Za uvezivanje radnog staža 10 milijuna KM

ljubuski.info

Vlada FBiH je usvojila dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ime subvencije javnim i privatnim poduzećima za uvezivanje radnog staža, u ukupnom iznosu od 10.000.000 KM

Riječ je o grant sredstvima namijenjenim za izmirenje dugovanja poduzeća za neuplaćene doprinose samo na osnovi obveza za PIO zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu ili će ih steći do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu, po raspisanom javnom pozivu.

Rezultat realizacije ovih programa je rješavanje socijalnog statusa zaposlenika kroz umirovljavanje.

Program za javna poduzeća vrijedan je 7.000.000 KM i namijenjen tvrtkama osnovanim po Zakonu o privrednim društvima (u kojima FBiH ili županije imaju udio u vlasništvu najmanje 50 posto plus jedna dionica), sa sjedištem u FBiH, a čija je osnovna djelatnost proizvodnja u metalnoj, elektro i automobilskoj industriji.

Mjera se odnosi i na industriju građevinskog materijala, drvnoj, papirnoj i grafičkoj industriji, proizvodnji tekstila, kože i obuće te kemijskoj i industriji gume i plastike, prehrambenoj, kao i namjenskoj industriji.

Pravo sudjelovanja po ovom programu imaju i poduzeća u stečaju, ali ne i ona koja su likvidirana.

Za sredstva se ne mogu prijaviti ni gospodarska društva koja su bila korisnici grantova dodijeljenih u proračunskoj 2020., kao i prethodnim godinama, u kojima su sredstva dodjeljivana za ove namjene, a koja ih nisu opravdala, odnosno ako neutrošene iznose nisu vratili na Jedinstveni račun Trezora FBiH.

Programom za privatna poduzeća su, za iste namjene, planirana 3.000.000 KM, a to su ona u kojima privatne osobe imaju udio u vlasništvu u iznosu od najmanje 50 posto plus jedna dionica.

Korisnici sredstava, po oblastima djelatnosti, isti su kao i za javna poduzeća, izuzev što na listi privatnih nema tvrtki iz namjenske industrije.

Glas naroda

Ovo bi trebalo svima koji navrše 65 godina dati ovu minimalnu mirovinu od 380 KM svakako je iznos te mirovine toliko nizak da je i socijalna pomoć niska je.
Jer mnogi su zbog rata ostali bez posla i na njihova mjesta se zaposlili drugi, podobniji. I da je države svima treba dati mirovinu kao što i rade prave države i bez rata i nepotizma. A ne samo pojedincima i firmama pojedinim nego svima.
Kako da žive stari ljudi iznad 65 bez neke mirovine?

Pametan predlog podrzavam

ako su pametni mogu ljudima u platnari riješiti staž

Da bi u Platnari i ostalim firmama koje nisu htjele ili mogle uplatiti ljudima doprinose mora se Netko tko je nadležan za to obratiti sa zahtjevom kao što to rade u Bosni.

vlada zhž svake godine imenuje direktora platnare, nije da nema tko, bio to ivan herceg ili mira tomić , tko god bio trenutno , zna se plaća sa županijskog proračuna uzimati

Čivijia i odlake je ova četa đuturuma

Za uvezivanje radnog staža 10 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari