Raspudić optužio Pejčinović Burić za politiku destruktivnu po Hrvate u BiH

ljubuski.info

Jedna od tema sjednice Sabora Hrvatske bio je položaj Hrvata u BiH. Govoreći o politici Vijeća Europe, saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić uputio je niz kritika bivšoj suradnici hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić (HDZ).

Raspudić se osvrnuo na nedavni posjet čelnika Vijeća Europe Cristopha Poirela BiH uz ocjenu da su njegove izjave predstavljale hladan tuš za Hrvatsku i Hrvate u BiH.

Hladan tuš je došao nakon virtualnog posjeta BiH dužnosnika Vijeća Europe Poirela, koji je tada izjavio da je vrijeme da BiH pređe na drugačiji, suvremeni sustav u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima. Tom protuustavnom i zločinačkom izjavom Poirel je dolio ulje na vatru. Uslijedile su trijumfalističke izjave Komšića i Izetbegovića. Očito je to ohrabrilo i Izetbegovića da prekine započete pregovore o izmjeni Izbornog zakona BiH, stav je Raspudića koji je naveo da je na njegovu inicijativu Odbor za Hrvate izvan Hrvatske uputio pismo Pejčinović Burić s upitom je li to službeni stav Vijeća Europe te dijeli li ga i ona.
Dobili smo skandalozan odgovor, gdje je citirala presude Europskog suda za ljudska prava, a pismo je izgledalo kao da je stiglo iz ureda Komšića ili Izetbegovića, nastavo je Raspudić te uputio pitanje premijeru Hrvatske Plenkoviću hoće li Vlada Hrvatske reagirati na takve izjave.

Što se tiče njenih stavova kao glavne tajnice Vijeća Europe, to morate pitati nju. Ona je bila potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih poslova i tada je provodila politiku Hrvatske koja je i više no jasna u pogledu prava Hrvata i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH. Sve naše diplomatske inicijative vezane su za poštivanje prava Hrvata u BiH. Da nije bilo HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu 2016., tada bi Draganu Čoviću bilo dosta teže podnijeti zahtjev za članstvo u EU, odgovorio je Plenković koji pretpostavlja kako su Poirelovi stavovi bili uobičajeni stavovi te institucije o presudama Europskog suda za ljudska prava.

Pretpostavljam da je to bila uobičajena linija Vijeća Europe o potrebi provedbe presude 'Sejdić-Finci'. Pozicija Hrvatske je jasna i neće se promijeniti ni milimetar. Nama je drago da su izbori u Mostaru održani i da HDZ BiH, nakon 12 godina, ponovo ima gradonačelnika i to s novim legitimitetom. Ključno je pitanje izmijeniti Izborni zakon koji će biti plod dogovora stranaka u BiH, institucija BiH i koji će omogućiti pravedne izbore i legitimnu zastupljenost, rekao je Plenković.

Raspudić je reagirao ustvrdivši kako Pejčinović Burić provodi protuhrvatsku politiku Vijeća Europe.
Kako može biti uspjeh izabrati osobu koja provodi politiku ukidanja konstitutivnih naroda? Važno je da ovo čuju i Hrvati u BiH, jer vidjeli smo što znači ne imati svoje predstavnike, naglasio je zastupnik Mosta Raspudić uz ocjenu da Pejčinović Burić takvim radom postaje grobar hrvatskog naroda.

Glas naroda

Problem je ovdje što se i dalje govori i primjenjuje jednakopravnost naroda na cijelom području Bih i dok je god tako Hrvati će imati veliki problema dok ih se ne majorizira a gos.Pejčinović je "tuka"koja u neznanju i dan,danas govori da je to moguće..

Gospodine Nino nigdje na svijetu Hrvati bolje ne žive od adzovaca u BiH bavite se s normalnim Hrvatima čija su djeca po svijetu

Nino ti dobro znaš da je Hrvatima u BiH opcija ili HDZ ili Njemačka Komsic je nelegitiman ali nije opljačkao Hrvate

Raspudić optužio Pejčinović Burić za politiku destruktivnu po Hrvate u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari