Niti s dvije prosječne plaće ne može se pregurati mjesec u BiH!

ljubuski.info

Korona kriza i recesija stoljeća u Bosni i Hercegovini odnijela je desetke tisuća radnih mjesta, brojni gospodarstvenici su već stavili ključ u bravu a veliki ih je broj blizu tog scenarija, položaj radnika je dodano oslabljen, umirovljenici već godinama preživljavaju uz pomoć čarolija.

Ali na sve to se u posljednjih godinu dana nadovezao i značajan rast cijena što je dodatno srozalo ionako mali životni standard bh. žitelja.

Tako sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec ožujak 2021. godine iznosi 2.106 maraka i za 114,44 maraka je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

S druge pak strane, prosječna plaća isplaćena u Federaciji za mjesec siječanj 2021. iznosila je 947 maraka (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku), i za 46 maraka je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,97 posto.

Veliki troškovi

Prigodom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.
Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi posto sudjelovanja pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici): prehrana - 44,6 posto, stanovanje i komunalne usluge - 14,8 posto, higijena i održavanje zdravlja - 8,9 posto, obrazovanje i kultura - 5,2 posto, odjeća i obuća - 14,2 posto, prijevoz - 6,6 posto, održavanje domaćinstva - 5,7 posto, navodi se u priopćenju.

Dakle, ukoliko u jednom prosječnoj četveročlanoj obitelji dvoje ukućana imaju sreću raditi a i da su im plaće oko prosječne, ponovno neće moći zatvoriti mjesečni kućni proračun. I to kada govorimo o osnovnim troškovima života pa se tako za neki odmor, izlet ili proslavu bukvalno moraju uzimati pozajmice ili manji krediti kako bi se realizirali.

Nizak životni standard

Nadalje, treba imati u vidu da negdje između 55 i 60 posto onih koji rade u BiH imaju prosječne plaće oko 700 maraka, što znači da bi u jedno kućanstvo s dvoje djece mjesečno trebale ući tri takve plaće kako bi se pregurao mjesec.

Isto tako, podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH za veljaču pokazuju kako u našoj zemlji imamo 410.776 nezaposlenih osoba koje nemaju nikakvih prihoda a troškovi života samo rastu. Sve ovo samo još jednom potvrđuje u kakvom je trenutno stanju BiH i kako se stvari jednostavno moraju početi mijenjati jučer a ne danas, ukoliko želimo sabi sebi barem pružiti šansu za bolju budućnost.

U ovakvom trulom sustavu apsurdno bi bilo očekivati povećanje nataliteta, zasnivanje obitelji s više djece koje ostaju živjeti u ovakvoj državi. U protivnom ćemo vrlo brzo ostati samo prazna ljuštura bez ljudi jer će i oni koji su ostali živjeti u BiH iz nje bježati čim se smiri situacija s pandemijom.

Glas naroda

Kako smo onda zivi mi s jednom prosjecnom placom?! :p

Ponovp na sva zvona promovirate odlazak. Jeeee

A kako da prežive umirovljenici sa 380 KM midovine a odradili i uplatili 40 godina.
Ako im je poslodavac uplatio ili je ostavio sebi.?

Sreca da je vecina njih odskolovala djecu i poslala ih u bili svit

Meni u Hercegovini dosadno...

nemares prizivit nikako - ja taman mislija nabavit kakva magarca pa mliko prodavat ...
kad onaj slucaj u vitini ...
aj i to nekako bi covik pribolija ... ta svasta nas je gonjalo ...
ali moze li mi netko odgovoriti - dali ce ovi u zupaniji izglasati zakon za nadoknadu stete da se mogu prijaviti - i usput imali netko da zna napravit samar ...

Treba prosirit pricu da magaracje mlijeko lijeci koronu pa ce ih i vukovi prestat klat i pocet uzgajat

Eh da je meni magarica nebi znao što bi od para 1l min 50 maraka za to treba cijeli dan radit popolju ili 2 dana kod privatnika na kaišanju samo što mu još negovori điha ovi pomuzu i pucaju od smijeha i ako imaju 2 onda je 100 km i tako svaki dan nego nabavljajte magarice i muzite e sad dali pomaže ili ne tko će znati

Za koju godinu i četri plaće bit malo za priživit.Mislin dok HDZ vlada.

Konobari ljuti nemaju bakšiša markica se ostavlja za kafu u tanjirić i odlazi šta je ovo došlo čeka se petak za akcijske cijene

Odkad je kava marka, ima 10 godina da nije! Normalno da cu kupovat na akcijama i kad je snizeno i to je preplaceno koliku oni imaju marzu. Nego savjetujem ovima koji prodaju na pijacama da svako malo napisu akcija i dtave cijenu 9,99 mozda im netko i dodje

U kerametalu kava markic i to dobra kava

Nigdje se bolje ne živi kao gdije su Hrvati većina na čelu sa svojom vlasti koja im to omogućava.

Hodite u Ameriku ili Njemačku brajo nećete znati kad je dan kad noć kad ostarite u 70 im godinama ako doživite te pare vam izmuzu djeca i unučad i eto gdje ste proveli život robijanje za 10 dana odmora što dobiješ kroz godinu pitajte ove što su došli u penziju kako žive i kako hodaju kao pribijena mačka

Meni je radno vrijemeu njemackoj od 06-14,petkom od 06-12 sati godišnji mi i netreba,al eto sljeduje me zakonski plaćenih 30 radnih dana.

ovdje se ni ovko ne zna kad je dan a kad noć i uz to te ne plaćaju a državni paraziti na svakom koraku pljačkaju

Lako je tebi pričat tu priču kad si ti i takvi na državnoj sisi u kojoj još nešto sitno ima bu da la koje to trpe, financiraju i takve svake četiri godine biraju. Nisi ti bio u Njemačkoj da znaš kako je i nije isto sada i u 70-im kad su išli naši didovi. Oni čim su se vratili zaustavili su vrime pa sada ako su živi neznaju di se nalaze.

Bolje se raspitaj u Njemačkoj je godišnji u 95 posto firma 30 radni dana ili 6 nedilja plaćeno.A u vrlo malo firma 25 dana.

Točno si reka imate to što si napisa i pare a sve drugo nema te.

Mi nemamo ni para ni slobodnih dana

Bit će i gore

Niti s dvije prosječne plaće ne može se pregurati mjesec u BiH!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari