Bh. političari ne žele ukidanje duplih funkcija?

ljubuski.info

Izaslanici Doma naroda BiH tvrde kako će Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnosi na ukidanje duplih funkcija izabranih dužnosnika u BiH podržati "ako je on sistemski naravi, a ne populistički".

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici, Zastupnički dom BiH je, u drugom čitanju, prihvatio ovaj zakonski prijedlog te ga uputio Domu naroda BiH na izjašnjavanje. U parlamentarnu proceduru zakonski prijedlog uputio je Saša Magazinović, poslanik SDP-a, a u njemu se, između ostalog, navodi da dužnosnici koji trenutačno obnašaju dvije ili tri funkcije i koji su u sukobu interesa morat će odmah odlučiti koju će funkciju prihvatiti, a s koje će odstupiti.

Amir Fazlić (SDA), zastupnik u Domu naroda BiH, rekao je kako nije moralno da neko obavlja dvije funkcije.
Evo, u FBiH imate ministra koji je i zastupnik i sad on mora djelovati u takvoj situaciji. Tu postoji sukob interesa. Moj osobni stav je da to treba regulirati kroz Izborni zakon, kazao je Fazlić.

Za Muniba Jusufovića (SBB), izaslanika u Domu naroda BiH, nema dileme. On je kratko kazao kako je to prijedlog koji će podržati jer je to odavno trebalo uraditi.

Sredoje Nović (SNSD), šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH, kaže da, ako zakon ne bude principijelne i sistemske naravi ili se bude samo populistički predlagao, onda ga neće prihvatiti.
Mislim da je ključno napraviti kriterije što je to što ne može. Ali, ako je to neka vrsta populizma, protiv toga sam. Ja sam za to da se naprave sustavna rješenja u kojima ćemo svi biti jednako tretirani, kaže Nović.

Dodaje kako i BiH mora postupno uvoditi red u pozicijama koje zauzimaju određeni rukovoditelji.
To znači da nije realno, a nije čak ni demokratski da u BiH, u odnosu na druge države, može da se obavlja četiri-pet funkcija u različitim odborima, tijelima, pogotovo što se u mnogim tim institucijama primaju sredstva koja nisu ni mala. Pa čak i kada se ne bi primala sredstva bilo bi normalno da se svedu pozicije da jedan ministar, jedan izaslanik ili odbornik ne treba da bude u nekoliko upravnih ili nadzornih odbora. Naravno, to podrazumijeva da se vrlo jasno isfiltrira koja su to tijela u kojima ne mogu biti ministri, poslanici ili, pak, neki drugi, rekao je Nović i dodao kako imaju neka tijela poput Fiskalnog vijeća gdje tu moraju da čine po pozicijama kao premijer ili ministri financija.

Izaslanik Bariša Čolak (HDZ) kaže kako nije pročitao zakonski prijedlog, ali da je činjenica da neko istodobno obnaša funkciju izvršne i zakonodavne vlasti sama po sebi apsurdna.
Mislim da su tu došla nekakva tumačenja, ako se ne varam od strane SIP-a, da je to moguće u određenom razdoblju, ali to se sad pretvorilo u nešto što je potpuno neprihvatljivo. To treba izbjeći bez obzira na vremenski interval jer nije prihvatljivo da neko istodobno obnaša dvije funkcije, kazao je Čolak.

Upitan da kaže što će značiti to za dužnosnike koji trenutno obnašaju duple funkcije, Čolak kaže da bi i to trebalo urediti, ako nije uređeno.
Svaka izmjena i dopuna podrazumijevaju da stupa na snagu odmah nakon objave, kazao je Čolak.

NN

Glas naroda

Pa naravno da ne zele,bolje da kapi na dva tri mista nego na jednom!Ta svima je poznato da se od zastupničke place neda kraj s krajem spojit.Kao da im je lako ,borba za vlastiti zivot!

prije su [ * neprimjereno * ] bili u zatvoru a sad otkako se nazivaju gospodinima lopo.v.i su na vlasti doklen smo dogurali sa islamom i krscanstvom

Baš me čudi,isto kao što ne žele ukidanje županija.Nego očekujte stvaranje još županija i još funkcija

samo izmišljaju ministarstva odbore i razne komisije naravno do je samo za podobnike

Bh. političari ne žele ukidanje duplih funkcija?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari