Novalić županijske premijere upoznao s novim informacijama o nabavci cjepiva

ljubuski.info

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas online sastanak sa županijskim premijerima, u cilju prevladavanja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH.

Županijski premijeri, prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje, međutim, iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljenih, sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Prema epidemiološkoj situaciji u cijeloj Federaciji BiH, te posljednjim podacima zdravstvenog sektora, sedmodnevna učestalost na razini FBiH iznosi 324 slučaja na 100 tisuća stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji te Kantonu Sarajevo. Konstatirano je kako je nužno pojačati nadzor nad provođenjem postojećih mjera.

Premijer Novalić je upoznao premijere s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku cjepiva za potrebe građana u FBiH. Naglasio je kako je nabavka cjepiva i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu Federalne vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji.
Pored ostvarenih kontakata s određenim veleposlanstvima direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i s Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedeći tjedan trebali početi i izravni pregovori za nabavku 500 tisuća kineskog cjepiva Sinopharm, rekao je premijer Novalić.

Premijeri su informirani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja cjepiva u BiH iz "Covax", te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala.

Također, istaknuto je kako je u budućem procesu plana cijepljenja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih skupina, potrebno i razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.

Federalni premijer je upoznao županijske premijere da Vlada FBiH aktivno priprema program podrške zdravstvenom sektoru u iznosu od 60 milijuna KM, a koja se odnosi na pomoć zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima, te da se vrlo brzo treba naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

Također se osvrnuo na značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste jamac stabilnosti zdravstvenog, mirovinskog i socijalnog fonda, te da ohrabruju posljednji službeni podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju kako su izravni porezi u prvom kvartalu ove godine veći za 43 milijuna KM ili 3,36 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima Porezne uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, županijski ministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić.

Današnji sastanak je nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednoj razini, a naredni sastanak putem video linka bit će održan u ponedjeljak.

Glas naroda

Pa ovaj ni masku nezna nosit

Ali zna uvest nevaIjale respiratore i dobro para puknut na njima.

Zar ovaj zajedno sa članovima vlade i zastupnika nije dao ostavku zbog pogodovanju ratnim profiterima tj danas tzv tajkunima.

ovaj kao da je lik iz nadrealista ili audicije

Novalić županijske premijere upoznao s novim informacijama o nabavci cjepiva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari