Područna škola u Dolama ostala bez učenika

ljubuski.info

Osnovna škola Tina Ujevića u Vitini, kao i ostale ljubuške osnovne škole, podnijela je Gradskom vijeću Ljubuški redovito izvješće o radu u prošloj i programima rada u ovoj školskoj godini.

Na početku izvješća ukazano je na ne baš ohrabrujuće podatke koji se tiču broja učenika pa tako u ovoj školskoj godini nastavu pohađa 434 učenika, za razliku od prošle godine kada su nastavu pohađala 452 učenika. Uzrok manjeg broja učenika nije samo u iseljavanju, nego i u smanjenju broja rođene djece. To je, kako stoji u izvješću, ozbiljan problem koji za posljedicu ima stvaranje trokombinacija, pojavu tehnološkog viška djelatnika, ali i upitnost opstanka pojedinih područnih škola.

Planirane aktivnosti

Naime, djelatnost škole organizira se u matičnoj školi u Vitini te područnim školama u Klobuku, Grabu, Veljacima, Šipovači, Vojnićima, Grljevićima i Dolama. Ukupan broj uposlenih iznosi 87, od čega je u nastavi 53 učitelja, 5 stručnih suradnika i knjižničara, 6 pomoćnika u nastavi te 23 djelatnika u upravi, administraciji, održavanju i osiguranju.

Kada je u pitanju rad u matičnoj školi, plan je u idućem razdoblju stvoriti uvjete za izvođenje nastave u jednoj smjeni, za što je potrebno izgraditi najmanje 8 do 10 novih učionica. Planirana je i što hitnija obnova krova sportske dvorane, kao i izmjena ograde oko školskog igrališta.

Među realiziranim aktivnostima, kako navode u izvješću, je informatički kabinet koji je opremljen tijekom ljetnog raspusta, tako da od početka ove školske godine gotovo svi učenici završnih razreda imaju izbornu nastavu iz informatike. Također, od 3. studenoga, tri učionice u prizemlju škole dane su na korištenje Gradskom vrtiću Ljubuški.

U izvješću prikazuju i stanje po područnim školama. U PŠ Klobuk susreću se s problemom prokišnjavanja tijekom kišnih razdoblja, a potrebno je poboljšati i sustav grijanja te obnoviti vanjsku fasadu škole.

Nastava na daljinu

Područna škola u Grabu može se pohvaliti s odličnim uvjetima za izvođenje nastave, dok je škola u Dolama, nažalost, ostala bez učenika. U PŠ Vojnići prostorni uvjeti donekle su zadovoljavajući, u PŠ u Veljacima nedostaje još jedna prostorija za izvođenje nastave stranih jezika i vjeronauka, a u PŠ Grljevići školska zgrada zadovoljava prostorne potrebe u svim elementima.

U PŠ Šipovača, zbog malog broja učenika, nastava se odvija u jednoj trokombinaciji, a školi nedostaje i odgovarajuće igralište.

Opremljenost škole, nadalje se navodi u izvješću, iz godine u godinu postaje sve siromašnija, stoga je prioritet u bliskoj budućnosti riješiti i taj problem.

U izvješću su se osvrnuli i na rad škole tijekom pandemije koronavirusa te su istaknuli pomoć Udruge mladih Agape, institucija i pojedinaca pri nabavci mobitela, laptopa, računala i tableta za preko dvadeset obitelji slabijeg imovinskog stanja, kako bi učenici mogli sudjelovati u nastavi na daljinu.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Sve područne škole ukinut, za djecu organizirat prevoz do Vitine. Prije je Jozo mafijozo držao kafić bez računa u školi Vitina pa je lovu stavljao u svoj džep? Kako sada stvari stoje? Može li se koja milja zatamniti?

Kako je dobro radio kad ga se i sad sjetite.. Dobra dobra

Jozo Zadro je naj više radio mućke u školi sve što je mogao uzeo je sebi u đep sramota

Šta će jadan?Redovno završio i Titov pionir bio.Rodijak Zdravko je bio ljudina a ovaj je uvik mutan bio.

Zahvaljujući HDZ ostajemo bez djece i škola ,naša djeca popunjavanju škole po Njemačkoj i drugdje po svijetu.
Dok su prije sve područne škole bile pune djece i dječjeg smijeha danas se te iste škole porezna i urušavaju se a zanimljivo 30 godina vlasti HDZ veliki hrvata.sramite se

Nije pajdo do HDZ što dice nema, već ti je pajdo to što nam je narod posta lin polja neobrađena, naši didovi su zemlju radili samo za sebe da imaju kruva i pure i za stoku nahranit a ne za prodaju , i svi imali po 10ero dice. Problem je pajdo što je vele trutova puno zuje po portalim a malo meda donose i slabo ubadaju.

E pajdo je do HDZ-a.pa imaš neke u vrhu HDZ-a koji su radili poljoprivredu i nikad ništa danas su u HDZ prosipaju pamet kako treba raditi zemlju kupuju stanove po Ljubuškom i aute uhljebilo se u drzaavne institucije i pričaju kako bi mi trebali kopar jer je tu spas ,se ne Dipr molim te

Problem u poljima i jest problem, problem je u tome da HDZ ovci dobivaju plastenike i podsticaje godinama. Posade 100kg krompira uzmu podcitaj za 5000kg sto god da se posadi uzimaju desetine puta vise, onaj tko sadi puno vise ni make...
totalni apsurd, nadam se da je doslo vrijeme da svakome bude isto.

Eto oni sve imaju pa opet1-2 dice.Šta sad do čega je ?Do novaca ili ćune ili egoizma.Pogledajte samo firmaše i bogataše,ko njima smeta više dice imat?Egoizam brale,samo egoizam.

Nisu skole ostale bez djece. Djeca su u Dojčland u skolama

Nijednu podrucnu skolu ne triba obnavljat svakako ce za koju godinu bit prazne i sad i pola triba zatvorit nema dice ali ne znaju sta sa osobljem bolje ulagat u opremu i informatiku jezike pa kad nam dica odu vani neka bar jezik znaju

U Dolama škola zatvorena naravno kada je predsjednik MZ Marin Tolj Truba preselio u Ljubuški i od tamo vodi MZ

Marin JE HDZ kan. Ali uzalud bio u Švicarskoj 6 m smršavio 20 kg pa nazad u opet u BiH. Dati će HDZ 100 KM za svirku u Ižica

Marin Truba naj pošteniji čovik nikom nikad nije osta dužan

Je prevarant i sve dr....

Ovo je jedan od HDZ uspijeva.
Raseli zavadi i vladaj

U Njemačkoj pune škole naše dice a da nije HDZa nebi bilo tako.

...eno jopet onoga avijona

Radicemo na Demografiji Svecano obecavam Partije mi moje i svi clanova moji

Problem je u tome sto nismo svi jednaki, razlika u tome je "biti obican covjek" ili "HDZ ovac", ako si bio taj "obican" covjek je u tome da si osuđen na propast, nemas nista niti posla niti "poljoprivrednog" posticaja, a i to da si marginaliziran u drustvu, znaci ti si za njih nitko i nista, u ovoj vukojebini te ti isti ubijaju i marginiziiraju u svakome pogledu, gdje stignu.. Zaokupirali su sve udruge od lovackih, braniteljskih ribarskih, poljoprivrednih, medijskih prave viziju da je svakome kao njima i da imamo svi ista prava.. U biti je ovdje sve podređeno sve njima 90 posto aktivnosti drzave i ZHZa je podređeno tim skupinama, dobivaju sve za podrsku istih, a firme sto postoje moraju da bi radile postivati program nadređenih, netko dobiva sve a netko nista.. Nadam se da ce izbor gradonacelnika Vedrana Markotica nesto promjeniti jer za razliku od predhodnika poduzeo je dosta toga sto Nevenko nije htio ili smio.. Lijep pozdrav

Sve skole treba zatvorit.otvorit javne kuce za ove prazove,imamo ih ko u prici

Vedran za sada vuče dobre poteze, hvala za prevoz dice i ostale olakšice, pitam se samo jedno ako se u ovakvoj krizi ima novca za prevoz đaka, stipendije studentima , popust na zemlju ulagačima, di su svi ti novci išli dok nije bilo krize, mislim da ne bi imali ovoloko iseljeni, radna snaga je sve.

To je ključno pitanje koje niko pa ni oporba ne postavlja.Sjetite se samo ostvarenja proračuna prošle godine.Bolji nego pridprošle!?Sjetite se samo žurnog traženja kredita od MMF prošle godine na nivou BiH!?Na kraju ispade da se bez problema i u gorim uslovima može i bez njega!?

Ako već te škole propadaju po selima i sada neće biti više u funkciji zašto Hdz nebi uzeo škole pod nekakvu koncesiju i dao svojoj mladeži Hdza da održavaju druženja sa mladim seljanima koji još nisu iselili da ih pobodre da neodustaju da ih uvjere u bolju sutrašnicu ako već nema dijece neka bar ima mladosti.

Puna podrska g.Vedranu Markoticu, koji cini sve da ucini na budemo svi isti, nadam se da ce kroz svoj mandat pokazati da je nacelnik svih Ljubusaka bez obzira na clansku iskaznicu, garantiram biti ce dozivotni nacelnik.. Vedrane imas svoje ja samo nastavi, vidio si sta je problem samo nastavi

I ja se nadam da će ova omladina uspit polomit okove korupcije,nepotizma i općenito nepravde,jer ne boli što nema ili je malo već boli što je nepravedno.Jedini moj savjet,preporuka,je da se novci ne razbacuju na podršku svačeg već se mora ić ciljano ali uz nadziran efekt.Mi moramo poticat zanatska obrezovanja i deficitne visoke škole,svu vrstu proizvodnje i rađanje dice.

Vedran nastavio dije Barbaric stao samo nema sada Kravice krave muzilice

Dokle god ima djaka u Marka Marulica i vjernika u crkvi navHumcu nikoga nije briga za iseljene

Tako je. Prosli vikend na misi na humcu vani bilo ljudi ko na sv antu. A jos ovi iz Njem nisu dosli. Zamisli kolko ce tek sutra bit.

Direktorica škole polupismena ( vrlo dobro znam) , a savjetnica Milica Žutkić. Petnom dosta.

U Dolama ne treba škola, koliko je poznato iz tog kraja se najprije zaposle, pa kupe školu i to ekspresno. Neki pojedinci su dogurali do načelnika a četverogodišnja srednja se nije dala izgurat. Naravno obraz podnosi sve to kao normalno, a na birou trunu s diplomama i odlaze u Njemačku na bauštelu.
Logičan slijed je ukinut sve škole pa kupit i osnovnu i srednju i fakultet i još svima držat predavanja o poštenju.

Ko ti je kriv kad ti neznas kako

Lipno nema škole u 21 stoljeću. HDZ Ljubuški i Nevenko Barbarić napravili su loše poteze i upropastili Ljubušku općinu i nježno gospodarstvo. Prometnice u MZ su na razini 1990 godine.

Politika Nevenka Barbarića dolazi na naplatu. A to je katastrofalna demografska slika općine.

I predsjednik MZ bježi iz Dolac. Sve ti jasno samo mi nije jasno jako takav mozak nije prošao u Švicarskoj.

Nevenko Barbarić je napravio štetu općini lošom politikom, Korona radi štetu odnosi živote i uništava gospodarstvo. Markotić mora cijeli proračun za 2021 god. stavit na raspolaganje i pomoći gospodarstvu i narodu. Ako se to ne napravi općini prijeti gospodarski i demografski potop.

Skoka je zatvorena i bolje da je tako te uciteljice brate mili nemaju pojma po tim skolama ja neznam ko njima napisa diplomu pa kad znas da pisana slova nisu znale ej pisana slova pa druga nije znala tablicu a sad o ponasanju unutar skole to je vec upitno sminkanje za vrijeme nastave i tako to naucile su dicu sve osim ono sta tribaju uglavnom svaki trac smo mi znali osim da ih uce stogod pametno ucile su ih kontra toga i neka su zakljucane bar mi danas dite ide u nekoga ko zna nesto

Područna škola u Dolama ostala bez učenika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari