Hrvatska bilježi najveći demografski pad u povijesti

ljubuski.info

Prošle pandemijske godine u Hrvatskoj je zabilježeno 23.000 umrlih više u odnosu na novorođene, dok je zabilježeno približno 23 posto manje sklopljenih brakova u odnosu na godinu prije.

Na predstavljanju projekta "Mreža 2050 - Demografija, od izazova do odgovora" Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH), voditelj projekta Ivan Majstorić istaknuo je kako su iseljavanje mladih i depopulacija među najvećim problemima u Hrvatskoj, kao i da se demografskoj problematici nije pristupalo sustavno, međusektorski i znanstveno.
Pandemija je negativno utjecala na demografske trendove, tako da se prošle godine u Hrvatskoj bilježi najveći demografski pad u povijesti, a zabilježeno je približno 23 posto manje sklopljenih brakova u odnosu na godinu prije. Projekcije Ujedinjenih naroda govore da će 2050. godine Hrvatska imati gotovo 17 posto stanovnika manje ako se javne politike ne promijene, upozorio je Majstorić.

Stjepan Šterc, predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, poručio je kako je demografija u Hrvatskoj, kao jedan od ključnih nacionalnih problema, nepotrebno ispolitizirana i time odmaknuta od znanstvenog pristupa.

Istaknuo je kako je prema službenim podacima Ministarstva uprave Hrvatske u prošloj godini zabilježeno 23.000 više umrlih nego rođenih osoba.
Ako se ovakvo iseljavanje nastavi i smanji aktivnost aktivnog stanovništva, deficit mirovinskog sustava će se povećavati i pitanje je hoće li se moći pokriti iz proračunskih sredstava. Hrvatska se, prema ocjeni UN-a, nalazi među pet najstarijih populacija u svijetu te u prostoru koji je najugroženije demografsko područje u svijetu, istaknuo je Šterc.

Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti, navela je kako je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju prema službenim brojkama iselilo oko 150.000 stanovnika, dok neslužbene brojke, mediji i ankete, govore kako je riječ o 300.000 stanovnika.

Prema podacima, Grad Zagreb koji ima najviše stanovnika i koji privlači najveći broj stanovnika ostalih dijelova zemlje, istovremeno je napustio najveći broj građana od ulaska Hrvatske u EU, više od 35 tisuća.

Na konferenciji je istaknuto kako je jedan od ključnih razloga iseljavanja stanovnika iz Hrvatske, ponajviše u države Europske unije, ekonomsko zaostajanje za većinom država članica, ali i društveno-političke okolnosti koje mladima ne pružaju priliku za zapošljavanje i razvoj, time ni za osnivanje obitelji i rješavanje stambenog pitanja.

Glas naroda

Koliko se ku rče po društvenim mrežama i svakakve gl up os ti objavljuju, umjesto toga da su se uvatili sexa do sada bi nas bili 5 milijuna.

Vrime narcista i egoista.

Vrijeme nacista i fašista.

Skole zatvoriti,javne kuce otvoriti

Šta baljezgate, nismo više u srednjem vijeku da ne znamo kako se dica prave. Sad ni žene ni muškarci ne žele da ih imaju toliko. Prije je malte ne, svaki odnos bilo potencijalno dite!!

Pobijedili u ratu cetnike i JNA u miru poraženi od adzeja

kao nekad poljubi me njezno za ona dobra, dobra stara vremena.

Sa. Mo oni koji imadu starica fratar ili ujku. Imadu puno djece tako je barem unas u pošušju gošpeti stric financira a ovi prave dicu onda se oni nesikiraju za ranu i piće i knjige i vakultet a ovamo PRID ljudima glume sirotinje evo jamite primjer čovik poštar a odgaja 12 dice ili radi u mupu a ima 9 dice ili u vojnoj mirovini od 800 marki pije dnevno deset piva ili litar rakije a odgoijo 7 komada svi vakultet svi mobitele to samo more od lemuzine jadne sirotini striko financira to jest krade se od naroda i crkve i recite vi meni kakvi su to virnici i katolici i rvati totigaje zlo nas rvata samo meni i nikom više ali najgore što toji ljudi misle da to narod ne vidi jer kako će čovik koji puši i pije i leži pod oraškom odgojit sedmero dice a mirovinama 800 maraka onisu, svake nedilje u crkvi u prvim redovima pase ko bajagi skruše djabavamje da glumište jer bog zna da su vaša srca zla

Čini mi se da si pun zlobe U svojoj kući vodi račun a nemoj u tudoj zato i nemaš ništa previše ti je dvije

ovo su ti prika fratrizanska posla ...

Hrvatska bilježi najveći demografski pad u povijesti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari