Najstariji tragovi tvrđave hercega Stjepana Kosače iz razdoblja od 3. do 5. st.

ljubuski.info

Nakon što je jedna faza radova na obnovi tvrđave hercega Stjepana Kosače završena, uskoro se počinje s realizacijom projekta "Heritage Revived" iz kojeg je za obnovu ovog simbola Ljubuškog osigurano 800.000 KM, piše Večernji list BiH.

Naime, prije nekoliko dana završen je projekt "FORT-NET" iz kojeg su osigurana sredstva za radove na obnovi istočnih perimetralnih bedema tvrđave hercega Stjepana Kosače koji su bili u lošem arhitektonskom stanju te su predstavljali ozbiljnu ugrozu za statiku okolnih bedema, ali i suvremenih objekata u podnožju tvrđave i posjetitelje.

Kršćanske cjeline

U projektu su kao partneri s bh. strane sudjelovali Grad Ljubuški i JU Razvojna agencija ZHŽ - HERAG, dok su sa strane Crne Gore sudjelovali Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO). Uz same građevinske radove, projekt "FORT-NET" i "HeritageREVIVED" podrazumijevali su arheološka iskapanja koja su dovela do vrijednih spoznaja.
Preliminarno valja izdvojiti nekoliko arhitektonskih cjelina koje su u okviru dosadašnjih spoznaja, utemeljenih na povijesnim izvorima, bile potpuno nepoznate. U južnom oboru tako je dokumentirana arhitektura koja pripada razdoblju nekoliko različitih faza, na što upućuje različit položaj, tehnike gradnje i širine bedema. Najstariji tragovi odnose se na zidove u tehnici opus mixtum (red kamena, red cigle), a pripadaju kasnoantičkom razdoblju od 3. do 5. st. Iznad njega je dokumentiran široki i čvrsti bedem koji na temelju pripadajućeg kulturnog depozita s kaneliranom amoforama datiramo u bizantsko razdoblje 6. - 7. st., kazao je magistar arheologije Mirko Rašić.

Ističe kako je na suprotnoj sjevernoj strani tvrđave otvorena manja probna sonda unutar koje su dokumentirane tri grobne rake sa skeletnim ostatcima dviju mlađih i jedne odrasle osobe.
S obzirom na način ukopa i izostanak grobnih priloga, odgovaraju kršćanskim cjelinama u razdoblju do dolaska Osmanlija. Na ovoj poziciji možemo očekivati i srednjovjekovnu crkvicu, o čemu svjedoči pronalazak kamene plastike s romaničkom ikonografijom. Nažalost, u ovoj fazi sondu nije moguće proširiti te time potvrditi sintezu, prije svega zbog velikih ulomaka građevinskog šuta, zaključuje Rašić.

Kada je riječ o projektu "Heritage Revived", čiji je nositelj Razvojna agencija ZHŽ-a HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški s bh. strane, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz RH te općina Ulcinj iz Crne Gore.

Izvršit će se konzervacija i restauracija središnjeg dijela kule, popularne Herceguše, braniča kule i jugoistočnih bedema.

Kulturni spomenici

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić ističe kako je zadovoljan dosadašnjim radovima.
Zadovoljan sam dosad odrađenim, ima još posla, ali krenuli smo i to ide u dobrom smjeru. Ovo je posao koji se mora raditi polako i pod stručnim nadzorom. Nastavljamo dalje s tim radovima. Samo novca, strpljenja i struke - to je recept za obnovu starih gradova. Tvrđava je simbol Ljubuškog i moramo je sačuvati budućim naraštajima - istaknuo je Markotić zahvalivši se ZHŽ-u i HERAG-u što su prepoznali važnost obnove tvrđave koja predstavlja velik turistički potencijal, naravno, nakon što se obnovi i bude sigurna za posjetitelje.

A da će se nastaviti prijavljivati na projekte koji će dovesti do potpune obnove simbola Ljubuškog, kazao je i Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a.

Zaključio je kako će, osim prijavljivanja na projekte koji će osigurati potpunu obnovu tvrđave hercega Stjepana Kosače, ova agencija raditi i na ostalim projektima koji mogu pomoći obnovi kulturnih spomenika te razvoju turizma u ZHŽ-u.

Dnevni list

Glas naroda

E pa sto mu gromova, sad moramo mjenjat pjesmu Od st. sedmog...Od stoljeća 3. do 5-oooog, tu žive Hrvaaatiiii....

Čitaš al ne razumiš,to ti je isto ko da k.a.k.i.š a ne brišeš.

Kakva tvrdava sotone pomozite narodu okanite se zidina ko placa ovu bagru

Renoviraju kulu za sebe da mogu više hapati da budu još deblji krm enja jedna

Ma ja mislin da je ta tvrđava starija od oni piramida u Egiptu.Mislin da san negdi pročita.

Šta vi znate

... a kad ce pocet iskopvanja u dijelu gdje su bile muslimanske gradjevine unutar utvrde ... dali ima u ovoj "strucnoj ekipi" netko muslimanske vjeroispovijesti ...

sad je i bosancica hrvaska cerilica pa tako i tabija katulicka de nisu nikada bili katulici

C c c nije, u strucnoj ekipi ima Ilira pa su krenuli sa tog djela di su ostaci njihovih utvrda,
malo. umnici. nacionalisti

Ima u ekipi i po koji Feničanin ali se još nije iskopalo do feničanskog doba, čeka se na rojsovu pukovniju i štogoć teške mehanizacije.

Čuj ti, da ne kažem šta, ova kula po kojoj hodaš danas je iz turskog doba, tj nadograđivana je tada, tj to ti je to muslimansko doba i to nitko ne spori,naprotiv.. šta oćeš reć, da su prije turaka tu bili muslimani? Ili šta? Ajde nam objasni "stručnjače"

Šta ti se ima objašnjavat!? Od 3. do 5.stoljeća kako je ko dolazio tako se nadograđivala i širila od stare gradine do kule (tabije) Hercegove i grada,pa Turci preuređivali potom Austrougari i onda je zemljotres najbolje preuredio i razgradio tako da se danas mora kopat...ovi danas će postavit rigips i podno grijanje i opet ispočetka kako ko naiđe, sjaši Kurta da uzjaši Murta vazda bilo i biti će....

Slažem se.. samo mi nije jasno šta ovaj oće, koju muslimansku povijest hoće da se izmisli a da nema veze s turcima i očuvanjem žitnice radi prelaska na islam?

Ma taj je polupao loncice... kompleksi su čudna stvar.

Najstariji tragovi tvrđave hercega Stjepana Kosače iz razdoblja od 3. do 5. st.
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari