Plan ministra Ramljaka o upravljanju otpadom u ZHŽ, izazvao bijes u Mostaru

ljubuski.info

Inicijativa građana "Jer nas se tiče" na službenoj Facebook stranici objavila je dio zvučnog zapisa sa 22. sjednice Skupštine ZHŽ-a, a koji se odnosi na prijedlog odluke o donošenju plana upravljanja otpadom ove županije za razdoblje 2021.-2031. godina.

Kako navode - u tom zvučnom zapisu ministar prostornog uređenja graditeljstva i zaštite okoliša Miroslav Ramljak navodi kako je odlagalište Uborak dugoročno rješenje za četiri općine ove županije, koje bi trebale ući u vlasničku strukturu tog odlagališta i na takav način kontrolirati i dijelom upravljati istim.

Napominju i kako se ne smije dopustiti proširenje i nastavak rada Uborka, te preporučuju da građani poslušaju cjelovit zvučni zapis, uz napomenu kako se ne smije dopustiti da Mostar postane regionalno smetljište.

Nema dozvola za rad

Predsjednik Udruge Omer Hujdur vjeruje kako skupštinski zastupnici u zapadnoj Hercegovini nisu dovoljno upoznati sa situacijom na odlagalištu, uz napomenu da je pomno slušao zvučni zapis cijele sjednice, te da je jedna od zastupnica ipak govorila na temu izostanka dozvola za rad.
Dotična gospođa ili gospođica je napomenula ostalim poslanicima da su pored odlagališta česti prosvjedi građana koji stanuju u blizini i koji skreću pozornost na nepostojanje dozvola na osnovu kojih bi odlagalište dalje radilo i primala otpad. Osobno mislim da je sve ovo nastavak politike HDZ-a BiH, stranke koja participira u vlasti na svim razinama i koja čini se, po svaku cijenu želi da ova odlagalište ostane tu gdje je i danas, navodi Hujdur.

Proširenje odlagališta, poručuje, ne dolazi u obzir. Građani će poduzeti sve da do toga ne dođe, a podsjeća i da je vrlo teško i proširiti Uborak, s obzirom da danas pored postojeće odlagališta jednostavno više nema dovoljno prostora za proširenje.
Postojeća tijela odlagališta su prepunjena. Neka su pridodana i nisu legalna. Ne znam zaista kako to misle izvesti. Jednostavno nema dovoljno zemljišta, navodi Hujdur.

Plave omotnice na vratima

U posljednje vrijeme na adrese aktivista i mještana pristižu "plave omotnice". Riječ je o pozivima sa Suda, a građane se tereti za činjenje kaznenih djela kod odlagališta tijekom blokada.
Imamo jednu sutkinju koja pokušava provesti pravno nasilje i stalno od građana traži da priznaju krivnju, kako bi se - citiram - izbjegao postupak. Nitko od njih naravno neće priznati krivicu, jer nitko nije kriv. Idemo u postupak, jer je jasno da odlagalište nema dozvole za rad. Mi smo svojim tijelima spriječili odlaganje medicinskog i animalnog otpada. Nedavno smo imali isti pokušaj u Neumu koji je neslavno završio. Vlast u Neumu je kaznila osobe koje su to pokušale deponirati, a ovdje se kažnjavaju osobe koje se bore i nastoje to spriječiti, rekao je na kraju razočarani Hujdur.

Dnevni list

Glas naroda

Jednostavno odlagalištu dati dozvolu za rad ali kad prije odlaganja 95% smeća bude reciklirano

Za tvoju informaciju, 95% smrca se ni ne moze reciklirat.. Na zalost planrte zemlje

Riješenje je regionalna spalionica sa reciklažom,naravno u blizini Mostara.Građani iz blizine Uborka tribaju izabrat svoje predstavnike koji će bit zaposleni na odlagalištu i nadzirat rad istog dok se spalionica sa reciklažom ne izradi.

od recikliranog smeca treba uves grijanje u mostaru sto radi svaki imalo napredniji grad u svijetu sto znaci da su politicari gradova koji imaju problema sa smecem nedorasli poslu koji rade treba ih odma tuziti da nerade svoj poso za koji su placeni debelo i da truju narod i okolinu u evropi se uvode elektricni automobili a kod naj skupljije politicara u svijetu smece na svakom cosku i kad kazu turisticki grad nema javnI VC SRAMOTA VALA I OD NARODA KOJU FUK.A.R.U. BIRA

Grijanje u Mostaru, ma dajte, koja je to stambena zgrada u Mostatu poslije rata uradjena da ima centralno grijanje, vecina ih je predvidena na grijanje sa klimom

Bolnice ,domovi,škole,kasarne i svakog ko izrazi želju.Đe je problem?Naravno da triba stručnjak izradit studiju ali ako ništa grijat plastenike po Mostarskom Blatu.

Da baviš kamen našao bi 10 boljih ministara na ovom portalu

Kako se lipo od otpada more pravit struja.Ali naši partijaši to neznaju.

Čaušesku je mislio da će vladati do kraja života.I vladao je.

Tko posteno zivi zivjece do kraja zivota

Sve na jednu hrpu može svaka bu.dala i to se ne naziva upravljanjem otpadom

Dotrajte u Lipno. Malo morgen!

on ne ministar prostornog uneređenja od kad ga je pi..a izbacila

Plan ministra Ramljaka o upravljanju otpadom u ZHŽ, izazvao bijes u Mostaru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari