Svaka bh. rijeka bit će 'smještena u cijevi'

ljubuski.info

Udruga "Aarhus centar u BiH", povodom Međunarodnog dana rijeka koji se obilježava sutra, ističe kako je taj dan izuzetno važan za sve aktiviste Bosne i Hercegovine koji nastoje zaštiti bh. prirodna bogatstva rijeke, "naročito od korupcije, koja doprinosi nerazumnoj destrukciji rijeka izgradnjom malih hidroelektrana (MHE)".

Ističu kako BiH ima 244 rijeka a na njima je planirana izgradnja više od 400 MHE, tako da bi svaka bh. rijeka bila "smještena u cijevi" ako ta izgradnja bude dopuštena.

Također, navode da je trenutno izgrađeno 114 MHE diljem BiH, a koje u svom punom kapacitetu rada samo do tri posto doprinose proizvodnji električne energije na godišnjoj razini (koju imamo i viška u BiH pa se izvozi u susjedne države).
MHE ne doprinose kreiranju novih radnih mjesta, osim investitorima koji ubiru novac putem subvencija uzimajući novac od svih građana koji plaćaju račun za električnu energiju, jer se rad MHE kontolira isključivo putem online sustava; dok naše rijeke presušuju, ostaju suha korita a građani koji ovise od rijeka radi pića, poljoprivrede i turizma su prinuđeni odsesliti se iz BiH, poput mještana iz općina Vitez, Kaćuna, Jablanice, Travnika, sela uz kanjon rijeke Ugar, Neretve, Drine, Fojnice, Željeznice, Lašve, Lepenice, Bosne - upozoravaju iz Udruge "Aarhus centar u BiH".

 

Glas naroda

Evo šta bi falilo ovako snimit te" katastrofe"koje su već izgrađene MHE uradile na prirodi?Ali nema se šta snimiti.

Početak radova i normalno je da će zamutit vodu.Ali vi pišete da će se sve uništit.Pa zar nije moguće to ovako filimski dokumentirat.

dok god ima dinamita nek rade šta žele

Svaka bh. rijeka bit će 'smještena u cijevi'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari