Na području ZHŽ čak 200 divljih odlagališta

ljubuski.info

Sudionici panel rasprave "Trenutno stanje, prepreke i preporuke u sektoru okoliša područja Zapadnohercegovačke županije", održanoj u petak u Širokom Brijegu upozorili su, uz ostalo, kako je bioraznolikost na području te županije ozbiljno ugrožen, kao i okoliš u cjelini, a stanje dodatno pogoršava čak 200 divljih odlagališta koja su locirana na tom području.

Panel je okupio zaštitare okoliša na području ZHŽ-a, a predstavljen je i video materijal koji je nastao u sklopu projekta.

Voditeljica projekta Lucija Kvesić upozorila je na nerazvijenu ekološku svijest, kao i na postojanje čak 200 divljih odlagališta na području ZHŽ-a.
Mi smo u sklopu projekta bili angažirani u detektiranju divljih odlagališta i poražavajuća je činjenica da ih ima preko 200, ocijenila je Kvesić.

Smatra kako se to mora kažnjavati, a ne da svi samo 'prebacuju loptu jedni na druge'.

Po pitanju prirode i njezine zaštite, Kvesić smatra kako se stanje na globalnoj, ali i lokalnoj razini stalno mijenja pa tako i na području Zapadnohercegovačke županije gdje je bioraznolikost, kako kaže, narušena, kao i okoliš u cjelini.
Mi radimo istraživanja o prikancu i nastojimo zaštititi tu vrstu jer je to endem koji postoji samo na području Mostarskog blata. Imamo jako puno posla i drago mi je da sam kao predstavnik 'WWF Adrije' ovdje kako bih podržao ovaj projekt, kazao je Vedran Kordić, projektni službenik Udruge 'Dinarica/ WWF Adrie' koji je tijekom panela predstavio rad te organizacije, kao i ulogu nevladinih organizacija u zaštiti okoliša na Mostarskom blatu.

Panel rasprava dio je prekograničnog projekta Bosne i Hercegovine i Crne Gore "Youth drive - Program za podizanje svijesti o pravilnom gospodarenju otpadom i osnaživanje zakonodavca za djelovanje", čiji je cilj ukazati na značaj pravilnog upravljanja otpadom na području ZHŽ-a (BiH) i Bokokotorskog zaljeva (CG).

Projekt se provodi od 15. 11. 2019. do 15. 8. 2021. i ukupne je vrijednosti 279.200 eura, od čega Europska unija financira 232.530 eura u okviru programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a sprovodi ga Udruga za razvoj okoliš i kulturu EKO ZH u suradnju s partnerskom udrugom Naša Akcija iz Crne Gore, sa sjedištem u Kotoru.

 

Glas naroda

I kog bi to sad trebalo cuditi sto je toliko otpada okolo.Samo nek malo pogledaju nase rjeke.Dodite u Ljubuski pa pogledajte Trebizat i Studencicu.Tuga i jad.A da negovorim koliko je kanalizacije okrenuto u Studencicu.Tuga i jad.I onda se cudite.

Vole li Hrvati svoju zemlju ili svoju grudu?Što mislite dragi čitatelji?Mislim da se odgovor krije u sljedećoj činjenici: Prije možda desetak godina ronioci iz vrela Cetine izrone nekoliko šporeta i na desetke automobilskih guma. Tko ih je ubacio? Hrvati nisu sigurno jer ih tamo uopće nema i nemojte misliti da na ovih 200 deponija u ŽZH Hrvati odlažu smeće to nije istina i ne može biti istina iz prostog razloga što na ovim prostorima živi najviše Jugoslavena i Srba. AMEN!!!!!!!!!!!!

Bravo, ovo sto si napisa treba uglazbit i odpivat topson gl.pson posljedni chetnik i ratni proviter uz kuma mu skoru..

Dobra satira, al imas sporeta, guma, bicikla i ostalog u moru kraj Splita, turistickog grada, a u sred Dubrovnika kanalizacija se ulijeca u more. Sta onda rec

Kažete čak 200, a pola ih niste prebrojali?

Točno,samo u u općini Ljubuški ih ima toliko

Što bi ovo kažnjavali kad im je lakše ukupit lemuzinu zaustavljajući vozače i ometajući promet

U mom malom selu ih ima 50 a uz ceste da ne pricamo, to je samo jedan pokazatelj naroda a o drugim da ne pričamo...

cijela cesta je jedno veliko odlagaliste a takozvana vinska cesta bi se trebala zvati cesta smeca.Putevima smeca umjesto smilja bi bila dobra turisticka ponuda i da se turisti zabave skupljajuci smece

Zamisli ti pameti nasih ljudi (cast pojedincima), njemu padne na pamet dovest smeće na sred polja, a tu nerazgradivi otpad 99% i konta on da je to njegova zemlja, moze radit sta hoce, a tamo ne zagadjuje samo svoju zemlju, nego i podzemne vode, a samim time i samog sebe. Mozda bi se kolicine otpada barem malo smanjile da imate otkup plasticnih boca

ima jeedna duuga ceesta

Triba nami otkup manite pameti i nekulture.
Kod nas je prisutna nekultura i divljaštvo.

E tu bi se pare mogle jamit i nadat se da će posao propasti kao sa smiljem

Potez Veljaci - Šipovača- Vojnići-Dole katastrofa od smeća a nijedna kuća nema kantu za smeće.

Kod nas bivši gradonačelnik ljubuškog (zelić)baca smeće u brdo a kako ja neću.Jer je on ipak visoko obrazovani gospodin.

Tisuce divljih deponija ili otkup od Albe koja odvozi na nelegalnu deponiju koja radi bez okolišne dozvole: Uborak koja truje okolno stanovnistvo i nizvodni sliv Neretve, ista stvar. Pa mi smo eto kao kulturni, odvozi nam Alba, a bacamo opuske na sve strane

99%toga smeća što se nalazi u našim Rijekama je Slovenskog Gorenje špareti frižderi Sava Kranj gume stari tomos motori iz Kopra sve Slovensko jedino riješenje je da naši političari pošalju protesnu notu Slovenskoj Ambasadi da se pobrinu za svoj otpad koji ugrožava naš okoliš.

Dosad napisani komentari pokazuju zašto je to.Pusti vodu niz livodu.Uljudba na cijeloj planeti je u problemu.

Dobro se brinete za otpad molio bih tko zna odgovor gdje svoj otpad odlaže Opg Dragan Pavlovic ili njegova žena i ona ima svoj Opg a kcer mu je završila fakultet za zaštitu okoliša i ostažirala u Parkovim taj OPG Pavlovic ce to sve sredit sredili su Lijana Jurišica pa čak i Hdz i Titu su sredili stvarno mocna Famili

Opg Pavlović zapali svoj otpad(uglavnom iznutrice) pa fino smrdi...Ali samo po mraku,bar da se ne vidi ako smrdi!

Spavali prevara ili je priselio u hr da vara ljude na obnovi

Spava u tenama ,doce nared

uredu je da se čuje ali bi volio da malo više radite na promicanju svjesti političara da sredstva za okoliš usmjeravaju u konkretne projekte i udruge i poduzeća kao naprimjer u udrugu u knešpolju gdje sam prikupio određenu količinu otpada od plastike dotro i na vagu ipo nevjerovatni 60 peniga po kili mi platili i vidio šta se radi i nisam vjerovo pabi volio i urednika i vas da posjetite i pišete malo konkretno hvala

Na području ZHŽ čak 200 divljih odlagališta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari