Mladi folkloraši čuvari tradicije i običaja

Zahvaljujući entuzijazmu Marije Dedić-Mioč, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Radišići iz Radišića svoje prve plesne korake i druženja je počelo 2003. kao folklorna sekcija pri Područnom odjelu OŠ „Marko Marulić“ u Donjim Radišićima.

„Malim folklorašima i folklorašicama Hrvatskog kulturnog-umjetničkog društva Radišići pripala je čast da na svojim mladim plećima, uz potporu starijih, iznesu teret očuvanja neprocjenjivog blaga...

- blaga naše povijesti pohranjenog u našim srcima i upornosti oživljavanja i očuvanja tradicije, kulture i opstanka hrvatskog naroda u Hercegovini“, kaže Dedić-Mioč, te dodaje da su im najljepša i najzanimljivija druženja subotom u dvorani škole u Donjim Radišićima.

Prva nagrada na smotri dječjeg folklora

„Zainteresiranost djece za plesanjem vremenom je rasla te je se javila potreba za osnutkom HKUD-a koje je početkom prošlog mjeseca obilježilo tri godine svoga postojanja. Danas HKUD Radišići broji oko 100 članova, i to djece uzrasta od 4 do 15 godina“, kazao je tajnik društva Ante Šimović. Uz male folkloraše HKUD Radišići ima i grupu odraslih plesača, a posebno su ponosni na svoje, kako ih od milja nazivaju, „babe“, odnosno šest članica u dobi od 65 do 75 godine. Članovi HKUD-a Radišići imali su i brojne nastupe kako u BiH, tako i Hrvatskoj, ali i Italiji, a baš talijansko gostovanje na Međunarodnoj smotri dječjeg folklora u Loretu posebno ističu. Naime, tamo su osvojili prvo mjesto za izvornost i autentičnost, što im je svakako bio dodatni poticaj za još srčanije vježbanje i plesanje. A osim plesanja, kojem ih podučava trener Dragan Alilović, poznati diplar Željko Keža nekolicinu članova HKUD-a podučava i sviranju dipala, gusli i lijarice.

Zbog duga za struju uskraćeno vježbanje

I dok mladi folkloraši svoja subotnja popodneva provode u plesanju i druženju, „seniori“ su zasad uskraćeni za svoje aktivnosti. Naime, prostorija u kojoj vježbaju, a preinačena je u školsku dvoranu, ustvari pripada Mjesnoj zajednici Donji Radišići. Zbog neplaćanja računa za električnu energiju ista im je u toj dvorani isključena, a kako je termin vježbanja odraslih rezerviran za petak navečer, zbog mraka se treninzi i plesovi ne održavaju dok Mjesna zajednica ne podmiri dug od tri tisuće maraka.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari