Kako će funkcionirati digitalna zdravstvena propusnica EU?

ljubuski.info

Europska unija planira u lipnju pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice nadajući se da će tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima dokazati kako su cijepljeni ili su negativni na COVID-19.

Kako radi sustav?

Propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili negativan na testu.

Ispisan na papiru ili spremljen u aplikaciji na pametnom telefonu, kvd će biti dokaz da ste imuni.

Tko izrađuje aplikaciju?

Izrađuju je članice EU-a. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu "kontrolnu" aplikaciju kojom će se, primjerice, služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će kako je propusnica vjerodostojna, a crvena kako nije.

Kako će aplikacije funkcionirati u međunarodnim putovanjima?

Europska komisija planira raspisati natječaj za središnji sustav koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja između članica.

Globalni standard još nije osmišljen, što znači da ostaje vidjeti kako će se tretirati putnici izvan EU-a.

Zvuči komplicirano, hoće li funkcionirati?

Još treba riješiti nekoliko logističkih problema, uključujući to kako će se izdati digitalne putovnice milijunima ljudi u EU-u koji su već cijepljeni.

Drugo pitanje je i pruža li test na antitijela dovoljan dokaz da je osoba koja se oporavila od covida-19 imuna, nakon vijesti da su se neki ponovno zarazili nekom drugom inačicom koronavirusa.

Hoće li podaci biti zaštićeni?

Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom "novčaniku" (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.

Kritičari ipak upozoravaju kako će sustav biti podložan prijevarama. Drugi kažu da je diskriminatoran, jer će u slobodi kretanja uživati samo oni koji mogu dokazati da su cijepljeni.

Glas naroda

Nego sta da je diskriminatoran! Totalitarizam

Dokaz da si imun može bit samo da imaš antitjela, nikakav podatak da si cijepljen, tko zna jesi razvio antitjela

Jednostavno.ako si zdrav i imaš prirodni imunitet nema kretanja.Kad im to prođe neće ti dat ni da iz kuće iziđeš bez potvrde da su te oni otrovali

Ich bin nur kurz da dich halllo zu sagen.... Prinzessin.

Kako će funkcionirati digitalna zdravstvena propusnica EU?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari