Interes građana treba biti ispred interesa pojedinaca

ljubuski.info

Aktivisti širom Bosne i Hercegovine danas obilježavaju Međunarodni dan rijeka s jednom jasnom porukom upućenom svim nadležnim institucijama i donositeljima odluka, a to je da su rijeke zajednično dobro svih građana te da trebaju biti dostupne i korištene u interesu građana, a ne u korist i interes pojedinaca, poručili su aktivisti u zajedničkom priopćenju.

Neformalne skupine građana kao i udruge građana diljem Bosne i Hercegovine se godinama bore protiv neregularnih i nezakonitih radnji u slučaju izgradnje mini hidroelektrana na rijekama, koje predstavljaju prirodna blaga ove zemlje.

Proceduralne greške, nezakoniti radovi i kršenja zakona su zabilježene u slučajevima izgradnje mHE na Bjelavi, Bunskim kanalima, Doljanci, Kasindolskoj rijeci, Kruščici, Neretvici, Rzavu, navode.

Osim toga, ističu, ovakve nezakonitosti su registrirane i u slučajevima nelegalnog izvlačenja šljunka iz rijeke Bosne kao i izgradnji zidova na rijeci Drini.

U tijeku svoje borbe, aktivisti za zaštitu rijeka se konstantno susreću sa odlukama nadležnih institucija na lokalnoj razini, federalnoj, republičkoj i državnoj razini u kojima se štite interesi pojedinaca, ulagača, a ne interesi građana Bosne i Hercegovine, ističu u priopćenju.

Sve to dovodi do uništavanja rijeke i vode, samim tim do ugrožavanja osnovnih ljudskih prava svih građana BiH, upozoravaju.

S ovakvim načinom donošenja odluka, rijeke u Bosni i Hercegovini će biti uništene, a od doprinosa dobijenih izgradnjom mHE, izvlačenjem šljunka ili gradnjom zidova će uživati isključivo pojedinci, naglašeno je.

Aktivisti poručuju kako nastavljaju svoju borbu te da će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja - neće stati dok se ne zaustavi nezakonito iskorištavanje rijeka u Bosni i Hercegovini, poručili su u priopćenju.

Podržite nas, ovo je borba svih građana BiH!!

  • Ekološka udruga Majski cvijet
  • UG Bjelava
  • UG Neretvica - Pusti me da tečem
  • UG Za Doljanku
  • NGG "Hrabre žene Kruščice"
  • NGG Spasimo Drinu
  • NGG "STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci"
  • NGG "Odbranimo rijeke Višegrada"
  • NGG "Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne"
  • NGG "Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju"

Glas naroda

E onda triba ukinut i plaćanje ili bilo kakvo pomaganje i svih udruga od naših novaca.Vrlo je jednostavno uradit da zajednica ima korist od ovakvih investicija.Ili da sama zajednica investira u MHE,ko u Grudama,ili da pored koncesije natrate federaciju da se odreknePDVa u korist lokalne zajednice.Uglavnom ,glupo je investicije zaustavljati.Nadzirati triba u svakom slučaju ali mi nismo u situaciji da odbijamo investicije jer su i one korist zajednice.

A tko bi trebao nadzirati? Kod nas ne postoje neovisni stručnjaci nego samo ševinjevci ili korumpirani
Tko je nadzirao gradnju HE Peć Mlini ili gradnju kanalizacije u Ljuuškom

Pa eto ,kad znaš i razumiš se, što nebi moga ti?

Interes građana treba biti ispred interesa pojedinaca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari