Tradicionalna hrana i bogata kulturna baština mamac za turiste

ljubuski.info

Brojne lokacije iz Bosne i Hercegovine našle su se na naslovnicama svjetski poznatih turističkih časopisa, što je samo još jedan dokaz da se BiH može podičiti bogatom prirodom, ali i kulturnom baštinom. Navode kako se u BiH može pronaći ponešto za svakoga, od spomenutih prirodnih ljepota i atrakcija, povijesnih znamenitosti, sportskih aktivnosti pa sve do kušanja najbolje tradicionalne hrane i pića.

Turistički posjeti

No, još od prošle godine turistički posjeti, kako u cijelom svijetu tako i u BiH, stavljeni su na čekanje zbog cijele situacije s pandemijom koronavirusa. Iako u BiH turista neće biti ni približno kao ranijih godina, turističke zajednice ništa ne prepuštaju slučaju. Neke od njih već su spremile brošure namijenjene domaćim i stranim turistima koje prilikom posjeta određenim mjestima mogu iskoristiti kao svojevrstan vodič. Jedna od organizacija čije se brošure već mogu pogledati online jest Turistička organizacija RS-a (TORS), a u kojima su predstavili tradicionalna jela.

S obzirom na to da nam je kuhinja jako slična kao u zemljama regije, ipak smo izdvojili nešto što možemo reći da je karakteristično za naše prostore, a to su: sir trapist, hercegovački pršut, janjski kajmak, pura, nevesinjski sir iz mijeha, banjolučki ćevap - navode iz ove organizacije.

Osim hrane, predstavljena su i pića koja su prepoznatljiva na ovom području, odnosno domaće vinarije, s naglaskom na one koje imaju degustacijsku dvoranu, ali i rakiju, piće po kojem ove prostore svi zasigurno prepoznaju. Osim bogate gastronomske ponude, u brošuri ove, ali i drugih turističkih organizacija nalaze se brojne poznate lokacije koje privlače strane turiste. Tu se može naći sve - od ponuda za planinarenje, vikend-odmor pa do ponuda u prepoznatljivim turističkim destinacijma kao što su Sarajevo, Trebinje, Mostar, Travnik, Vlašić, Banja Luka, ali i jedini bh. grad na moru Neum, koji se već sprema za otvaranje turističke sezone. Da se jedini primorski grad priprema za početak turističke sezone, potvrdio je načelnik Neuma Dragan Juković.
Ranijih godina, kada je situacija bila normalna, pripreme u ovo vrijeme bile bi u punom zamahu, dok sada imamo "stidljive" pripreme, ali ipak očekujemo i nadamo se da će se u dogledno vrijeme situacija s koronavirusom smiriti - kazao je Jurković dodajući da bi hoteli svoja vrata trebali otvoriti od 1. svibnja.
Sve još uvijek ovisi o epidemiološkim mjerama i broju zaraženih. Prema informacijama hotelijera, već postoje upiti za rezervacije, ali sve oči uprte su u širenje koronavirusa - kazao je neumski načelnik.

Priprema sezone

I Davor Ljubić, predsjednik nedavno osnovane Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba, kazao je za Večernji list da se u Hercegovini turistička sezona priprema kao da je situacija najnormalnija, nadajući se u konačnici najboljem.

Kazao je kako se BiH mora ugledati na RH i ostale zemlje EU-a te izmijeniti uvjete ulaska u državu stranim turistima, za koje još uvijek vrijedi negativan PCR test, bez obzira na potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o preboljenom COVID-u.
Nužno je i pokretanje kampanje o sigurnoj destinaciji BiH kojom ćemo privući turiste i hodočasnike - kazao je Ljubić najavljujući ponovno oživljavanje Zračne luke Mostar.

BHRT

Glas naroda

Da hrana i piće su važni faktori u turizma ali to treba biti sve u dobro osmišljenom paketu. Niko neće doći zbog hrane i pića, a kad se vrati dugo će prepričavati kakva je bila hrana. Još je turizam u našokj Ž u povojima, nema kvalificiranog kadra sa iskustvom u turizmu, a nažalost oni koji bi nešto više znali niko ih ne pita

Tako je rode, još uz fin osmjeh kad se servira, a za fin osmjeh trebaju fini zubi. Eee sa zubima povezano, mogli bi ponuditi turistima popravak njihovih finih zubi, pa zatim im dati vakcinu onako i na kraju, kao kruna svega, naši vrli stručnjaci mogu im staviti soli na rep, ako ne njima a onda sigurno njihovim psima. Itd. I šire, naši stručni kradezeovci su tu, za farbanje.

Tradicionalne ceste i tradicionalni milicajci iskakaći ko na divljem zapadu kad su banditi kočije presretali

Koja kulturna bastina?

Kad ovo vidin pršut uštipke razmišljan da se vratin iz njemačke. Ove 2500 iljede eura što zarađivan nisu toga vridne.

Haha dobar si, nema gore uštipaka.. Samo loži jadnu sirotinju

Ne iDji DzabE . Ne rižemo pršut vise nikome. Ne minjamo za anjcug od 1 ojra.
Danke vami

Kud te dzava odnese, prodana dusa, sad zvaces.....

Da ih znas sam sebi napravit, bilo bi ti ih svugdje.... Sta ti treba, brasno, voda, so...

E pameti, Bože moj, sir trapist zradicija u bih

Mlade krumpire smo zaboravili, to bi moglo oživit turizam.

Kad bi uspili ponudit organski uzgojeno voće ,povrće i meso po cijenama koje su max.iste ko vani ali kad bi okus obara s nogu tad bi se moglo nešto pričat .Ovako sa vještačkim odgojeno povrće i voće a meso hormonima gonjeno imaju oni kod kuće.Uglavnom ponuda nam se svodi na grilano i fritirano uvozno meso .

Pisali bi oni "organsko i domaće", a tamo uvezeno iz Alžira il tko zna odakle

Ima organsko svak ispred svoje kuće ili barem velika večina, ljudi nema potrebe za to davat masne pare

Tradicionalna hrana i bogata kulturna baština mamac za turiste
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari