Novalić sa županijskim premijerima o epidemiološkoj situaciji

ljubuski.info

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je u ponedjeljak online sastanak sa županijskim premijerima, sa ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH uslijed prevladavanja situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a kojem je nazočio i imunolog akademik Jasenko Karamehić.

Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija epidemiološka situacija na području Federacije BiH se stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježeno je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto.

Tjedni pokazatelji također pokazuju kako se broj smrtnih slučajeva u Federaciji BiH smanjio za 11 posto.

Na razini Federacije sedmodnevna učestalost je smanjena za 21,3 posto i, na 100 tisuća stanovnika, s današnjim danom iznosi 255 slučajeva.

Najveća učestalost je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji te Bosansko-podrinjskom kantonu.

Prema izvješćima županijskih premijera i ministara zdravstva epidemiološka situacija u županijama ide ka blagoj fazi poboljšanja.

Kako su istaknuli, Hercegovačko-neretvanska županija, nakon šestotjednog uzastopnog rasta, te trotjednog stagniranja, u posljednjem tjednu bilježi usporen rast novooboljelih.

U Kantonu Sarajevo podaci ukazuju na poboljšanje, a u posljednja dva dana ta županija ima dnevno manje od stotinu novooboljelih.

Epidemiološke mjere i dalje ostaju iste, uz blago popuštanje u pojedinim županijama.

Premijer Novalić je izvijestio županijske premijere o poduzetim aktivnostima Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo FBiH na nabavci cjepiva protiv koronavirusa za potrebe građana Federacije, a riječ je o nabavci cjepiva od ruskih, kineskih i američkih proizvođača.

Također je upoznao prisutne o mogućnostima korištenja brzih testova za Covid-19, a o čemu je, tijekom proteklog vikenda, razgovarao s direktorom turske tvrtke "Oncosem".
Federalno ministarstvo zdravstva će izraditi sinkronizirane aktivnosti kako bi se na području Federacije počeli primjenjivati brzi testovi, koji su vrlo značajni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti gospodarskim i drugim poslovnim subjektima, a čija primjena se pokazala korisnom i u drugim djelatnostima na teritoriju zemlje i određenih regija, kazao je Novalić.

Dodao je da se PCR testovi kao referentni primjenjuju i dalje, posebno u zdravstvenom sektoru, kao i prilikom kretanja izvan granica.

Iz županija je dan i prijedlog da se ograničenje kretanja građana u FBiH s 21 sat pomjeri na 23 sata navečer do pet sati ujutro.

Federalni premijer će ovaj prijedlog o pomjeranju termina za ograničenje kretanja građana na cijelom teritoriju FBiH uputiti Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti županijskim vladama i stožerima uvođenja restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini.

Današnjem sastanku su nazočili i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, županijski ministri zdravstva, te predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, a sljedeći je zakazan za ponedjeljak.

Ovi sastanci su nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednoj razini, priopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari