Danas drugi štrajk upozorenja u srednjim školama ZHŽ

ljubuski.info

Drugi štrajk upozorenja održat će se u srijedu, 3. ožujka 2021. godine, četvrti školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Zapadnohercegovačke županije.

Razlozi za štrajk i dalje su isti, navode iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama, a to su odugovlačenje s potpisivanjem Kolektivnoga ugovora, konačan dogovor o postotku povišenja plaće, isplata razlike umanjene plaće iz svibnja i lipnja prethodne godine, ispravak netočno obračunatih kamata po isplaćenim tužbama i nastavak isplate tužbi, loši uvjeti rada u školama i izostanak neuvažavanje struke ni po jednom pitanju.

Podsjećaju kako je njihov Kolektivni ugovor istekao prije dvije godine, a u tom razdoblju Vlada nije pokazala ni najmanji interes za partnerski dogovor, kršeći sve zakonske odredbe i višestruko probijajući rokove.
Uz to, porazna je činjenica kako smo jedina županija bez Kolektivnoga ugovora u oblasti obrazovanja. Dok ostale Vlade, barem u našem okruženju, pokazuju socijalnu osviještenost pa tako u partnerskom odnosu koliko-toliko uvažavaju prosvjetare, naša Vlada nastavlja s praksom ignoriranja i obmanjivanja. Ponavljamo, naše plaće gotovo su iste od 2007. godine. Od tada su se u nekoliko navrata smanjivale pa u nižim postotcima vraćale prema prijašnjem stanju, ali razlike su minimalne i zanemarive, navode iz sindikata.

Čak ako i izuzmemo činjenicu o ovim oscilacijama, navode iz srednjih škola, ostaje ona napobitna - njihove plaće nedostatne su za život!
Bilo da se radi o početniku ili profesoru s 20-30 godina radnoga iskustva, plaća koju će dobiti za svoj rad, sramotno je niska! Godinama se od nas traži strpljenje i razumijevanje jer nikada nije pravi trenutak za povećanje plaće, a u isto vrijeme svjedočimo nekim drugim projekcijama u javnosti. Nikakvi nas alibiji više ne zanimaju, tražimo da nam vratite dostojanstvo, poručili su iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHŽ.

Glas naroda

Meni je dijete reklo da je bio štrajk u snovnoj školi peti razred. Nastavili se ovako ne ulazeći u razloge djeca ništa ne znaju. Još im nastavnici sad pogotovo nezadovoljni neće ništa objasniti.

Puna podrska

podrška samo naprijed

Puna podrška.

E moji profesori glasali ste za HDZ i eto vam sad.

Puna podrška sindikatima, očistite se od kupovnih položaja.

Podrška profesorima da pokažu Hdz mafiji da je dosta lopovluka, narod nam iseli zbog njihovog kriminala.

Sve su to hdz glasači, u zadnje vrime svi zaposleni su priko partije tu došli.

Nebi se štel mešat ,jer svak ima pravo tražit svoja prava,normalno u visini mogućnosti zajednice.Upada mi u oči ovaj zahtjev o vraćanju dostojanstva.70_80 tih godina prošlog stoljeća sam iša u osnovnu školu u Vitini a tamo je dobra većina nastavnika bila međusobno oženjena što znači imali su dvi nastavničke plate u kući.Pored tog dostojanstva skoro svi su se dodatno bavili poljoprivredom i nisam primjetio da su nešto posebno odskakali u društvu.Baš me interesuje ko se danas ,uz takve uvjete,bavi nečim dodatnim što se poljoprivrede tiče.Je li vam taj ponos oduzet?

Sve su to jadni ljudi koji rade za mizerne place ,neka se bore puna podrska

Svi koji su posao dobili u zadnji 10 godina su preko veze i partije zaposleni treba svim u prosvjeti biti placa kao u namexu pa nebi bilo štrajka

Trebala bi placa u Namexu biti dostojna radnika i njegovovoga rada. Isto tako u prosvjeti.

Može li mi netko reci kolika im je sada placa? Znam da su opcenito place nikakve. Al ako nisu ispod 900km.ne trebaju se buniti jer ne možemo očekivati standard i place koje su za nas utopija..

Danas drugi štrajk upozorenja u srednjim školama ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari