Zbog uvoza mesa poljoprivrednici spremaju blokadu granice

ljubuski.info

Vijeće ministara BiH odbio je usvojiti odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Europske unije na razdoblje od dvije godine, zbog čega su poljoprivrednici najavili prosvjede i mogućnost blokiranja graničnih prijelaza.
Već smo na liniji s poljoprivrednicima iz Federacije i danas ili sutra ćemo održati sastanak i donijeti određene odluke. Izgleda da se ovo može završiti samo prosvjedima. Naš zahtjev će se vjerojatno proširiti i na smjenu Vijeća ministara BiH, koji je nenarodni, pa ćemo vidjeti. Imaju opcije blokade graničnih prelaza, blokade institucija i svakako - smjena Vijeća ministara BiH, rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Za odluku o uvođenju prelevmana i carina na rashlađeno goveđe i svinjsko meso glasali su samo ministri iz Republike Srpske, dok su ministri iz Federacije BiH odbili usvajanje takve odluke bez ikakvog obrazloženja. Odluka je podrazumijevala da se na uvoz rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 posto plus prelevmani od 1,5 KM po kilogramu uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.
Iz neobjašnjivih razloga jedan dio ministara nije glasao. Smatram da je ovo bio dobar trenutak da se donese jedna takva odluka na period od dvije godine i da snagom argumenata koji su na našoj strani riješimo to pitanje, rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

On ističe kako sve zemlje u okruženju imaju takve mjere, navodeći primjer Sjeverne Makedonije gdje se na uvoz svježeg i rashlađenog mesa naplaćuje carina od 15 posto i prelevman od 0,5 eura po kilogramu.
Nećemo se umoriti od ovoga i pokrenut ćemo postupak u skladu s pravilima o izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kako bismo trajno riješili to pitanje. Taj sporazum je diskriminirajući za BiH i u narednim danima ćemo donijeti odluku da idemo u tom smjeru, jer 15. travnja su tehničke konsultacije s EU, gdje ćemo otvoriti to pitanje, rekao je Košarac.

Kao i u Republici Srpskoj, i u poljoprivrednim udrugama u Federaciji BiH ističu kako neće odustati od svojih zahtjeva jer su u problemima do guše zbog nekontroliranog uvoza mesa sumnjive kakvoće koje dolazi u Bosnu i Hercegovinu.
Vjerojatno prekosutra (subota) ćemo održati sastanak s kolegama u Republici Srpskoj i donijeti odluku o štrajku. Mislim da ćemo prvo ići na blokadu granica, zatim institucija i tražit ćemo smjenu Vijeća ministara BiH jer oni ne rade za narod ove zemlje. Nećemo odustati i to je sigurno jer dalje ne možemo, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH.

Podsjećanja radi, odluka o uvođenju prelevmana i carina na svježe i rashlađeno svinjsko i goveđe meso već jednom je pala na sjednici Vijeća ministara BiH, a jedan od razloga, kako je objasnila Bisera Turković, ministarka vanjskih poslova BiH, bio je da ta odluka nije prošla propisanu proceduru po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Glas naroda

Blokirajte ulaze u čovićeve,dodikove i izetbegovićeve vile

Blokirat i zabranit,dosta je vise trovanja

Jel ti neko brani da kupuješ domaće? Zašto želiš meni zabraniti da kupujem uvozno? Kakve veze ti imaš s tim što ja kupujem uvozno?

Jesmoli ginili 90 eti da uvozimo da neidjemo više po robu u Trst Instanbul Berlin da drćemo na granican sada kada nam roba dodje podnos samo je triba jamit e sad nevaIja to pa stvarno narode koćeti ugodit neznan neznan di ovo sve vodi.

Pa eto Pivac gradi tvornici u Ljubuškom i Vlast hvali na sva zvona.Ljubuški ima stoke koliko hoćeš ali nije za Klanje jer oda na dvi noge.

Opet smrznuto što zapad otpisivs i mora platit da uništi,a mi to pojedemo sa Velikim zadovoljstvom.

Sad će vam Pivac uvest domaće svjeze zaklano sačekajte malo dok napravi pogon kud žurite dok stigne iz Kine malo steka zbog corone

Dakako kako će Milas iz Tihaljine prodati i ispeći ove bolesne pune antibiotika,slabo inspekcija radi, farma svinja bez papira e nećeš dugo pokucat će ti inspekcija ubrzo na vrata prevarantu.

Zbog uvoza mesa poljoprivrednici spremaju blokadu granice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari