U roku od tri godine zatvara se odlagalište Uborak

ljubuski.info

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) objavilo je u četvrtak, 29. travnja na svojoj službenoj mrežnoj stranici dokument, u kojem je dat rok Gradu Mostaru da u roku od tri godine zatvori sporno odlagalište Uborak.

To je potvrdio Omer Hujdur, predsjednik Udruge građana "Jer nas se tiče", nastalog iz istoimene građanske inicijative s društvenih mreža, koje okuplja mještane prigradskih naselja Vrapčići i Bijelo Polje.
Ovaj tekst govori da odlagalište treba biti zatvoreno u roku tri godine i u roku te tri godine pripremljena nova lokacija za odlaganje otpada na nju. Vijek trajanja ove odlagališta su produžili za tri godine, ali to je to. Napokon imamo neki krajnji rok, rekao je Hujdur.

'Pobjeda građana'

On je kazao kako je to "pobjeda" građana i Udruge "Jer nas se tiče", koji se od ljeta 2019. godine prosvjedima i blokadama bore za zatvaranje, sanaciju i izmještanje odlagališta Uborak, koja se nalazi pored prigradskih naselja sjeverno od Mostara.

Mještani su u više navrata ustvrdili da se na tu odlagalište, osim komunalnog, godinama odlagao i nedopušteni životinjski, te medicinski otpad. Odlagalište je u lipnju 2019. godine izbilo u žižu javnosti, nakon što je mreža nevladinih organizacija "Naše društvo" iz Mostara objavila da se na Uborku odlaže i otpad s gradskog pročistača otpadnih voda, za kojeg se sumnjalo da sadrži i bojni otrov piralen.

Od tada, mještani su u više navrata blokirali ulaz u odlagalište, ne dopuštajući odlaganje otpada s ulica gradskih i prigradskih naselja, usljed čega je u par navrata Mostar bio doslovno zatrpan smećem.

Početkom prosinca 2019. godine, jednu od tih blokada nasilno je uklonila policija Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). Mještani su kazali i kako su blokade prekinuli zbog izbijanja pandemije korona virusa.

Omer Hujdur je izjavio kako je objavljeni dokument na mrežnoj stranici Ministarstva okoliša i turizma FBIH pozitivna vijest, koja je trebala stići još prije godinu dana, te da bi u tom slučaju već do sada imali neka rješenja.
Imali bi novu lokaciju, na kojoj bi se vršile pripreme za odlaganje otpada, rekao je Hujdur, aludirajući na činjenicu da nisu urodili plodom razgovori vlasti i predstavnika mještana oko pronalaska nove lokacije za odlagalište na području Mostara.

NVO najavljuju nastavak borbe

Najavio je i da će građani i Udruženje "Jer nas se tiče" sada tražiti skraćenje roka od tri godine, kojeg je dalo nadležno Ministarstvo Gradu Mostaru.
Ovo je definitivno priznanje da odlagalište ne može opstati na ovom lokalitetu, gdje ugrožava stanovništvo, gdje ugrožava biljni svijet, životinjski svijet, vinograde, našu rijeku Neretvu, Grad Mostar. Ovo je priznanje da smo bili upravu, da to ne može tu biti, rekao je Hujdur.

Mještani su i ranije tvrdili da odlagalište Uborak ugrožava prirodnu okolinu, ne samo na području Mostara, nego i u slivu rijeke Neretve, pošto se iscjedne vode iz odlagališta izlijevaju u lokalni potok Sušica, koji se ulijeva u Neretvu, a ona u Jadransko more.

Hujdur tumači i da objavljeni dokument Ministarstva okoliša i turizma znači da gradske vlasti neće, kao do sada, ići u traženje okolinske dozvole za odlagalište Uborak jer za to nema nikakvog osnova. Mještani i Udruga od početka prosvjeda tvrde kako odlagalište radi bez ijednog validnog papira i da mu je istekla okolinska dozvola.

Navode i kako su mz kapaciteti skoro popunjeni.

Hujdur je najavio i kako će Udruga i mještani sada vršiti pritisak da Grad Mostar krene u rješavanje nove lokacije u što kraćem roku.

Također će tražiti i ukidanje svih tužbi, koje su vlasti i komunalna poduzeća u Mostaru podnijeli protiv same Udruge i građana, jer navedeni dokument sada pokazuje kako su građani bili u pravu.

Odlagalište Uborak je izgrađeno šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bila je namijenjena za odlaganje komunalnog otpada sa područja Grada Mostara.

U posljednjih nekoliko godina, odlagalište je postala regionalno odlagalište smeća. Između ostalog, posljednjih godina se na njega odlaže i otpad kojega u Ljubuškom kupi poduzeće ALBA.

RSE

Glas naroda

Prvi

I koje je rješenje,reciklaža i stvaranje manje smeća ili novo odlagalište?

Di su oni protivnici Albe? Eto to vrijedi, plati i ne brini se, neka ga voze di zele nije do nas. A naši pametnjakovići bi to rasturili i pravili se pametni. Lako ga je pokupit i utovarit ali di ga istovarit sad kad ga zatvore? Molim vas odgovor!!!

Toplana ili elektrana kao spalionica otpada,primitivno je odlagati otpad u prirodu i zakopavati zemljom!
Ima li još itko kakvu ideju?

Pametno jako pametno, vidi se da o tom čuo tamo negdje, neznas kako to funkcionira, evo imamo u Ljubuškom primjer sličnih "objekata" pa kad god "tope plastiku" svi u gradu znamo, iako su navodno stavili najbolje filtere

Ja sam bar čuo a ti nisi ni to!
Imaš inspekcije i kontrole,ministre i ministarstva,to je njihov posao!
Samošto ovi prvi prime mito pa napišu "Ispravno" a ovi drugi ne znaju a plaća ide...
Ako si nezadovoljan,obrati se partiji,ja s tim ništa nemam!
Do sada jesmrdila plastika a kad nam braća Pivac sagrade tvornicu,za našu korist,smrdit će i drob i kože i plastika!

Alkemicar,odmori se zasluzio si.Dobro vi ne otvorite destileriju ruzinog parfema?Do jucer ti krmetar uz kucu bio a sad ti sve smrdi.

Usput,alkemicar,Pivac ne pravi klaonicu.Ali za alkemicare je to sve isto.

Evo opet Uhljeba,pa gdje si tkanino izlizana :D
Svaki negativan komentar ti gazda ubaci marku da imaš za kave?
Hajde ne školovani kolačiću,da čujem tvoj prijedlog!
Ili prvo moraš pitati gazdu jel smiješ razmišljati?
Ja jedem teletinu,krava je u štali a njen pogled izgleda inteligentniji od tvog komentara hahahaha

Krmetar,kako kažeš,nije uz kuću,malo je dalje!
Pitaj gazdu jel smiješ pogledat u katastru,imam i dozvole čak ;*

Alkemičar zna sam ja da si ti neki bio proizvod i da krave gledaš direkt u oči ali što ti onda sve tuđe smrdi nije mi jasno?Priko Uborka ratuje Sarajevo protiv HDZa jer ni jedno odlagalište u BiH nema navedenih dozvola i mnogo su neuređenija od Uborka.Čak više dozvola ima Uborak nego sve okolne kuće zajedno a oni se bune na Uborak.Čak se ni naš božićni nakit,vrli bivši kandidat za gradonačelnika,nikad više ne oglasi na tvrdnje da se Albi pogoduje i tog ti problema,za nas građane,nema do sljedeći izbora.Pošto si tako ekološki osvješćen sigurno si i ti Albin kupac i liman ti je sigurno,čim je sa građevinskom,nepropusan i natkriven a kravu,dok je tako u oči gledaš,sigurno i masiraš da ti maslo bude žuće.Pa nisi ti đaba alkemičar.

Slijedeće odlagalište je u Predgrađu bilo je i prvo i nikada nije ni prestalo odlaganje otpada u Predgrađu, eko Ilko i eko Park.

Na Cernu iza onog bankinog objekta

Sedmi

Sve su to" lijepe investicije?"

Ilko je kralj otpada

U roku od tri godine zatvara se odlagalište Uborak
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari