Država umjesto poslodavca treba preuzeti obveze rodiljnih naknada

ljubuski.info

Pružanje financijske i druge podrške obiteljima koje planiraju rađanje djece pružilo bi sigurnost i potaknulo njihovu odluku na rađanje. Taj zaključak objavljen je u Strategiji razvoja Federacije BiH do 2027. godine.

U vrijeme u kojem se zbog nesigurnosti svake vrste mladi bračni parovi teško odlučuju na potomstvo, dok cijele obitelji pakiraju kufere i trbuhom za kruhom kreću ka Zapadu, federalne vlasti, govoreći u futuru, vrlo su slatkorječive.

Kako se dalje navodi u Strategiji, koju je prije nekoliko dana usvojila Vlada FBiH, podrška u vidu jednokratnih pomoći za osiguranje realne nadoknade osnovnih troškova za novorođenče, redovnih roditeljskih i dječjih dodataka te poreznih olakšica na izdvajanja za djecu, olakšala bi podizanje djece i formiranje zdravije obitelji.

Olakšice poslodavcima

Za ostvarivanje ovih aktivnosti potrebno je i osnivanje fonda za planiranje obitelji i osiguranje optimalne rodiljne naknade za sve porodilje i pri tome ujednačavati rodiljne naknade za zaposlene i nezaposlene majke, uzimajući u obzir različite osnove za ostvarivanje prava na rodiljnu naknadu", navodi se u dokumentu.

To, kako je dalje objašnjeno, podrazumijeva da država preuzme sve obveze koje su vezane za trudnoću i rodiljno odsustvo koje su trenutno na teretu poslodavaca, davanje olakšica poslodavcima koji imaju uposlene majke s djecom do 16 godina, posebno majke sa djecom do 7 godina, definiranje dužine minimalnog obaveznog rodiljnog odsustva, uvođenje fleksibilnosti u radnim odnosima, korištenje odsustva u više navrata, promoviranje mogućnosti korištenja odsustva radi njege djeteta za očeve…

Staž mladima

Pored toga, navodi se dalje, potrebno je na razini Federacije BiH donijeti integrirati strateški dokument za mlade te definirati federalno ministarstvo koje će u svom nazivu sadržavati riječ "i mladi".

Vrlo optimistično zvuči i konstrukcija kako je nužno donijeti i garanciju za mlade, kao aktivacijsku shemu u skladu s Jamstvom za mlade EU kojom će se osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu zaposlenja, nastavka školovanja ili pripravničkog staža u roku od 4 mjeseca nakon završetka školovanja.

Glas naroda

nema dece nema fabrika nema ko radat decu pobjego narod od fasizma i omladina bizi od siromastva mislim da se necemo nikad oporaviti od ovoga jada od kojega nema nikakve koristi muslimi nedaju BOSNE definitivno

Trebat ce nam godine za gospodarski napredak, a vi sr tek sad sjetili da nesto ucinite u pogledu djecjeg doplatka.... Dok to zazivi i stupi na snagu, djeca ce nam odrast i vecina iselit, tako da...ne znam kome spremate te zakone

Pa gdje je taj dječiji doplatak ...bili su rekli da ce i ova županija davati pa ništa ... koji dokumenti treba dostaviti i gdje zna li tko

Tako je uvijek i bilo ali u državama, ali ovo kod nas je mafijaška tvorevina

ima li njemačkoj nadoplatka ?

koliko švabice imaju djece ?

Kakvi su kod nas, prvo sto ce uvest je da ce dat ljudima koji rade u drzavnim sluzbama djecji doplatak, ostale tko šiša?
Isto kao sto im daju i pun iznos place za porodiljno, te su svi vrtici prilagodjrni samo uhljebima, pa ima i ljudi koji rade u realnom sektoru i nemaju praznike kad god se uhljebima potrefi da slave, bio to dan "sv. Kate" il dan drzavnosti il hzhb. Gdje da oni za te praznike ostave svoju djecu?
Uhljebi rade u nerealnom sektoru i njima je ocito sve dopusteno

i ne samo to, izlaze kad ih je ćeif, vozaju dicu u školu i iz škole .
samo prave invalide od djece. sa deset godina neznaju put od škole do stana cca 300 m.
a neću pričti o roditeljskom, zubaru...itd.

Ili zagusuju autima promet u udarnim satima. Ne bi da svi oni zive pet km od skole. Jos bude lijep dan, a roditeljima se neda prosetat s djecom. Cast izuzecima

Kad vidim kome sve Bog daje djecu zgadi mi se na život. Današnje cure i momci neumjerenost u alkoholu drogama i bez zaštite konzumiraju sex. Onda ostaju trudne pa to jasno i nevino dijete ostavljaju pred vratima bolnica, socijalnih ustanova itd. Netko bi dao cijelo bogatstvo ili koji organ da ima dijete. Da meni i ženi samo uspije IVF netreba nam ni dječji doplatak ni ništa drugo samo djete koje unosi radost, sreću i svjetlo u obitelji.

posvoji tuđe i voli ga i odgajaj kao svoje , eto ti rješenja.

Država umjesto poslodavca treba preuzeti obveze rodiljnih naknada
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari