Usvojen proračun u iznosu od 76 milijuna maraka

Nakon višesatne rasprave i nekoliko stanaka te izvanredne sjednice Vlade Zapadnohercegovačke županije, s dvanaest ruku usvojen je na sjednici Skupštine proračun ZHŽ-a za 2010. Nakon prihvaćenih amandmana taj proračun iznosi približno 76 milijuna maraka, dok su planirani prihodi u ovoj godini nešto veći od 61 milijun maraka.

Razliku između prihoda i rashoda čine planirana sredstva od MMF-a u iznosu nešto većem od 7 milijuna  maraka, kao dugoročno zaduženje koje je Skupština usvojila kako bi se pokrili troškovi izgradnje i obnove škola te izrade prostornog plana županije i svih četiriju općina.

Vlada napravila sve što je mogla?

Iako je ovogodišnji proračun za razliku od prošlogodišnjeg realan, oporba nije bila njime zadovoljna, te je prilikom glasovanja o njemu na sjednici bio prisutan samo jedan zastupnik HDZ-a BiH koji je ostao suzdržan. Tijekom cijele sjednice zastupnici oporbe su isticali da je njihova zamjerka na proračun prevelika razlika između prihodovne i rashodovne strane. Naglasili su kako se po njima radi o neostvarivom proračunu, upravo zbog razlike od 14 milijuna maraka.

Zastupnik HDZ-a Ivan Brkić je kazao da je ovo prvi put u četiri godine da je prihodovna strana proračuna realna, ali da je problem u rashodovnoj strani, te da daljnja zaduženja nikako ne bi bila dobra. Oporba je vladajućima zamjerila i da dosad nisu napravili značajne uštede kada je u pitanju sama Vlada.

Ministar financija Vjekoskav Bakula je pak istaknuo da je Vlada u prošloj godini napravila sve što je mogla kada su u pitanju uštede, te da ušteđeni iznosi nisu mali. “Realno su bruto plaće proračunskih korisnika manje za 5 posto, s tim da u ovoj godini nije planirano dodatno zapošljavanje djelatnika. Ukoliko se u nekim institucijama ukaže potreba za novim djelatnicima, tada će se najvjerojatnije ići internim natječajima među proračunskim korisnicima”, kazao je Bakula.

Premijer ZHŽ-a Zvonko Jurišić je na primjedbe oporbe oko razlike između prihodovne i rashodovne strane u proračunu naveo da se radi o dugoročnim kreditima koji će se pokrivati iz proračuna idućih nekoliko godina, te da neće dovesti do većeg deficita u ovoj županiji.

Zastupnici se nemaju namjeru ispričati

Inače, zastupnici su se na ovoj sjednici dotaknuli i zadnje sjednice Skupštine koja je bila vrlo burna, jer su zastupnici oporbe verbalno vrijeđali članove Vlade. Na pitanje Milenka Bandura, zastupnika HDZ-a 1990., planiraju li se zastupnici HDZ-a BiH ispričati za teške riječi, odgovor je bio negativan. Tako je zastupnik Viktor Lasić, koji je na zadnjoj sjednici uputio pogrdne riječi prema članovima Vlade, kazao da se on nema razloga ispričavati, jer ukoliko je netko bio vrijeđan na toj sjednici, to je bio on.

Kratkoročno zaduženje

Zastupnici su usvojili i Prijedlog zakona o izvršavanju proračuna županije za 2010. Raspravljalo se i o prijedlogu odluke o kratkoročnom zaduženju ZHŽ-a, te prijedlogu odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije za 2010. i prijedlogu odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije za 2010.

Na dnevnom redu sjednice bio je i prijedlog odluke o prestanku rada Javnog poduzeća “Narodne novine Zapadnohercegovačke županije” kao i primjedbe i sugestije na dostavljene federalne zakone iz podijeljene mjerodavnosti Federacije i županija.

Marija Medić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari