Simbolične kazne za dužnosnike u sukobu interesa

ljubuski.info

Prema službenim informacijama, 61 dužnosnik u Bosni i Hercegovini je u sukobu interesa. Novca u institucijama Bosne i Hercegovine ima i više nego dovoljno. Plaće dužnosnika odavno su dvostruko više od mjesečne potrošačke košarice i tri, četiri pa čak i pet puta više od prosječne plaće u BiH, tako da je standard običnog građanina teško nazvati ikakvim standardom.

Mnogi domaći političari, osim što primaju ogromne plaće, razbacuju se javnim novcem, uplaćuju ga sebi bliskim udrugama, firmama i pojedincima. Vođen takvom praksom, Dragan Čović je 2017. godine iz državnog proračuna uplatio gotovo 7.000 maraka nevladinoj organizaciji HNS, na čijem se čelu, gle čuda, i nalazi. Tri godine kasnije kazna:
Sankcija je da se na osnovu člana 20 stav 2 Zakona o sukobu interesa izvrši mjesečna obustava dijela neto plate u iznosu od 10% koji imenovani, odnosno gospodin Čović ostvaruje kao izaslanik u Domu naroda PSBiH u trajanju od jednog mjeseca, priopćila je Mira Pekić, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa PSBiH (PDP).

Dragan Čović za ovu dužnost mjesečno dobiva 4.904 KM. Iduća plaća će mu biti umanjena za 10 posto, što iznosi 409 maraka. Tako će Čović, zbog lojalnosti samome sebi, na sljedećoj platnoj listi uprigoditi samo 4.414 maraka. Sitnica. I nije jedini. Isto povjerenstvo kaznilo je Nenada Nešića, zastupnika u državnom parlamentu, jer je u razdoblju od 2018. do 2020. godine obavljao dvojne funkcije - istovremeno je bio direktor Puteva RS-a i zastupnik u Parlamentu BiH. On je kažnjen sa šestomjesečnim umanjenjem primanja za 10%.
Koliko mi je poznato, gospodin Čović je izvršio neke veće uplate nego što po zakonu može i nije mi jasno kako mene da kazne šest mjeseci, koji nisam oštetio proračun, a nekoga tko je stekao neku imovinsku korist ili već što piše u odluci, i koji je zaradio znatno više nego što mu pripada kazne jedan mjesec. Očigledno je razlika u tome da li ste pripadnik vladajućih ili ste opozicija, komentirao je Nešić.

A ako ste, ipak, obični građanin, kada platite račune, napunite hladnjak, do kraja mjeseca trošite ono što vam je, ako jeste, preostalo. Možete samo da maštate što biste radili s gotovo 5.000 maraka mjesečno.

Dragan Čović i Nenad Nešić sigurno nisu jedini koji su zaslužili ne samo manju plaću već i oštrije kazne zbog sukoba interesa. Ova kazna samo je simbolična jer se u razvijenim zemljama sukob interesa kažnjava na sudu, a osobni moral pokazuje ostavkom.

FTV

Glas naroda

nikakve kazne nego metar konopa

Simbolične kazne za dužnosnike u sukobu interesa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari