Ako se rast cijena nastavi, i hrana će se početi plaćati na rate

ljubuski.info

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u veljači u odnosu na prethodni mjesec ove godine u prosjeku su porasle za 0,5 posto. Poskupjeli su hrana, režije, zdravstvo, prijevoz, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Dok se cijene dižu u nebo, plaće se, nasuprot tome, već dugo ne povećavaju.

Zbog sve većeg nerazmjera između prihoda i troškova života, građani BiH sa svojim prosječenim primanjima ne mogu izdržati mjesec. Primorani su kreditno se zaduživati kako bi preživjeli, a brojni će, ako se trend rasta cijena nastavi, i hranu početi plaćati na rate.
Potrošačka košarica ovih dana premašuje dvije prosječne plaće u FBiH, što zorno prikazuje da, ako se i zanemari činjenica nezaposlenosti i "idealizira" situacija da svaka obitelj ima zaposlena dva člana, četveročlana obitelj svejedno ne može svojim prosječnim primanjima "pokriti" razdoblje od prvog do prvog, rekao je Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.

Ističe i kako je pandemija koronavirusa dodatno utjecala na životni standard bh. građana. - Porast cijena proizvoda i usluga, neizvjesnost njihove dostupnosti, prolongirani rokovi isporuke, reklamacije i slično na potrošače su se negativno odrazili, piše Avaz.ba.

Nažalost, problem nije ni blizu samo u BiH već je globalnog karaktera i potrajat će još minimalno cijelu 2021. godinu - kazao je Marić.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH od ožujka 2020. do ožujka 2021. godine, kako je dodao, primila je više od 1.000 žalbi potrošača te se njih dvadesetak odnosilo na povećanje cijena općenito.

Zbog viših cijena građani BiH se sve više zadužuju. Po visini osobnih dugovanja na osnovu kredita, svaki građanin BiH dužan je 1.536 eura ili (3.016 KM).

Glas naroda

Moj Mariću kažeš “problem je globalno”,samo se vadi na druge a “svoje” probleme nevidiš.Kukaj jer ti nije ništa nu ostalo drugo,jadni mi sa tvojom politikom.Birokracija,korupcija,politika...,tisuću negativnosti,dok su kafići puni policije dotlen će nam biti ovako kako je!!!

Ako se rast cijena nastavi, i hrana će se početi plaćati na rate
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari