Dr. Jurić o nabavci cjepiva: Savjetovano mi je da šutim...

ljubuski.info

Skandal o navodnom 'non-paperu' slovenskog premijera Janeza Janše upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu o novom prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, a što su opovrgli svi akteri ove priče, uzburkao je mnoge dugove, ali i izazvao ratne pokliče.

Međutim, nakon stišavanja ove 'diplomatske bure', javnost u BiH ponovno se suočava s jednim od gorućih pitanja - 'Gdje su i kada će stići cjepiva?', odgovora nema. Ali, zato se gomilaju nova obećanja o nabavci, nova odbacivanja odgovornosti i novo 'targetiranje' krivaca i ponovno se spas vidi u donacijama.

"Savjetovano mi je da šutim"

Izuzev doniranih doza i 'na kapaljku' pristiglih doza cjepiva od COVAX mehanizma koje je izgubilo povjerenje, BiH još uvijek nije u stanju nabaviti značajan broj cjepiva protiv COVID-19, trenutno najtraženije 'robe' kojom već odavno krijumčari i svjetska mafija.

U četvrtak je Federalna vlada dala suglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obvezama Vlade Sarajevske županije i Vlade FBiH u implementaciji ugovora za nabavku cjepiva s Ruskim fondom izravnih investicija, te za njegovo potpisivanje ovlastila premijera FBiH.

Riječ je o 500.000 doza ruskog cjepiva 'Sputnjik V' za FBiH i 200.000 za Sarajevsku županiju. Tako je Sarajevska županija prva ušla u svojevrsnu, samostalnu nabavku cjepiva. Ova ideja je neslavno završila kada je bila u pitanju Zapadnohercegovačka županija iz koje su prvi izašli s namjerom samostalne nabave cjepiva jer se (kao i danas) bilježi nevjerojatno kašnjenje od strane najviših razina.
Razlog što je naša inicijativa propala je u činjenici što je Zavod za javno zdravstvo ZHŽ namjeravao samostalno, izravno, nabaviti cjepivo od Ruskog fonda izravnih investicija, a ne preko Vlade ZHŽ-a, i što se radilo o komercijalnom cjepivu koje bi se plaćalo. Uvidjeli smo dramatično kašnjenje u nabavi cjepiva, međutim, nas se u tome stopiralo, jer kako će "neka liječnica iz Gruda", nabaviticjepivo, a država ga ne može nabaviti. Meni je savjetovano da šutim. Smatram da je to bio čisti politički akt, kazala je dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ.

Ta županija do sada je dobila tek nešto manje od 1.800 doza cjepiva i, prema riječima ravnateljice Jurić, do sada su sva utrošena. Međutim, u ovoj županiji i dalje nastavljaju borbu za nabavku cjepiva te Jurić najavljuje kako će tijekom skorašnjeg posjeta ruskog veleposlanika u BiH inzistirati na načinima nabavke cjepiva ili, jednostavno zamoliti - donaciju.
Drugoga načina nema za spašavanje stanovništva i povratak u normalan život, kaže dr. Jurić koja se i sama cijepila kako bi pridonijela razvoju svijesti o nužnosti cijepljenja u borbi protiv korona virusa.

Pehar na udaru - opravdano ili ne?

Pojedini mediji u četvrtak su izašli s informacijom i o pregovorima u nabavci pola milijuna cjepiva AstraZeneca i pregovorima između Zavoda za javno zdravstvo FBiH i predstavnika jedne britanske tvrtke koja posluje u zdravstvenom sektoru, a u koje je bio uključen i veleposlanik BiH u Velikoj Britaniji, Vanja Filipović.
Naš veleposlanik u Londonu je stupio u kontakt s ljudima koji mogu osigurati pola milijuna AstraZeneca cjepiva. Svi šute. Onaj kome je to posao, tko prima plaću ako ništa drugo, šuti na to sve. I to je tragedija ove zemlje, komentirao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, iznoseći otvorene optužbe prema ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Davoru Peharu.

Upravo je Zavod za javno zdravstvo FBiH dobio znakovite kritike od Vlade FBiH koja smatra da Zavod za javno zdravstvo "mora proaktivnije djelovati" u svezi nabavke cjepiva protiv korona virusa. Ravnatelj Pehar o ovim kritikama još se ne oglašava, a na telefonske pozive ne odgovara.

Međutim, značajno je i pitanje tko bi snosio odgovornost za nabavku cjepiva AstraZeneca kojeg brojne zemlje, privremeno ili stalno, prestaju koristiti u imunizaciji stanovništva zbog nuspojava koje uzrokuju, a i sama EU je potvrdila kako neće obnoviti ugovor s ovom farmaceutskom tvrtkom.

Druga strana ove priče je netransparentnost - nema imena dobavljača kao ni podataka o proizvođaču, roku dostavljanja, cijeni cjepiva itd.

Svojedobno je ravnatelj Pehar svojim pretpostavljenima kazao kako "ne želi ići u zatvor", nakon što mu je na potpis dostavljen ugovor o nabavci 350 tisuća doza cjepiva. Ispostavilo se kako je bio pravu, a da dobavljači nisu ispunjavali tražene uvjete. No, saga o nabavci cjepiva ne nastavlja se samo u BiH, već i u svijetu, dok farmaceutske kuće vode 'igru života i smrti'.

Dnevni list

Glas naroda

.......ili ćeš ostati bez posla?

Zar ti nisi izjavila prije dva mjeseca da cete vi nabaviti preko veze cjepiva. Culi sada neka doktorica iz Gruda. Clanak je bio na ovome portalu,iskren i ovo mi je prekovise vremena potroseno na tebe i ostale degenerike,tako da mi se neda traziti izjava tvoje g.l.up.os.ti.

Noćas iz aviona razasute tablete afričke šljive

Mogu li se te afričke šljive posaditi unas pa da umisto cmilja i ranog krompira se bavimo eko uzgojem izvoz šljiva?

A šta bi sa svadbom policajca Tolja preko 200 svatova kada ce sankcije za ovakve strahote

Ti si dobar kada znaš koliko je bilo svatova,treba te metnuti da na javnim skupovima brojiš ljude ili u saboru da budeš ako netidne semafor za glasove pa trebadne ručno brojati
A neznam šta ti je ta obitelj kriva pa hoćeš privučes paznju.Nemoraš Biti Na nečio sreći ZAVISTISTAN I ZLOBAN.

Treba i kod vakcina ići po stranačkim principima dodijela,para,radnih mjesta nadzornih i upravnih vijeća itd.Tako da prvo kve vladajuće se vakciniraju jer oni hodaju ,rade i izlažu se i samim time nema širenja zaraza ,mi ostali smo svakako doma i u krugu obitelji.Takk bi pandemija hebla mačka.

Da bi spasili život djetetu, narod prikuplja desetine tisuća eura, a kad je pitanje borba protiv "Korona plandemije" onda nam "naši dragi dobročinitelji vlastodršci" preko farmakomafijie besplatno nude cjepivo.....

Jesi li to dobila vitaminsku inekciju...nosi te lipi djava

Dr. Jurić o nabavci cjepiva: Savjetovano mi je da šutim...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari