Lijekovi protiv Covida-19 u BiH skupi i teško dostupni

ljubuski.info

Ampularni lijek Clexane, mnogima neophodan u liječenju Covida-19, nije lako dostupan. Farmaceuti pojašnjavaju da kompanija "Sanofi" koja ga proizvodi, s obzirom na veliku potražnju, nije u mogućnosti osigurati tražene količine. Ipak u Javnoj upravi Apoteke Sarajevo očekuju isporuku Clexane i Fragmin ampula.

Kako doći do potrebnog lijeka, pitanje je brojnih oboljelih od COVID-a 19. Veliki broj i u te svrhe traže veze i vezice, ali što s onima koji ih nemaju, onima koji su ostali bez posla zbog pandemije i ne mogu ih sebi ni priuštiti?

Naročita potražnja je za Kleksan ampulama, za mnoge nužne u liječenju ove bolesti. Iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo poručuju da unatoč nestašici ovog lijeka kontinuirano opskrbljuju Domove zdravlja i ljekarne.
U sljedećim danima određena količina će biti dostupna u dežurnim lijekarnama i lijekarnama uz kovid ambulante, kao i distribuirana određena količina prema zdravstvenim ustanovama. Apoteke Sarajevo u narednom periodu očekuju isporuku Kleksan i Fragmin ampula, ističe Lejla Spaho iz JU Apoteke Sarajevo.

Očitu nestašicu Clexane potvrđuju i u drugim ljekarnama.
Nemamo već duže vrijeme. Onaj od 0,8 jedna terapija je sigurno dobrih 150 KM, ali isto tako imamo informaciju iz našeg zavoda da se s računom, oni to refundiraju, kaže Zdravka Gvoždžar, direktorica ljekarne u Sarajevu.

Da su lijekovi nedostupni i skupi tvrde i građani. Kako kažu, svi su preskupi, posebno u doba pandemije i krize.

Od kolikog značaja je terapija Clexanom pojašnjavaju u Komori magistara farmacije Federacije BiH.
Uloga tog lijeka je da spriječi agregaciju trombocita i da preventivno djeluje u smislu da ne dopušta stvaranje tih krvnih ugrušaka koji mogu biti uzrok smrtnosti, ili srčanog ili moždanog udara, poručuju iz Komore.

 
BHRT

Glas naroda

raste vam oko kuća ako nije sve izbetonirano i kultivirano u smilje

A sta to raste ? Recite narodu da zna sta ce ubrati....

paseš redom,sve je zdravije od onog po trgovinama i ljekarnama

Kozlac

Bit ce da mislis na onaj slati pelin ili?

Kakav lijek protiv korone.Clexane dobiva neko ko je priživija infarkt ili da ne dobije ugrušak.Malo se bolje raspitajte.

Ovo vam je prikrivena reklama.To su vam ljudi bez ikakve ljudskosti koji na tudjoj nesrici svoju sricu grade.

Plucna embolija je najcesca komplikacija korone, i po uzroku smrti skoro u rangu respiratornog zatajenja. Nefrakcionirani Heparin, koji se kod nas najcesce koristi ne djeluje tako dobro kao Clexane. Nije se ni tebi zgoreg raspitati.

Plućna embolija je jedno a korona nešto sasvim drugo.Po vami nemamo lijekove za emboliju a po naslovu nemamo lijekove za koronu.Imate poprijeko riješenje,nadriliječnici su vam ga u stilu ovog teksta na ovom portalu već nudili.Sve je to isti ljudski otpad lijepo obučen i njegovan.

Sirup borovih iglica
Curokatovo ulje itd..

Lijekovi protiv Covida-19 u BiH skupi i teško dostupni
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari