Distributivni centar bi trebao ove godine početi s radom

ljubuski.info

"Sadnja "Ljubuškog ranog" krumpira je u punom jeku, a do sada je posađeno cca. 70% posto proizvodnih površina. Prijave proizvodnje su u tijeku, a količina zasađenog krumpira će biti oko 300 ha. i kreće se na razini prošlogodišnje proizvodnje, rekao je Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje Ljubuški".

Uvjeti za čuvanje

Kako je kazao Vukojević, dugo željeni distributivni centar za skladištenje, sortiranje i pakiranje krumpira bi trebao ove godine početi s radom. Centar se nalazi na lokalitetu Poslovne zone Zvirovići, a u njegovoj izgradnji sudjelovali su poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje", Grad Ljubuški, Vlada ZHŽ-a i partneri iz Europske unije.
Distributivni centar kreće s radom ove godine, bit će od velike pomoći jer dobivamo sve uvjete za sabiranje, konfekcioniranje, čuvanje i zajednički plasman prema kupcima kako u BiH, tako i na tržište EU, kaže Vukojević.

Ljubuški rani proteklih godina kupci su imali priliku kupiti u trgovačkim lancima u BiH, ali i u Hrvatskoj na čije tržište opet pretendiraju.

Viša otkupna cijena

Otkupna cijena bi trebala biti veća budući da su inputi u proizvodnji svake godine veći. I ove se godine planira znatan dio proizvodnje plasirati u Hrvatsku, rekao je Vukojević.

Vukojević se slaže kako je plasmanu ovog krumpira na tržište svakako pomoglo brendiranje. Krumpir je pakiran u biorazgradivim gajbama sa sloganom "Sunce, kamen i crvena zemlja" s etiketom s kontakt podacima proizvođača, kao i njegovim fitosanitarnim identifikacijskim brojem.
Brendiranje "Ljubuškog ranog" je pomoglo pri plasmanu, proizvod je prepoznat i tražen od strane kupaca, navodi Vukojević.

Broj kooperanata u Poljoprivrednoj zadruzi "Plodovi zemlje" nije se mijenjao, a prema riječima Vukojevića, broj zainteresiranih za sadnju ranog krumpira raste.

Poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog osnovana je 2011. godine i trenutno broji 187 udruženih poljoprivrednih proizvođača. Pored krumpira čiji je plod prvi na trpezama širom Bosne i Hercegovine, proizvode još i rajčicu, mladi luk, bijeli luk, kupus i lubenicu.

Jedinstveni geografski položaj i klimatski uvjeti daju specifičan okus svim njihovim proizvodima, pa su za njihov "Ljubuški Rani" osigurali i certifikat o zaštiti oznake geografskog porijekla. Da bi sve svoje proizvode mogli plasirati na lokalno, regionalno i svjetsko tržište, svi su članovi, preko zadruge, uredno zavedeni u fitosanitarni registar.

bljesak.info

Glas naroda

Jedva čekan kad će Uskrs da mi se je nabacat Ljubuškog ranog ispod sača.

Nije Zvirovići već Zvirići..

Distributivni centar te početi sa sra.nj.em Otratt će rajkić 508 ako se ne mogne prodat na pijaci,

Bioloski cisti krumpir ne proizvodi Hercegovina pa sumnjam za njegov plasman da može negdje ici dalje od capljinske pijace ako ga htjedne narod kupovat

Jest samo neznam tko je upisan u teku ti će prodati nego idite u centar pa se raspitajte do 30.03 bit će vam zagarantiran otkup jer se nedaje u javu

U koji centar? Jel misliš na konzum?

Distributivni centar bi trebao ove godine početi s radom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari