Daleko smo od socijalne pravde

ljubuski.info

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) objavio je kako se socijalna pravda zasniva na načelima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvenoj zaštiti, kao i primjene ljudskih prava u svim oblastima života.

Bosna i Hercegovina je, po ustavnom određenju, socijalna država. Samim tim smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života. Nažalost, društvo u kojem trenutno živimo i radimo je daleko od postulata socijalne pravde. U Bosni i Hercegovini je sve veći broj onih koji svakodnevno doživljavaju nepravdu kako na radnom mjestu, tako i u svakodnevnom životu. Društvo je duboko raslojeno na mali broj prebogatih, među kojima je dosta onih koji su na sumnjiv način došli do bogatstva, nerijetko preko leđa radnika, ističu iz Sindikata.

Svjetski dan socijalne pravde vide kao priliku za ponovno istcanje značaja posvećenosti razvoju i pružanju novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince.
Prema privremeno ili trajno socijalno ugroženim društvenim skupinama i pojedincima, treba i nadalje graditi odnos koji izražava stalnu brigu o njima i ne dovodi ih u položaj da se osjećaju nekorisnim i nezaštićenim članovima društva. Zato, vrijeme koje je pred nama, moramo usmjeriti prema odgovornosti za društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu, za društvo socijalne pravde i jednakosti, istakli su iz Službe za informiranje SSSBiH na Svjetski dan socijalne pravde.

Ujedinjeni narodi donijeli su 2007. godine odluku da se 20. veljače obilježava kao Svjetski dan socijalne pravde budući da se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim državama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

Glas naroda

Socijalna pravda ne postoji nigdi na ovom svitu.Čak i u samoproklamiranom socijalizmu je bilo u nekim segmentima manje socijalne pravde nego danas.Pitanje je dali se ona uopće može uspostaviti?Zato,uzdaj se u se i u svoje kljuse.

Daleko smo od socijalne pravde
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari