Vlada FBiH ograničila cijene

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere izravne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši kako postoje uvjeti za propisivanje mjere izravne kontrole cijena na području Federacije BiH, priopćeno je nakon sjednice Vlade.

Kao mjeru izravne kontrole cijena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

Mjera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, županija, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi sudionici u lancu opskrbe, odnosno gospodarska društva i druge pravne i fizičke osobe koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obvezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu.

Ova obveza odnosi se na sve vrste brašna i kruha, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, sol za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje limenke, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), te hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za rublje i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlja biljaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i umjetno gnjojivo.

Vrijednost popisanih zatečenih zaliha svih ovih proizvoda i obračun nabavne cijene vrši se u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom koji se odnosi na zalihe.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zaduženi su federalna, županijske, gradske i općinske tržišne inspekcije.

Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti pratiti kretanje cijena i, ukoliko dođe do neprimjerenih i neopravdanih pomjeranja cijena, intervenirat će ponovo i zaštititi građane.

U obrazloženju Odluke je navedeno kako je problem povećanja cijena u dominantnoj mjeri uzrokovan vanjskim faktorom, te je vrlo bitno i da visine marži osnovnih životnih namirnica svedu na ekonomski opravdanu razinu, primjerenu ovoj vrlo teškoj epidemiološkoj situaciji koja se odražava na sve ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere života.
U biti to znači da marža trgovcu treba osigurati pozitivno poslovanje, ali nikako stjecanje ekstra profita i njegovo bogaćenje, priopćila je Vlada.

Cijene nafte

Utvrdivši kako postoje uvjeti za propisivanje mjere izravne kontrole cijena na području FBiH, danas je Vlada FBiH donijela i Odluku kojim je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene).

Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Vlada FBiH će, u roku od 15 dana od njihovog stupanja na snagu, o ovim odlukama obavijestiti Parlament FBiH.

Glas naroda

Ulje u namexu svaki tjedan po 10 feninga gori.

Sve je ovo lijepo napisano samo ne znam tko ce ovo drzati pod kontrolom
Inspekcija???

Čim malo gorivo poskupi, odmah dižu cijene sveg ostalog kao zbog skupljeg prijevoza bla bla bla, a kad gorivo pojeftinjuje ntko nista, mislis da ce netko oborit cijene. Moš mislit.
Bilo je gorivo 2,50 KM pa palo na 1.56 i nista nije pojeftinilo, dapace poskupilo je i sad opet poskupljuje jer gorivo poskupljuje.
A place ljudima oste ima 20 godina samo.ne znam od kud se ljudi krpe vise

Jednom kad se dignu cijene, nema nazad. Prije 15 godina, 1km je bio litar ulja, kruh od kg, milka cokolada, kutija cigara walter wolf, litar mlijeka... Itd itd

Vlada FBiH ograničila cijene
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari