Obnovljen vodonatapni kanal za "carstvo mladog krumpira"

ljubuski.info

Izvršenom primopredajom radova uspješno je realizirana investicija vrijedna gotovo 400.000 konvertibilnih maraka kojom je rekonstruirana dionica vodonatapnog kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci na lokalitetu Drače.

U samu rekonstrukciju se krenulo jer su procijenjeni gubitci zbog dotrajalosti ovog vodonatapnog kanala dosad bili i do 50% zbog čega su poljoprivrednici u posljednje vrijeme imali velikih poteškoća s natapanjem usjeva, pogotovo u donjim dijelovima "carstva mladog krumpira".

Treća faza projekta

Riječ je o podprojektu RCDP (IFAD VII) projekta, kojim je rekonstruiran vodonatapni kanal u duljini od 1400 metara. Sama lokacija intervencije je izabrana u suradnji s mjesnim zajednicama i udrugama proizvođača. Investitor je Grad Ljubuški, a partneri projekta Grad Ljubuški, IFAD i udruge proizvođača.

Radove je izvodila tvrtka Amitea d.o.o. Mostar, a postupak izbora izvođača provela jedinica za implementaciju IFAD-ovih projekata, tj. Ured za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Od ukupne vrijednosti 391.862,99 KM, preko projekta RCDP (IFAD VII) sufinanciran je iznos od 210.000 KM, dok je 181.862,99 KM osigurao Grad Ljubuški.

Podsjećamo, Grad Ljubuški je krajem 2018. godine uz suradnju poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje izradio projekt "Proizvodnja, otkup i prodaja ranog krumpira 'Ljubuški rani'" za PZ Plodovi zemlje, koji je i odobren od strane IFAD-a. On je podijeljen i realiziran u tri podprojekta: 1. Sufinanciranje proizvodnje mladog krumpira - starter paketi za sezonu 2019., 2. izgradnja sabirno-distribucijskog centra i 3. Obnova i rekonstrukcija vodonatapnog kanala.

Zadovoljstvo urađenim

Primopredaji radova su nazočili ljubuški gradonačelnik Vedran Markotić, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj Davor Vasilj, ravnatelj Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" Dubravko Vukojević, direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU) Halil Omanović sa suradnicima, Rifet Džambegović ispred SERDA-e te predstavnik izvođača radova prilikom čega je izraženo zadovoljstvo urađenim i volja za nastavkom suradnje i daljnjoj rekonstrukciji vodonatapnog kanala na drugim kritičnim točkama gdje se javljaju gubitci vode kroz sljedeći projekt RCDP (IFAD VIII).

Također, u sljedećim danima izvršiti će se sanacija i dodatnih 70 metara u Klobuku, iznad Bulića i Šimunovića kuća, gdje su velika oštećenja kanala. Ugovor o sanaciji tog dijela u vrijednosti nešto većoj od 24.000 KM s tvrtkom Amitea potpisao je predsjednik Vijeća MZ Klobuk Goran Šimunović.

Zadovoljni su i korisnici kanala, jer će gubitci vode ubuduće biti uvelike manje, što znači da će je biti više za natapanje usjeva.
Izvršena rekonstrukcija vodonatapnog kanala je od velikog značaja za ovaj kraj i poljoprivredne proizvođače, jer je urađen najkritičniji dio gdje su gubitci vode bili najveći. Ovime naš problem nedostatka vode nije u potpunosti riješen, ali je uvelike smanjen. Zadovoljni smo urađenim i zahvalni svima koji su pomogli - kazao je ravnatelj Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" Dubravko Vukojević pri tome naglasivši kako se nada nastavku suradnje i daljnjoj obnovi vodonatapnog kanala.

Potpora poljoprivredi

Razvoj poljoprivrede je među glavnim prioritetima Grada Ljubuškog. Stoga, osim navedene realizacije tri podprojekta, u gradskoj upravi provode niz aktivosti s ciljem osnaživanja poljoprivredne proizvodnje.

Uređen je i registar proizvođača te je nastavljena realizacija projekta usklađivanja gruntovnice i katastra poljoprivrednog zemljišta, pružaju se i potpore proljetnoj i jesenskoj sjetvi. U planu je i nova potpora plasteničkoj proizvodnji te nastavak ulaganja u vodonatapni kanal.
Nakon što smo neki dan na Gradskom vijeću usvojili odluku o oslobađanju naših smiljara od koncesija za 2020. i donijeli odluku o pomoći poljoprivrednicima za jesensku sjetvu danas smo na vodonatapnom kanalu na primopredaji radova koje su u značajnom iznosu sufinancirali IFAD i Grad Ljubuški uz pomoć Županije Zapadnohercegovačke. Mislim da su ovo konkretni projekti kojima se dugoročno pomaže našim poljoprivrednicima - rekao je gradonačelnik Vedran Markotić i izrazio zahvalnost IFAD-u koji je pomogao u sufinanciranju projekta pri tome naglasivši kako Grad Ljubuški nastavlja i dalje raditi na obnovi ovog vodonatapnog kanala.

Priprema se IFAD VIII tako da će Grad Ljubuški aplicirati za daljnja sredstva da možemo ovaj kanal dovesti u zadovoljavajuće stanje da bi naši poljoprivrednici u ovom kraju, koji je žila kucavica poljoprivredne proizvodnje, imali što bolji pritok vode, jer znamo da bez vode nema života, a ni našeg daleko poznatog mladog krumpira, kao ni ostalih poljoprivrednih proizvoda - zaključio je Markotić.

ljubuski.ba

Glas naroda

Ruku na srce da nam ne bi buce nikad se taj kanal nebi prokopa i izlio.Buco cilo selo te stoji a i vojnićani isto više si dobra selu napravio uvi par godina već svi od 45e dok se ti ne aktivira.Samo radi i bori se ko i dosada za svoju šipovaču mi te stojimo i ako ikome spomenik dignemo tebićemo

Dobro si rekao buco i jeste za kanala, dobru motiku u ruke i polako..

Nije njega bezveze Jelčić zva za savjetnika. Zna on šta i kako triba. Što ste ljubomorni na bucu jel što ima fin posa, zgodnu ženu, sređen stan i što je uspješan, poduzetan i materijalno situiran.Nakrčio je se on njiva i kanali a vrime mu je da ohane i uživa.

Da je voda čista ubacit ribu i dupla korist.Zato bi hercegovina tribala kanalizaciju odradit.

Ma jašta i onda dovodio turiste da vide to čudo, ljubuško.

Buco ili Buso štače jedna obična sl e.bila očeli Buco krompir ici za Rusiju ili Siriju

Za carstvo kana i kristalona dava vas odnija vas i krtolu vasu ko pametan radi po polju nitko

Kakva je ovo sumanuta opcina da jedni dobiju armirane betonske kanale, bager im cisti kanale i asfalt a drugima nece ni dnevnice za ciscenje kanala da plate.pu gori ste od komunista

Ova trenutna garnitura vodećih lilkova je toliko selja*ka da su od grada napravili žešću selendru,samo da mi je znati da li su sposobni od naših sela napraviti napokon selo gdje se može živjeti.

trenutno na tržištu balkana ima na bacanje mladog krompira iz Egibta i sasvim je pametno sadit kumpir frezom dok drugi sade kombajnom,adeze samo valja gluposti i pere pare za uhljebistan
kanal i poljoprivreda se obnavlja,bez rezultata,odkad su udbaši HDZa na vlasti

Čestitam, voda je život. Neka govori šta ko oće. Svima će bit drago, radili zemlju na veliko ili malo ,da imaju za zaliti bar cvice oko kuće.

Obnovljen vodonatapni kanal za "carstvo mladog krumpira"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari