Minimalne plaće pokriju tek četvrtinu osnovnih troškova

ljubuski.info

U Beogradu je predstavljen koncept regionalne najniže plaće za zemlje središnje, istočne i jugoistočne Europe. Ukazano je kako minimalne plaće u zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, iznose tek 25 posto plaće koja bi omogućila pokrivanje osnovnih troškova.

Nekad su sinonim za jeftinu radnu snagu, posebno u tekstilnoj industriji, bile zemlje južne i istočne Azije, a danas zemlje Europe, s naglaskom na istočne i jugoistočne, dakle i zemlje s prostora bivše Jugoslavije.
Naše istraživanje je pokazalo da u prosjeku minimalna zarada iznosi jednu četvrtinu od onoga što bi bile potrebe, odnosno od onoga što bi trebala biti plaća za život, ističe Bojana Tamindžija, nacionalna koordinatorska mreže Clean clothes campaign.

Srbija je ulagače privlačila i subvencijama koje nudi, ali najveća subvencija koja neka država može ponuditi je jeftina radna snaga, tj, niska minimalna zarada.
Srbija je zemlja s najvećim ekonomskim nejednakostima u Europi i zemlja u kojoj je u riziku od siromaštva svaki četvrti stanovnik, navodi Zoran Ristić iz Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

A kako bi spriječili dalju eroziju proračunata je najniža plaća za život u zemljama Središnje, Istočne i Jugoistočne Europe. Za BiH i Srbiju bi ona iznosila oko 1.600 konvertibilnih maraka, a cilj je da to bude standard kako tvrtke ne bi relocirale svoju proizvodnju tamo gdje je jeftinije.
Zato je naš pristup regionalan jer nam je cilj da stanemo na put toj trci ka dnu u snižavanju zarada i tom natjecanju međuregionalno, dodaje Tamindžija.

Ključna je uloga sindikata, a oni nisu baš dobrodošli, a pozitivni primjeri su rijetki.
Iskreno, da me neko dan ranije pitao spontano obustaviti rad i organizirati štrajk, rekao bih ne. Međutim, sama zarada je bila okidač koja je izazvala nezadovoljstvo na nivou cijele tvornice. Bukvalno, u jednom danu je cijela proizvodnja stala, ističe Uroš Savić, predsjednik Sindikata "Sloga" u tvornici Falc east, Knjaževac.

Plaća za život je koncept koji je prepoznat i u dokumentima Ujedinjenih Naroda i Europske Unije i kao takav predstavlja jedno od ljudskih prava.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari