Milenko Bašić godinama Josipi Rimac isplaćivao 40.000 kuna mjesečno

ljubuski.info

Josipa Rimac je od studenog 2017. do 29. svibnja 2020., uz novčanu nagradu od najmanje 40.000 kuna mjesečno od vlasnika najvećeg vjetroparka u zemlji na lokaciji Krš-Pađene Milenka Bašić (57) , koristeći svoj položaj državne tajnice, bivše saborske zastupnice i bivše gradonačelnice Knina, kao i društveni utjecaj koji uživa, poduzimala niz radnji radi pogodovanja Bašićevoj tvrtki.

Tako je tijekom pregovora tvrtke s većim brojem banaka oko kreditiranja izgradnje vjetroparka, s ciljem odobrenja traženih kredita, zatražila od Gabrijele Žalac (42), s kojom je u prijateljskim odnosim, da korištenjem svog položaja ministrice te članice nadzornog odbora HBOR-a, od ostalih članova nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bi neovisno o ispunjavanju uvjeta društvu bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka.

Također su Rimčeva i Žalac od predsjednice uprave HBOR-a tražile da Bašićevu trgovačkom društvu odobri kredit od 130.000.000 eura, da smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR prije donesene odluke o odobravanju kredita neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, a što je predsjednica uprave HBOR-a odbila učiniti.

Na traženje Milenka Bašića i Dragana Stipića Rimčeva je učestalo kontaktirala predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) i tražila odobravanje kredita od najmanje 30.000.000 eura Bašićevoj tvrtki neovisno o ispunjavanju uvjeta kao i da banka ne inzistira na dostavi potrebne dokumentacije te da se ublaže sredstva osiguranja te da se maksimalno ubrza procedura realizacije kredita. Nakon što je trgovačko društvo zatražilo odobrenje kredita od HPB-a, Bašić je kao stvarni voditelj poslovanja tvrtke od predsjednika uprave HPB-a zatražio odobrenje kredita od 50.000.000 eura te mu ponudio da će mu se u tom slučaju odužiti, a što je ovaj odbio učiniti.

Potom, sumnja Uskok, ponovno uskače Josipa Rimac koja je opet kontaktirala predsjednika uprave HPB-a i tražila ubrzanje procedure isplate novca, dok je Gabrijela Žalac na njeno traženje kontaktirala predsjednicu uprave HBOR-a i tražila da se ubrza puštanje druge tranše kredita.

Bašić je, kako bi nagradio Rimčevu za radnje koje je poduzela, preko drugog trgovačkog društva dogovorio i financirao jedrenje za bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac u kolovozu 2019. u vrijednosti od najmanje 15.174 kuna.

Ona je potom kontaktirala, sumnja Uskok, predsjednika Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. Tomislava Plavšića (50) i zatražila da Bašićevoj tvrtki osigura zaključivanje ugovora potrebnih za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu. Plavšić je to i učinio iako je znao da tvrtka ne ispunjava potrebne uvjete. Na traženje Josipe Rimac, a protivno Općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom, s tvrtkom je zaključio Ugovor o korištenju mreže vjetroelektrane iako kompanija nije dostavila dokaz o vlasništvu odnosno nekom drugom stvarnom pravu na građevini koja se priključuje na mrežu. Na temelju toga je zaključio i Ugovor kojim je omogućio tvrtki da bez ispunjavanja propisanih uvjeta privremeno priključi pogon vjetroelektrane na prijenosnu mrežu.

Od predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića tražila je da tvrtki, neovisno o ispunjavanju uvjeta, osigura produljenje statusa povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti, na što je Jureković pristao iako je znao da trgovačko društvo ne ispunjava propisane uvjete te je osigurao da tvrtka zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije.

Zauzvrat je od Rimčeve zatražio da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu RH, što je ova obećala učiniti. Od petoosumnjičenog Domagoja Validžića (43) je zatražila da, koristeći svoj utjecaj u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kojeg uživa kao pomoćnik ministra zadužen za Upravu za energetiku, osigura donošenje odgovarajućih tumačenja kojim bi se bankama prezentiralo kako ne postoji opasnost da tvrtka izgubi status povlaštenog proizvođača električne energije

Na to je Validžić pristao te je poduzeo potrebne radnje na temelju kojih je u konačnici Ministarstvo izdalo tumačenje koje je Validžić supotpisano pri čemu u njemu nisu bile navedene sve relevantne odredbe mjerodavnog Pravilnika pa tako ni one u kojima se navode uvjeti za raskid Ugovora o otkupu električne energije sklopljenog s operatorom tržišta. Takvo tumačenje poduzeće je dostavilo navedenim bankama uz zahtjeve za produljenje roka korištenja kredita, koji im je i odobren.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je Rimčeva poticala osmoosumnjičenu Editu Grubišić (63) na zloporabu položaja i ovlasti. Od nje je, kao v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme, zatražila da za četiri osobe osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju i zapošljavanje. To je učinila tako što je preko Josipe Rimac prije provođenja testiranja dostavila tim osobama pitanja i zadatke i tako im omogućila ostvarivanje najboljeg rezultata. Nakon toga je donijela rješenja o njihovom prijemu u državnu službu u Ured državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, Ispostavi u Kninu.

24sata.hr

Glas naroda

Možete zamisliti šta se tek kod nas radi

Mito i korupcija u pravom smislu riječi

Ma ja bi njoj sve pripisa i dao sve kartice. Najlipša i najzgodnija političarka.

Ova hdz kraljica ima dražesan osmjeh....Pogotovo na slikama iza gradela...i iz nekakvi kombija i karavana sa zadnjih siceva u pratnji uniformiranih osoba mup a.

Nek se mediji natjecu koji ce od nje objavit njenu sto provokatniju sliku... Sanader je radio i gore stvari, al samo su žene objekt ovakvih sek. sistickih komentara kao ovi gore

a štaš, sanader nije uteza pozadinu i nisu mu se mu da oslikavala ko ovoj si se , niti je igrao na tu kartu. kako se ponašaš takvi i komentari.

Sta bi sad trebala zamotat se ko bula da joj se slucajno ne oslikavaju si se? To je vasa logika? Nije sve seksizam, al kad je upitanju žena na ovom portalu odma počnu pisat neumjerene komentare, kao i za onu epidemiologinju. Ovo je bilo na vaše komentare, a ne na članak.

bezbeli da treba

čim se žena spomene odmah je seksizam isto kao kad židova spomeniš odmah je antisemitizam

Puno toga ne znaš o njoj. Ta osoba je svojim vezama u pravosudju sredjivala sudske sporove državnih slluzbenika i namještenika u gradovima Splitu i Glini u korist vladajuće stranke a na štetu tih ljudi iako su dobili presude u svoju korist a dotična je na Upravnom sudu sredivala da isti izgube. To je zlo od žene jer je ljudima koji žive od svog rada unistavala živote i zasluzila je sve što joj se dešava. Nek trune u zatvoru i ona i njeni pomagači koji su pazili preko leševa. Zaigrala se.

Kad je bivša doktorova žena u Ljubuškom uzela pare u politici što ne bi ove adzovce

Pišite šta se kod nas radi

Sad sa mamicima u medjugorje boga moli

To vam se zove lobiranje, toga ima otkad je svita i vika a u hboru vedri i oblači jopet ercegovac .

40 godina zatvora za pevačicu.

Basic je fin korektan covijek stipic je zajeban sklon tip kaznenim djelima

Tako je u Proboju poslje onogan rata bila naka, zvali su je Žiculja jer je bila žena od partizana Žica. U svašta se metiljala, ima taki i danas u kradezeu, žiculja. A ovoj bi svako muško palo na šarm. Samo, po izgledu prije bi se reklo da je dobrotvorka nego kriminalka.

Ja budala sto čitam

koja je bolja Linićeva ili Draganova ljubavnica,obe su u pripremi za Remetinac

i za ukazanje Gospe ui Medugorju je trebala intervencija pa niko nepita koga i sta

Milenko Bašić godinama Josipi Rimac isplaćivao 40.000 kuna mjesečno
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari