Neće više biti skrivanja plaća, natječaja, subvencija i donacija

ljubuski.info

Institucije Bosne i Hercegovine bit će u obavezi na svojoj internet stranici objaviti informacije o zaposlenima koje uključuju ime i prezime, radno mjesto, kontakt podatke i iznos plaće.

Ovo je, između ostalog, predviđeno Prednacrtom zakona o slobodi pristupa informacijama u institucijama BiH, a u kojem se navodi i to da će institucije morati objaviti i registre kojima raspolažu, baze podataka i popise koje vode, kao i izvješča o prihodima i rashodima, informacije o bespovratnim sredstvima koje ta institucija dodjeljuje, subvencijama, donacijama i poticajima uz navođenje primatelja tih sredstava, iznosa i razdoblja na koje se sredstva dodjeljuju.

Ukoliko ovaj prednacrt zakon dobije zeleno svjetlo parlamenta BiH, bh. institucije bit će u obavezi i objavljivati informacije o javnim nabavkama kao i rezultate tih nabavki, odnosno tko je dobio posao kao i izvješće o realizaciji tog ugovora.

Suština novog prednacrta, u odnosu na stari Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH, je u tome da institucije moraju djelovati proaktivno kada je riječ o informacijama kojima raspolažu, odnosno da informacije za koje javnost ima interes, moraju dijeliti i objavljivati, bez obzira na to traži li to neko od njih ili ne.

U Prednacrtu zakona o slobodi pristupa informacijama BiH koji je trenutno u postupku javne rasprave novina je i to kako će sve ove informacije koje su institucije dužne objaviti morati biti dostavljene središnjem portalu javnih informacija radi njihove trajne dostupnosti. Taj središnji portal vodit će i održavati Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH.

Ovim zakonom propisan je poseban institut tj. proaktivan pristup informacijama s ozbirom na to da se demokratizacijom uvida u podatke od javnog značaja kojima raspolažu tijela javne vlasti sprečavaju moguće zloupotrebe u radu tijela javne vlasti, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju Prednacrta zakona o slobodi pristupa inforamcijama u institucijama BiH.

Kako navode u obrazloženju, proaktivan pristup je proces o kojem ovisi javnost rada javnog tijela, a istovremeno upoznavanje javnosti s relevantnim informacijama od ključne važnosti za razumijevanje rada javnih institucija.

U novom prednacrtu, kao i u aktuelnom Zakonu o slobodi pristupa informacijama, rok za dostavljanje traženih informacija je 15 dana, s tim što je preciznije uređeno pitanje žalbi na rješenja institucija po zahtjevu o slobodi pristupa informacijama, ali i kazne s obzirom na to da je prednacrtom predviđeno da kazne plaćaju i odgovorne osobe u instituciji, a ne kao što je sada slučaj da institucija plaća kaznu i eventualne sudske troškove u slučaju nedostavljanja informacija. Recimo, prednacrtom zakona predviđeno je da će se žalba na rješenje neke institucije po zahtjevu o slobodi pristupa informacijama dostavljati Žalbenom vijeću pri Vijeću ministara BiH, a u slučaju da Žalbeno vijeće utvrdi onovanost te žalbe i da se stranci mora omogućiti pristup informacijama, a rukovoditelj institucije to odbije, riskira kaznu od 1.000 do 15.000 KM.

Dobro je što su se institucije odlučile djelovati proaktivno i objavljuju informacije. Dobro bi bilo da svaki akt koji donesu javno objave. Prednacrt zakona o slobodi pristupa informacijama može biti dobar primjer i za Vladu da isti dan objavi ono što se usvoji, a ne kao što je sada slučaj da samo parcijalno putem priopćenja izvijesti javnost o onome što je uradila, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

On kaže kako bi bilo dobro, a što novinarska zajednica traži već duže vrijeme, skraćivanje rokova za dostavljanje informacija i da to ne bude, kao i za ostale građane, 15 dana.

Prednacrtom zakona o slobodi pristupa informacijama u institucijama BiH, koji je trenutno u procesu javnih konzultacija, institucije će biti u obavezi, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, imenovati službenika za informiranje.

NN

Glas naroda

Kad to bude biće samoubojstava

Ja svoju diplomu neću prikazati

Biće svašta

Draško je zakotrljao šta će da bude će vidimo

Krepaj kenjče do zelene trave! Na sveto nigdarjevo!

dok bradvica ne dođe u ljubuški za gradonaćelnika ništa se neće kotrljat ko u banjaluci-no doće i taj dan

bogaremi sami će te sebi pisat optužnice-zaboravni ste
stepinac posta svetac
maršal sila posta zločinac-panta rei-

bogaremi sami će te sebi pisat optužnice-zaboravni ste
stepinac posta svetac
maršal sila posta zločinac-panta rei-

Koji bradvica. Jeli oni titin. Potrali ga i iz crkve.

E moj Narode uskoro gledajte Uhljebe sa Akademskim zvanjima gdje rade i koliko isisavaju

Biće veselo

Nigdje na svitu nema i to ni jedna firma uradit neće,da se objave plate zaposlenih.Morete zamislit koji bi to nemir unilo u zajednicu.Druga je stvar sa menađerskim primanjima u javnim ustanovama.

Neće dati Ante Boras čuveni ratnik

Ja mislin to ima samo u sjevernoj Koreji da se zna ko šta zarađuje.To je ok ali samo za državne jasle da se zna koliko HDZ muze.

U vremenu kad se drzava zaduzuje da bi svim sa proračuna isplatila plaće, a oni ne rade ništa korisno i ima ih i previše, potrebno im je ukinut većinu nepotrebnih povlastica i staviti gornju granicu place na max. 2000 to im je i više nego dovoljno za 8 sati "rada" 5 dana tjedno od kojih pola provedu na domjencima, ručkovima i našetkavanju. To bi bilo realno. A ne, skinu im sa plaće bijednih 10%, a prije par mjeseci su im upravo toliko povećali

Doći će Draško i u Hercegovinu a onda

Oni koji obećaju da će sve u državnim institucijama biti dostupno i transparentno dobiće iduće izbore

kasno Ovi su sve opiljali jedino revizija svega od devedeseti pa na ovamo kako je tko stekao

sve plaće u zapadu su transparentne-novinari sve mogu dobit nauvid
vi nami sve podvale prodaje te pod zakone eu unije a to je laž
što bi se skrivala nečija škola i plaća ako je POŠTENA
ne može se niti iko gradi državu na LOPOVLUKU-Švica sve rešava javno i referendumom -njima referendum nije skup a nama je a oni nemaju administracije a kod nas je skuplja administracija nego njihov REALNI sektor

Neće više biti skrivanja plaća, natječaja, subvencija i donacija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari