Mostarskim bolnicama prijeti blokada računa

ljubuski.info

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Županijskoj bolnici "dr.Safet Mujić" Porezna uprava Federacije BiH mogla bi, zbog dugovanja, blokirati račun.

O tome je ravnateljstvo bolnice obaviješteno prije nekoliko dana, a njihovo pismo upućeno Poreznoj upravi i Ministarstvu financija FBiH vratilo se neotvoreno. Ne negiraju dugovanja, ali smatraju kako je blokada računa u situaciji kada su, poručuju, usredotočeni jedino na spašavanje života - krajnje neprimjereno. Inače, obje mostarske bolnice skoro svakodnevno svoje kapacitete reorganiziraju kako bi, ne samo covid pacijentima, pružili što učinkovitiju skrb.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ne negiraju postojanje dugova, ponajprije prema dobavljačima koji iznose gotovo 30 milijuna maraka. Državi su, kaže njezin ravnatelj, do pandemije uplatili skoro 70 milijuna maraka. Sada, priznaje, plaćaju što mogu. Novac se usmjerava, ističe, tamo gdje je bitnije: za lijekove, kisik, zaštitnu opremu.
Ali kiselo je to uopće doživjeti u ovakvo vrijeme kad ljudi nadnaravnim silama i snagama izdržavaju ovo što se događa s pacijentima da dobijete od svoje države koja nije ispunila obvezu prema nama već peti mjesec ni jednu marku, a prijete nam oni isti da će nam blokirati račun, kazao dr. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Oko 200 pacijenata je hospitalizirano u Covid bolnici i odjelima SKB Mostar i 90 posto njih je na kisiku. Ništa bolje nije ni u Županijskoj bolnici "dr.Safet Mujić".

Obje bolnice skoro svakodnevno reorganiziraju svoje odjele da bi stvorile mjesta za covid pacijente. Na to koliko je stanje ozbiljno ukazuje i činjenica da je skoro cijeli odjel neurologije SKB-a Mostar prebačen u Županijsku bolnicu dr. Safet Mujić u kojoj je cijeli Infektivni pretvoren u Covid odjel.
Tako da smo plućni odjel, dio intenzivne njege plućnog odjela, dio internog odjela smo pretvorili u Covid. Tako da je tu sad za sad dovoljno i imamo dovoljno kapaciteta da zbrinjavamo naše pacijente, rekao je dr. Zlatko Guzin, ravnatelj Županijske bolnice "dr. Safet Mujić", Mostar.

Obje bolnice za sada nemaju problema s kisikom, a SKB Mostar nabavila je 12 novih respiratora i za sada ih imaju dovoljno.
Nismo ih platili, samo smo ih nabavili. Netko će ih morati platiti. Meni je važno da imam respirator, a hoće li me tužiti dobavljač ili država. Meni je svejedno, izjavio je ravnatelj Kvesić.

I u Županijskoj bolnici dr. Safet Mujić svjesni su dugovanja koji bez kamata iznose skoro šest milijuna maraka. I sami se snalaze kako znaju da bi pacijentima pružili potpunu skrb. Pomoći bi mogao novac koji se očekuje od Vlade Federacije BiH, točnije programa podrške zdravstvenom sektoru za šta je planirano izdvojiti 60 milijuna maraka.

FTV

Glas naroda

Manje para za uhljebe pa će bit za bolnice.Kad stalno poskupljujete cigarete pod izgovorom očuvanja zdravlja zašto onda bar trećinu prihoda ne date za zdravstvo?

Djesu pare

Mostarskim bolnicama prijeti blokada računa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari