Javno savjetovanje Nacrta Strategije razvoja Grada Ljubuškog 2021. - 2027.

ljubuski.info

Strategija razvoja Grada Ljubuškog za razdoblje 2021 – 2027. godine (Strategija), nastala kao prilagođeni i revidirani tekst Strategije za razdoblje 2019.-2024. je ključni strateško-planski dokument, koji treba poticati budući rast i razvoj zajednice.

Strategija razvoja obuhvaća društvenu, ekonomsku i sferu zaštite životne sredine, poštujući prostorni plan Grada. Strategija je izrađena kao okvir za definiranje zajedničkih ciljeva, poticanje lokalnih snaga, kao i odgovor na izazove budućeg razvoja Grada i sveukupnog života u njemu. Strategija informira sveukupnu javnost i potencijalne ulagače o razvojnom putu Ljubuškog i predstavlja osnovu za izradu detaljnih planova i programa u pojedinim sektorima, kreira podlogu za praćenje napretka te potiče suradnju i dogovor u planiranju različitih razina vlasti i društveno-ekonomskih partnera.

Strategiju razvoja Grada Ljubuškog je pripremio Razvojni tim uz tehničku i stručnu podršku osiguranu kroz Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP), a koji predstavlja zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP). Sam proces izrade Strategije slijedio je principe otvorenosti i partnerstva što je prodrazumijevalo i aktivno sudjelovanje lokalnog partnerstva za razvoj u vidu Partnerske grupe. Članovi radnih tijela i ostali zainteresirani sudionici su imali mogućnost da uključivanjem u proces izrade Strategije, te kroz predlaganje konkretnih mjera i projekata, pruže vrijedan doprinos kako bi ovaj dokument bio što kvalitetniji te kako bi u najvećoj mogućoj mjeri bio odraz stvarnih potreba stanovnika Grada.

Pozivamo Vas da Vaše prijedloge za izmjene i dopune Nacrta Strategije razvoja Grada Ljubuškog za razdoblje 2021. – 2027. godine dostavite putem maila grad [at] ljubuski.ba najkasnije do 24. travnja 2021. godine, objavljeno je na službenoj mrežnpj stranici Grada Ljubuški.

ljubuski.ba

Glas naroda

Gospodo iz oporbe,gospodo slobodnomisleći, gospodo intelektualci i gospodo komentatori koji uvjek pljujete po svemu,bujrum.Ovo vam je prilika,svima,da javno iznesete svoje stavove i viđenja o razvoju grada,ovdje na komentarima i sudjelovanjem u raspravi.Evo ja ću prvi počet.Sasvim je jasno da je uprava i službe u gradu priglomazna i neučinkovita i ne služi svrhi.Što prija gruntovnicu uskladit sa katastrom.Udružit se sa ostatkom Zapadne Hercegovine,jugozapadne Bosne,Knina,Trilja i Imockog i svih drugih zainteresiranih i uz pomoć svih mogućih fondova izgradit kanalizaciju na ovim područjima.Istu stvar uradit sa reciklažom i spalionicom otpada.Zabraniti gradnju na obradivim površinama zapadno od grada a na ostalim područjima di se gradi na obradivom i djelomično obradivom zemljištu uvest propis da se negdi drugo mora napravit ista tolika obradiva površina.Zabranit izgradnju bez podzemnih geraža i zelenih površina.Prostor duvanjske izgradit po uzoru na Grad Čapljinu i to a njihovim arhitektima. Novogradnju grada usmjerit na istočne,sjeveroistočne i jugoistočne terene di je većinom neobradiv i tvrd teren podoban za gradnju.Sprovest javnu raspravu i sastanke sa stanovnicima sela u okruženju u cilju artikulisanja mogućnosti ostanka,ili povratka,stanovnika u istim.Ja bi predložio besplatnu dodjelu gr.zemljišta i oslobađanje od plaćanja svih nameta u svim selima.Zatim bi tribalo u sela,najprije po bolje očuvanim,uvest tehničku vodu,uradit vrtiće i škole,podpomagat lokalne trgovine i normalno izlazit u susret realnim zahtjevima seljana.Od EPHB ,Parkova,Albe,HT i drugi službi zahtjevat kvalitet usluga na evropskom nivou.Na sve moguće načine pokušat obradivo svo zemljište i vodene resurse stavit u funkciju u cilju stvaranja dodatne vridnosti,ja sam za porez na neobrađeno zemljište.Napravit tijelo koje bi u suradnji sa našim iseljeništvom tražilo poslove za naše prerađivačke i druge firme i iste poticati kao što se poljoprivreda potiče.Napravit u suradnji sa privatnicima i obrazovnim institucijama zanatsko obučni centar.Isto tako u suradnji sa obrezovnim ins. i pol.institutom pokušat iznać najbolje kulture i životinje za uzgoj na različitim terenima.Naravno ,ako je moguće,odobravat sve privatne investicije uz održivu zaštitu okoline i interesa građana.Zasad,od mene,toliko.

Većina prijedloga je dobra, a zemljište je neobrađeno zbog ne isplativosti poljoprivrede, sela izumrla, sad su ti vrtovi zarasli i nema ih tko raditi, vode nema za natapanje, kasno je za bilo što da se sela obnove jer nema mladosti, svi su u gradu ili iselili. Hdz je iselilo narod, sve su napravili da nas nema a oporba još gora,.

Žao mi je što "urednik" uređuje komentare da se vidi ,što sam i očekiva da će se desit,da je i oporba i svi drugi bezidejna i jedino znaju pljuvat po tuđem,kakvom takvom ,radu.Trendovi i stanje u svitu se minja,pa će tako ,nadam se i kod nas odnos prema selu.Šteta je da zemljište stoji neobrađeno a da se uvozi i mliko i jaje i meso.Triba radit na okrupnjavanju parcela,bilo najmon bilo kupnjom,i pomoć ljudima koji znaju i oće radit da,na korist svima privedu zemljište svrhi.Ako se ne pokuša teško će se uspit.Na narodu je sve,on bira,on radi,on odlazi.Narod je dopustio da se stvari razviju kako su se razvile i to se vratit ne može.Ali može se sa narodom direkt komunicirat,sve ove propuste je uradio iz neznanja i nesnalaženja,i radit sa narodom na svekolikom obrazovanju jer je narod radišan.Šteta je ništa ne poduzimati pa sam tako i ja ove svoje prijedloge,mada i naivno izgledali,iznio.

Eto te Jurkoviću ko pravi filozof.

Znaci slijedi daljne sahtovanje ulica?

zašto brišete komentare a ostavljate nebuloze partije

Brišući komentare "urednik" vam samo izlazi u susret jer bi se vidila sva bezidejnost i jad vas komentatora koji samo znate pljuvat po ,kakvom takvom,tuđem radu.Pozdrav od "partijaša" iz Njemačke.

Javno savjetovanje Nacrta Strategije razvoja Grada Ljubuškog 2021. - 2027.
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari