Europska komisija predstavlja prijedlog Covid putovnice

ljubuski.info

Europska komisija će u ožujku predstaviti prijedlog o uvođenju digitalne Covid putovnice za cijelu EU koja bi Europljanima omogućila slobodnije kretanje tijekom ljetnih praznika.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila je predstojeći zakonodavni prijedlog u govoru pred njemačkim konzervativnim zastupnicima u ponedjeljak, a dodatne detalje objavila je na svom Twitter računu.

"Zelena digitalna propusnica" sadržavat će informacije o tome je li osoba cijepljena, rezultate testova za one koji još nisu cijepljeni i informacije o oporavku za ljude koji su zaraženi COVID-19.
Cilj je postepeno omogućiti sigurno kretanje u Europskoj uniji ili u inozemstvu - radi posla ili turizma, napisala je von der Leyen na svom Twitteru.

Čelnici EU dogovorili su se prošli tjedan kako će raditi na potvrdama o cijepljenju, za šta se južne zemlje, poput Španjolske i Grčke, snažno zalažu jer žele privući turiste ovog ljeta.

Međutim, brojne zemlje kažu kako prvo treba utvrditi da cijepljene osobe ne mogu prenositi virus drugima. Neke zemlje, poput Francuske i Belgije, također su izrazile zabrinutost da bi olakšavanje putovanja samo za cijepljene ljude bilo nepravedno.

Komisija je poručila kako će nastojati izbjeći diskriminaciju građana koji nisu primili cjepivo.

Zemlje EU dogovorile su se u siječnju o osnovnim podacima vezano za potvrdu o cijepljenju. Glasnogovornik Komisije rekao je kako će izvršna vlast EU nastojati koordinirati sigurnosnim standardima i pomoći u povezivanju nacionalnih zdravstvenih sustava.

Glas naroda

Novi fašizam na djelu! Ostaje samo da se dogovore o boji traka na rukavu!

Europska komisija predstavlja prijedlog Covid putovnice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari