Mons. Tomo Vukšić objavio knjigu "Mir vam svoj dajem"

ljubuski.info

U povodu 10. obljetnice službe vojnoga biskupa, don Tome Vukšića, sadašnjeg apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata i nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog, a koja se navršava 2. travnja 2021., iz tiska je u Sarajevu izišla knjiga "Mir vam svoj dajem - birane poruke vojnicima i žrtvama nasilja".

Izbor je to propovijedi i poruka nadbiskupa Vukšića koje su tijekom tih deset godina, u različitim prigodama i na različitim mjestima, u Bosni i Hercegovini ili u inozemstvu, bile izgovorene i upućene vojnicima katolicima i njihovim obiteljima.

To su bili ponajviše katolici pripadnici Oružanih snaga BiH, ali također pripadnici vojska drugih država, a među njima su često bivali prisutni i drugi vjernici.

Nakladnik knjige, koja ima 295 stranica, je Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije.

U prvom dijelu knjige čitatelj će naći razmatranja, koja su izgovorena za vrijeme svetih Misa ili na komemoracijama i molitvama za pokojne vojnike i druge žrtve nasilja.

U drugom pak dijelu objavljene su poruke u povodu Božića i Uskrsa.
U svim tekstovima prevladava tema mira i oprosta. Prije svega duševnoga mira, koji uvijek proizlazi iz oprosta, ali je česta i tema društvenoga mira, koji se temelji na osobnom oprostu, sudskom kažnjavanju počinjenoga zločina i na sprječavanju novoga te na primjeni pravednoga zakona, napisao je u uvodu knjige nadbiskup Vukšić koji potom pojašnjava da naslov knjige "Mir vam svoj dajem!" (Iv 14,27) predstavljaju riječi koje je izgovorio Isus svojim učenicima za vrijeme Posljednje večere.

Riječi, kojima Isus daruje mir svojim učenicima, nastavak su i neka vrsta zaključka njegove poruke da je ljubav prema njemu, Isusu Kristu, osnovica svakoga dobra, pa i mira. Jer, neposredno prije riječi iz naslova ove knjige kazao je: 'Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla' (Iv 14,23-24), pojasnio je nadbiskup Vukšić dodavši da osobito vojnici znaju koliko je važan mir, pogotovo poginuli vojnici i njihove obitelji.

Nadbiskup koadjutor vrhbosanski istaknuo je u svom uvodu u spomenutu knjigu da su grobovi vojnika, kao što se kaže u jednoj od propovijedi, "najveći propovjednici mira".
To je ujedno razlog zašto je korica ove zbirke u boji vojničke maskirne odore, koja simbolički dočarava sve vojnike kojima su ove poruke upućene, i zašto preko te odore dominira poruka mira. Ona je toj odori upućena, sa željom da rata nikada više ne bude i da mir svi gradimo i ljubomorno čuvamo, jer samo u miru mogu živjeti sretni i zadovoljni ljudi te s osmijehom i utemeljenim optimizmom nadati se boljoj budućnosti, osobnoj i društvenoj, zaključuje u uvodu nadbiskup Vukšić.

Glas naroda

Vama blvagoslov a vi meni vaše pare.

Sretan Uskrs svim Hrvatima u BiH

I ovo malo što je ostalo u Hercegovini treba raseliti a tom su pratri u mnogome doprinili.

Biće onda da si ti sa njima u dilu dok si osta?

Mons. Tomo Vukšić objavio knjigu "Mir vam svoj dajem"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari