Porast obiteljskog nasilja u vrijeme pandemije

ljubuski.info

U vremenu pandemije koronavirusa broj slučajeva nasilja u obitelji je porastao, uključujući i obitelji u kojima nasilje ranije nije prijavljivano, kazala je Abida Pehlić iz Udruge "Novi put".

Prema podacima nevladinog sektora, u BiH broj korisnika sigurnih kuća se od početka pandemije utrostučio.
Evidentno je da je porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji. Na osnovu našeg iskustva, kroz naš rad, mi smo došli do zaključka da je pandemija ogolila te razmjere nasilja i da je zapravo to nasilje, koje odavno postoji, eskaliralo - istaknula je Pehlić.

Smatra kako je pandemija dodatno usložnila situaciju unutar četiri zida te se i nove obitelji nalaze na popisu slučajeva nasilja.

Pehlić je također kazala kako su i događanja u Srbiji, gdje su poznate glumice počele prijavljivati svoje zlostavljače, dosta pomogla u smislu ohrabrenja žena izloženih nasilju. Žene su, navela je, vidjele kako nisu jedine i da to nije sramota te da žrtva nije kriva za ono što proživljava.
To je jako puno pomoglo. Međutim, mislim da je jako puno pomogao i dodatni angažman nevladinog sektora koji se mobilizirao tijekom pandemije i koji je sve svoje resurse stavio na raspolaganje odmah po saznanjima da postoji eskalacija nasilja u obitelji - istaknula je Pehlić.

Smatra kako su svi zajedno utjecali na žene da zatraže pomoć i prijave nasilje.
Taj neki splet okolnosti koji se dogodio je pomogao da se zapravo dođe do nekih stvarnih pokazatelja nasilja u obitelji - dodala je Pehlić.

Istaknula je, međutim, kako je nužna bolja suradnja nadležnih institucija, na način da se zna tko treba reagirati po prijavi nasilja, da žrtva ne mora lutati od jedne do druge institucije jer se često i to događa.
To u dosta slučajeva obeshrabri žrtve nasilja u obitelji i one zapravo prestanu tražiti pomoć ili čak i ne zatraže nikakvu pomoć jer smatraju da je neće dobiti - kazala je Pehlić.

To posebno loše djeluje u sredinama koje su tradicionalno patrijarhalne, poput Hercegovine, te je Pehlić izrazila nadu kako će aktivnosti koje provode udruge potaknuti potencijalne i stvarne žrtve nasilja da se zaštite i zatraže pomoć.

Pozvala je sve relevantne institucije da pojačaju svoju suradnju s nevladinim organizacijama koje se bave problemom sprječavanja nasilja u obitelji, kako bi zajednički dali jedan snažan odgovor na ovaj problem.

FENA

Glas naroda

Neimaština dovodi do svačega

Baš suprotno.Ovo vam je stanje karaktera a ne neimaštine,ko i kod prevara u braku.

Moja zena vrši teror nad menom u izolaciji smo i samo je jednom poklekla,kaže čekaj da ovo prodje

Vi ste dali jedan naizgled bezazlen,šaljiv,komentar ali je on u biti duboko k.r.k.a.n.s.k.i i u biti g.l.u.p

Tako ti je to kad se ljudima oduznu "sarene laze" koje su im koliko toliko drzale sve ovce na broju. Cim im se oduzmu opijumi, izlaze na vidjelo izopacenosti i sadizam. Nista cudno

Da brak valja i Bog bi se oženio

Kuća nije tijesna ako čeljad nije bijesna

Javno prozvati sve zlostavljače, da normalni ljudi mogu okrenuti glavu.

Rode okani se žene ovako je izavižena sa tobom proradit će konoba bit će para možda dogodine

Porast obiteljskog nasilja u vrijeme pandemije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari