Uzimanje uzoraka krvi i pregled samo uz osobnu suglasnost

ljubuski.info

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je neustavnim dio člana 109. Zakona o kaznenom postupku BiH koji govori da se tjelesni pregled, uzimanje uzoraka krvi ili druge liječničke radnje mogu obaviti bez pristanka osobe koja se pregleda.

Praktično, Ustavni sud BiH odlučio je da se uzorci krvi, DNK i bilo koji tjelesni pregled ne mogu obaviti bez suglasnosti onoga nad kim se ta radnja sprovodi, ali samo u slučaju ako ta osoba nije u statusu osumnjičenog ili optuženog. Zanimljivo je da se fizički pregled osumnjičenog ili optuženog, kao i uzimanje uzoraka krvi ili druge medicinske radnje ne mogu sprovesti bez sudskog naloga, dok se te iste radnje prema "drugim osobama", odnosno onima koji nemaju status osumnjičenog ili optuženog mogu izvršiti bez sudskog naloga, ali i bez pristanka same osobe.

Ustavni sud naložio je Parlamentarnoj skupštini BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci osporene odredbe člana zakona uskladi s Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Inače, osporeni član 109. Zakona o kaznenom postupku, točnije njegovi stavovi 1 i 2 govore da se tjelesni pregled osoba koje nisu osumnjičene ili optužene može poduzeti bez njihovog pristanka, što je, kako je istaknuto, između ostalog suprotno i praksi Europskog suda za ljudska prava.

Ocjenu ustavnosti ovog člana zakona tražila je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja je u svom zahtjevu navela da se uzimanjem krvi i drugim liječničkim pregledima bez pristanka okrivljenog ili drugih osoba postavlja pitanje nečovječnog i ponižavajućeg tretmana.

Također, u svom zahtjevu Krišto je ukazala na praksu Europskog suda za ljudska prava prema kojoj je pravo na privatni život usko povezano s pojmom osobnog integriteta, a da svako miješanje u tjelesni integritet mora biti propisano zakonom i zahtijeva pristanak tog osobe.

U svom obrazloženju Ustavni sud BiH naveo je da se tijelo osobe tiče najintimnijeg aspekta privatnog života, te da tjelesni pregled, pa čak i manja intervencija, predstavlja uplitanje u to pravo.
Nesporno je, dakle, da odredbe zakona omogućavaju miješanje u pravo na privatni život, navedeno je između ostalog u obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH.

Također, Ustavni sud zaključio je da je odredba "ostali medicinski postupak" osporenog člana zakona veoma široka te da može biti bilo što - od analize DNK, do ginekološkog pregleda.
To je jako osjetljivo pitanje i ne može se promatrati crno ili bijelo. Zakonodavac kada bude mijenjao te odredbe mora voditi računa i o izuzecima. Što ako, recimo, imamo neuračunljivu osobu koja je poslovno nesposobna i kao takva mora dati pristanak na uzimanje krvi, urina, DNK, itd. Silovanje, recimo. Ono se dokazuje putem uzimanja DNK uzorka osumnjičenog. Treba dobro razmisliti i naći najbolje moguće rješenje i, kao što sam rekao, voditi računa o izuzecima jer u praksi se dešavaju razne stvari, rekao je odvjetnik Vlado Adamović.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari