Lasić zadovoljan dinamikom radova na Koridoru Vc

ljubuski.info

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, danas je posjetio gradilišta na jugu Hercegovine, poddionice Buna - Počitelj i Počitelj - Zvirovići.

Lasić je izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova koji i pored pandemije koronavirusa (COVID-19) nisu stali,
Izražavam osobno zadovoljstvo činjenicom da su radovi na poddionici Buna - Počitelj ušli u završnu fazu, te da se realizacijom projekata izgradnje Koridora Vc stvaraju bolji uvjeti za razvoj i napredak juga Bosne i Hercegovine, izjavio je ministar Lasić

Istakao je da će Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, zajednički s Javnim poduzećem Autoceste Federacije, nastaviti u ovom smjeru i realizirati ovakve i slične projekte.

Poddionica Buna - Počitelj duga je 7,2 kilometra i dio je dionice autoceste Mostar jug - Počitelj na Koridoru Vc, a vrijednost izgradnje poddionice je 25 milijuna eura.

Za gospodarstvo Bosne i Hercegovine od velike je važnosti pružiti priliku domaćim tvrtkama na izgradnji Koridora Vc, a izvođač radova na ovoj poddionici je tvrtka Hering d.d. iz Širokog Brijega.

Federalni ministar posjetio je i objekte koji se nalaze na ovoj poddionici, natputnjaci Grabovina i Kevčići, potputnjak Bivolje Brdo i dvostrano odmorište Rotimski potok.

Trenutačno se na glavnoj trasi radi habajući sloj, što će biti završeno za otprilike mjesec, te se se izvode asfaltski radovi na odmorištu Rotimski potok.

Nadzor nad gradnjom vrši tvrtka Aecom S.L.U., iz Španjolske. Sredstva za izgradnju i nadzor su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te bespovratna sredstva Europske unije u visini od 8,7 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Poddionica Počitelj - Zvirovići

Poddionica Počitelj - Zvirovići je dio dionice Počitelj - Bijača, a ukupna dužina poddionice je 11,75 kilometara. Poddionica je podijeljena na dva lota koja obuhvaćaju trasu autoceste i most Počitelj. LOT 1 uključuje dio autoceste od završetka poddionice Buna - Počitelj do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do poddionice Međugorje - Bijača.

Izvođač radova na LOT-u 1 je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), a vrijednost ugovora iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

LOT 1 podijeljen je na dvije sekcije.

Na Sekciji 1 (prije mosta Počitelj, L=cca 3,5 km) se nalaze sljedeći objekti: tri potputnjaka kojim se lokalni putevi provode ispod autoceste (Bivolje Brdo, Počitelj, Ševaš Njive), jedan natputnjak (Gradina), petlja Počitelj, naplatno mjesto CP Počitelj, spojne ceste petlja Počitelj do magistralne ceste M17 i do regionalne ceste Domanovići - Stolac.

Na Sekciji 2 (poslije mosta Počitelj, L=cca. 7,0 km) se nalaze sljedeći objekti: tunel Počitelj dužine cca 1200 m s dvije cijevi, tri mosta dužine cca M2 158 m, M3 72 m i M4 122 m, potputnjak Orlovača (km 10+975) i naplatno mjesto CP Međugorje - Zvirovići.
LOT 2 je sami most Počitelj, dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara.

Federalni ministar posjetio je i lokaciju izgradnje Mosta Počitelj, izjavivši kako je Most Počitelj jedan od najsloženijih projekata na Koridoru Vc jer se radi o najdužem mostu od 980 metara u Bosni i Hercegovini a devetom po dužini u Europi, koji je visine oko 100 metara, te koji spaja dvije obale rijeke Neretve.

Most Počitelj je kontinuirani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka i gradi se tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Most se sastoji od šest stubova visine 92,97,92,91,88 i 66 m.

Izvođač radova za LOT 2 (Most Počitelj) je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Glas naroda

Vidi mu šije!!!

Samim time je zadovoljan i % preplaćenih sredstava ili ti vraćenih tj talom!

Uzeo je minimalno 30 kilometara u svoj džep

vidi mu se po imovini...

Moja Lasiću koga briga šta ti kažeš. Nego.... ajde da se i ti nešto pitaš kad se svaka baba pravi pametna...

Jeli prošao cestom "Grad" Ljubuški-Mostar?

Kakav ministar takve i ceste. Katastrofa

Što Kinez nije ministar

Lasić zadovoljan dinamikom radova na Koridoru Vc
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari