Koliko je koštala prošla predizborna kampanja?

ljubuski.info

Političke stranke u Bosni i Hercegovini na kampanju za lokalne izbore 2020. godine potrošile su 5.522.686 KM, što je skoro duplo manje u odnosu na opće izbore koji su održani 2018. godine.

Najviše novca potrošio je SNSD, i to 845.000 KM, zatim slijedi SDA, koja je potrošila 805.000 KM, a odmah iza njih na trećem mjestu je PDP, koji je potrošio 407.000 KM, dok je na četvrtom mjestu Ujedinjena Srpska sa 344.000 KM.

Političke stranke u BiH, kada je u pitanju kampanja, najviše je koštalo tiskanje predizbornih oglasa, proglasa, priopćenja u javnim glasilima, i to ukupno 1,5 milijuna KM. Odmah iza toga su troškovi plakatiranja koji su iznosili 856.000 KM, a samo tiskanje plakata koštalo je 735.000 KM. Tiskanje, umnožavanje i slanje predizbornog materijala biračima je koštalo 654.000 KM. Zbog koronavirusa i epidemioloških mjera ove godine na organiziranje stranačkih skupova potrošeno je tek malo više od 200.000 KM, a brojne velike stranke kao što su PDP, SDP, US, sudeći po izvješćima nisu ni organizirale stranačke skupove.

Kada je riječ o prihodima, prema financijskom izvješću političkih stranaka koji se odnosi na razdoblje od 1. lipnja do 15. prosinca 2020. godine, najviše je dobila SDA, i to 2,2 milijuna KM, odmah iza je SNSD, koji je uprihodio 1,6 milijuna KM, dok je SDP na trećem mjestu s prihodima od 1,2 milijuna KM.

Kao i prethodnih godina, najviše prihoda stranke su ostvarile iz proračuna s raznih razina vlasti pa je tako za nepunih šest mjeseci SDA dobila 1,4 milijuna KM, SNSD milijun KM, dok je HDZ dobio 983.000 KM. Ipak, među strankama koje su potrošile najviše u kampanji ima i onih koji su najviše prihodovali od fizičkih osoba, kao što je Ujedinjena Srpska, koja je po tom osnovu dobila 345.000 KM od ukupno 511.000 KM prihoda. Svih 345.000 KM uplatilo je 38 fizičkih osoba, a najveća pojedinačna uplata iznosila je 10.000 KM.

Ukupni prihodi političkih stranaka od 1. lipnja do 15. prosinca bili su 13,3 milijuna KM, s tim da su stranke na dan 15. prosinac iskazale obaveze od 6,1 milijuna KM, od čega je najviše dugovala SDA, i to 1,3 milijuna KM, a odmah iza nje je SDS koji je dugovao 681.000 KM, s tim da je SDS imao prihoda manje od 800.000 KM, a SDA skoro tri puta više.

To apsolutno ne odražava pravo stanje kada je riječ o financijama političkih stranaka, a posebno ne kada se radi o financiranju kampanje, gdje je u rashodima recimo stavka o plaćanju promatrača. Na to se potroši ogroman novac, a nigdje nije zabilježen. Mi smo došli do računice da se po tom osnovu ošteti proračun za više od 600.000 KM jer na to što se plaćaju promatrači treba se platiti porez i doprinos, a to stranke ne rade, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom".

Ističe kako Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje propisuje i sačinjava izgled obrazaca za financijska izvješća, može urediti stanje kada je riječ o financiranju, i to da unese stavku koja se odnosi na rashode i plaćanje biračkih odbora.

NN

Glas naroda

Koliko je koštala da koštala naš cilj je ostvaren.

koštala nas je opet 4 godine pljačke i iseljavanja

Kostala nas je opet kmecanja i pljuvanja na ovom portalu.

A crni fondovi i neprikazan novac???

Koliko je koštala prošla predizborna kampanja?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari