Zašto mostarski studenti ne mogu u Hrvatsku?

ljubuski.info

Želimo javnost upoznati sa stvarnim stanjem u kojem se nalazimo mi mladi koji smo završili Studij logopedije na mostarskom Sveučilištu, početak je pisma koji su magistri Logopedije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru uputili našoj redakciji.

Kako navode, pripravnički staž u svojim županijama ne mogu dobiti, a zbog nedostatka dva kolegija diplomu ne mogu nostrificirati u Republici Hrvatskoj.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru sada im nudi slušanje i polaganje tih kolegija, ali studenti ističu kako se ta situacija nikada nije smjela dogoditi jer im se tako oduzima vrijeme i ponovno ih se vraća u školske klupe.
Iako nam je cijelo školovanje bilo govoreno kako ćemo se bez problema zaposliti u Hrvatskoj jer radimo po zagrebačkom planu i programu i imamo profesore sa zagrebačkog Sveučilišta, dakle iste kvalifikacije, od takvih ambicija nažalost ništa. Mi, ne možemo nostrificirati svoje diplome jer je fakultet zajedno s profesorima napravio pogrešku u vidu izostavljanja dva kolegija, koje su očito smatrali nepotrebnima. Zbog te greške cijela generacija, čak i više njih, sad ispašta i čeka rješenje koje se ne nazire, navode magistri logopedije.

Ističu kako ni tržište rada ni zakon u Bosni i Hercegovini ne podržavaju mlade magistre Logopedije. Naime, kako bi uopće započeli svoj pripravnički rad potrebni su im mentori, kojih nedostaje.
Prva generacija logopeda Sveučilišta u Mostaru je izašla na tržište rada i trenutno popunjava mjesta na birou. Kucamo od vrata do vrata više od pola godine, ali nailazimo samo na odbijenice ili ne dobivamo nikakav odgovor, stoji u pismu.

Kako kažu, oni koji su pak dobili priliku za odrađivanje pripravničkog rada to većinom rade bez ikakve novčane naknade.

Tko je kriv?

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru istaknuli su kako je neupitna mogućnost nostrificiranja diplome u Republici Hrvatskoj.

Ističu kako je diploma nostrificirana, ali za mjesto stručnog suradnika, što je regulirana profesija unutar Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, potrebno je dobiti propusnicu.
Za rad na mjestu stručnog suradnika, potrebno je imati položen kolegij 'Hrvatski znakovni jezik' koji je nekoliko generacija studenata na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru imalo ponuđeno kao izborni. Dakle, studenti koji su tijekom studija kao izborni kolegij birali 'Hrvatski znakovni jezik' mogu aplicirati i na radna mjesta stručnog suradnika u sustavu odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Navode kako su revizijom nastavnog plana i programa kolegij "Hrvatski znakovni jezik" sada uvrstili kao obvezni.
Za sve studente prijašnjih generacija koji su kolegij imali ponuđen kao izborni, a nisu ga upisali omogućeno je ponovno slušanje i polaganje kolegija. Također je omogućeno da bivši studenti, magistri logopedije, naknadno odslušaju i polože ovaj kolegij bez dodatnih financijskih troškova čime će dobiti potvrdu o stečenim kompetencijama, koja se priznaje pri apliciranju na mjesto stručnog suradnika, naglasili su s Filozofskog fakulteta.

Bitno je istaći da, kako stoji na stranicama Sveučilišta u Zagrebu, po uzoru na koji je stvoren Studij logopedije u Mostaru, zagrebački studenti na preddiplomskom studiju sporni kolegij "Hrvatski znakovni jezik" imaju dva puta kao obvezni te dva puta ponuđen kao izborni kolegij.

Logopeda nedostaje, a posla nema

Unatoč nedostatku logopeda i dugim čekanjima za termine na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a ima deset magistara Logopedije.

Također, Služba za zapošljavanje ZHŽ na evidenciji ima šest magistara Logopedije, od čega su tri iz Ljubuškog i tri iz Širokog Brijega.

I dok logopeda nedostaje, a termin se čeka mjesecima 16 magistara Logopedije, koji imaju znanje i volju za radom, u dvije hercegovačke županije čeka posao.

Sreća u nesreći, za nesređenu državu, je što logopedi, dok se problem s diplomama ne riješi, ne mogu napustiti zemlju.

bljesak.info

Glas naroda

HDZ zajedno s fratrizanima se moze uspjesno pohvaliti svojim postignucem u posljednjih 25 godina a to je da je Filozofija diskutabilna stvar gledana sa stajališta respektabilnih i antiuzurpatorskih osobnosti malog studenta - koj se bori protiv svih destruktivno-činjeničkih socijalnosti kroz koje prolazi nacija u nestanku ...

To su naši trustovi mozgova smislili Zoran Tomić i Nino Ćorić, ljubuški travari te ostala visoka inteligencija HDZ-a

Prizna li se fizika??

nedaju lucic i nino raspudic u zagreb bilobi onda previse

Koga to briga, logipedajte se po Bosni. Di ste 91. Bili...

Hahah nisu bili ni u planu

Jesi ti prirodno [ * neprimjereno * ] ili treniraš

91 smo bili u makarskoj i kasnije u srednjoj bosni pukovnici ratovali sa motorkam

Po kojem principu je Sveučilište vama dužno osigurati usklađenost sa stranim tržištem rada, ili ti usklađenost sa bilo kojim drugim fakultetom?
Izašli im u susret i dali im besplatno slušanje, ovi se bune što će izgubit vrijeme na dodatno školovanje, a svejedno sjede na birou... A i znamo kako su "teški" kolegiji na filozofskom. Razmažena generacija, dokazali ste da jeste, kad vas većina nije podržala studentske proteste, neg ste sjedili i pili kavu

sveučilište školuje ljude koji nemaju di radit nego selit van a uhljebi partije rade sa kupljenim partijskim diplomam,obično na ćirilici

Iskaznica čuda radi

Koliko para toliko mjuze

Zao mi mladih ljudi
Neko se igra s njima ili ne radi svoj posao onako kako treba

To neki Šuvarov faxs?

Koma ste

Šta će u Hrvatskoj kad mogu ko Burgijina mala kupit u Međugorju i direktno na državne jasle

Neka traze posao u javnim institucijsama I preduzecima a i raznim minustarstvima. Nek se rotiraju sa ovima sto imaju kupljene diplome a fakulteta vidili nisu.
Sto je brate red, red je. Godinama su gradjanima ns grbači. Eto vam radnih mjesta. Vidite to sa njima.

Evo i ha sam kupio pa nigdi jos.
Bacene pare.
Morat cu vidit s Kraljem..

Kupite diplomu znanje imate na internetu

Vidire da diploma iz Međugorja pali odma posa logoped u Ju za djecu sa poteškocama isto kupila diplomu u Međugorju i zauzela mjesto onima koji su se znojili za svoju diplomu a svaki dan ona i mama su u crkvi

Koja to? Ime, ime...

Znači u Međugorju ipak ima čudo

Ps Radišici da oklen bi bila

Sto niste studirali u RH i ne bi bilo problema. Jos je studiranje besplatno. U čemu je problem? A treba položit državnu maturu, a za to treba imat znanje.

Zato rade vikend logopedice iz Medjugorja.

Pa dvije samoprozvane "logopedice" rade u gradskom vrticu s medjugorskom diplomom.

Ševo je za Bijakovice Sorbona

Zašto mostarski studenti ne mogu u Hrvatsku?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari