Provincijal fra Miljenko Šteko blagoslovio kameni "tau"

ljubuski.info

Nakon što je nastajao kroz sedam mjeseci rada, u subotu, 27. ožujka fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM blagoslovio je kameni "tau" koji su u potpunosti vlastitim rukama izgradili ovogodišnji novaci.

Kameni tau nalazi se u novicijatskom prostoru franjevačkog samostana na Humcu pokraj Ljubuškog.

Odgojitelj novaka fra Stanko Mabić kazao je kako su tau vlastitim rukama u potpunosti izgradili ovogodišnji novaci - njih desetorica. Od 10 novaka devetorica su iz Hercegovačke provincije, a jedan je iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Blagoslov je upriličen u subotu 27. ožujka, a da bi upotpunili zajedništvo, tom prigodom su na Humac pristigli novoimenovani odgojitelj novaka Bosne Srebrene fra Marko Ešegović te dosadašnji vršitelj te službe fra Miro Relota. Događaju su također, osim prijatelja i podupiratelja, prisustvovali i najstariji fratri provincije na čelu s humačkim gvardijanom fra Dariom Dodigom, kao i najmlađi članovi provincije - postulanti, s odgojiteljem fra Ikom Skokom.

Slovo tau (T) u hebrejskoj i grčkoj abecedi ima oblik križa. Kod proroka Ezekijela tau je znak onih koji su pošteđeni od uništenja jer su, čineći pokoru, tugovali i plakali zbog grijeha koji su se činili u njihovom gradu, piše kta. Upravo taj znak Sv. Franjo je izabrao da bude znakom njegova obraćenja i pokorničkog života, njime je posvuda oslikavao zidove ćelija i potpisivao pisma što ih je odašiljao braći.

nedjelja.ba

Glas naroda

to je naravno franjevacka interpretacija -
ali ovaj hebrejski i grcki znak takodjer ima i druga vankrscanska znacenja kao i krscanska - prvo krscansko idntificiranje s ovi znakom imao je Sv. Anton Veliki (2-3 stoljece) - nazvao ga je "znakom pokore" ili "egipatskim krizem" ili "krizem Antuna velikog" on je bio iz Egipta. Crkva ga priznaje kao vrstom kriza izmedjuostalih tek u 12 stoljecu. Ovo slovo ili kriz koristi se u grbovima raznih gradova i pokrajina sirom svijeta i svi ga interpretiraju na odredjen svojstven nacin ...

Srbi bi naovo rekli,Bezposleni Popovi i jariće krste.Pastiri ovce su vam bez zvonara i utekoše.

Trebalo bi ote novake poslat malo Kačavendi na specijalizaciju.

Pa ljudi jel ovo moguće?u ovom jadu oni se ovim bave?

A sta je toliko uznemiravajuce da je izazvalo tvoje toliko zaprepastenje? Po tebi, sta bi trebali raditi u ovom "jadu"????

Trebali bi šalovat deku negdje.

Zasto ne i volontirati u kovidu ambulanti ?
Kovid bolnici ?
A ne samo oni - nego svi mi !!!

Provincijal fra Miljenko Šteko blagoslovio kameni "tau"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari