!?
Ako je ministar Bošnjak ravnatelj treba biti Hrvat. Po Ustavu! Zašto onda ne vrijedi obrnuto u HNK? To je znači ta "jednakopravnost". Kao Orvelova"1984"!
Dragane,no pasaran!

Ne razumin se u politiku do te mire da mogu reć da si ili nisi u pravu ,jer ne znam kako je regulisano,ali zašto ne iznesete svoj prijedlog,makar i anonimno,pa da razmotrimo?

Ko si ti da razmotriš, umišljena veličina? Sve što je dodirnuo kradeze je uništeno, opustošeno i opljačkano. Za to će morati netko nekada položiti nekomu račune.

Regulisano je srpska riječ .Znaš li možda to????????????

Jel!I šta sad?

Možda si Srbin iz Drvara tog starog hrvatskog grada.

Šta ti imaš protiv Srba iz Drvara?Ili ti svak smeta?

Dragan svakim danom ima sve vise smisla za humor i salu. Cudo je.

a Toni Kralj šta on kaže na CK HDZ?

šta ovo reče,ili ga je korona uvatila ili loše droge

Gdje je izborni zakon. DRAGANA ČOVIĆA treba politički uništiti za sva vremena.

Jedini realan i normalan političar i ti bi ga uništio!?A koga bi to onda stavio?

Čuj koga bi stavio pa njega

Zatvoriti ratne profitere i privatizacijske pljačkaše nakon njih vlasnike lažnih diploma i invalidnina inače ništa od promjena

Dobra slika, crk. avaju od smijeha, je je izjavio dobru šalu

Nigdje na svijetu Hrvati bolje ne žive od adzovaca u BiH

I šta mi Hrvati ,pučani ponizni dobijamo s izbornim?Da se može izabrati Dragana ili nekog sličnog,jel to naš domet ? Više nas je po svijetu nego u Domovini,što ne raseli tito,rat uspila je partija .Što nije povukao sve one uhljebe iz Sarajeva ,ima sto načina borbe ali je on izabrao stoljetnu koaliciju s bakirom a koji mu uzima sve redom od Travnika do Mostara .Aferim Mujaga Dragane

Ovo"pučani ponizni" mi zvuči o da te je hodža Cerić svitova.

Upravo gledam na yu tube kanalu emisiju o poginulim braniteljima iz Ljubuskog u Domovinskom ratu, Fuj.,ali fuj zasto pobijene Hosovce stavljate na ovu listu?

Čović priželjkuje dan kad će se Hrvati prestati mobilizirati oko HDZ-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari