Izvješće o radu gradonačelnika Vedrana Markotića

ljubuski.info

U ponedjeljak je, povodom obilježavanja Dana Grada Ljubuškog, uz brojne uzvanike u hotelu Bigeste u Ljubuškom, održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Ljubuški.

Po uhodanom protokolu, upriličeno i prikazivanje video izvješća gradonačelnika o aktualnostima u protekloj godini.

Sadržaj videopriloga je iscrpno opisivao dosadašnje projekte na kojima je Grad Ljubuški radio u protekloj godini, a u nastavku pogledajte video izvješće gradonačelnika Vedrana Markotića o radu, kao i izvješće u pisanom obliku.

 

Prenosimo izvješće gradonačelnika Vedrana Markotića o aktualnostima u prošloj godini:

Uvažene dame i gospodo, poštovani gosti srdačno Vas pozdravljamo i zahvaljujemo što ste svojom nazočnošću uveličali obilježavanje Dana našeg Grada. Iza nas je teška godina, puna izazova. Pandemija korona virusa proteklih dvanaest mjeseci cijeli svijet je stavila pred kušnju i njene posljedice će se još dugo osjećati. Posebice one koje se odnose na ekonomiju. Kako bi sačuvali radna mjesta vodstvo Grada Ljubuškog u suradnji sa Vladom Županije Zapadnohercegovačke je među prvima u Bosni i Hercegovini izdvojio sredstva za pomoć obrtnicima i gospodarskim subjektima kojima je odlukama stožera civilne zaštite bio onemogućen rad u travnju i svibnju. Jačanje gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta u Ljubuškom naš je primarni cilj u narednom razdoblju. Stoga smo već poduzeli određene poteze koji su naišli na odobrenje investitora. Samo nekoliko dana nakon usvajanja Odluka o olakšicama gospodarstvenicima, među kojima je i Odluka o vraćanju dijela novca gospodarstvenicima koji kupe zemljište u gospodarskim zonama na području Ljubuškog potpisani je ugovor s velikim investitorom iz Republike Hrvatske. Ponosni smo što je jedna od najvećih grupacija u RH -Mesna industrija Pivac izabrala upravo Ljubuški za svoje sjedište u Bosni i Hercegovini. Već su započeli radove na izgradnji pogona u poslovnoj zoni na Hrašljanima, koji će se prostirati na 7.500 metara kvadratnih gdje bi u konačnici posao trebalo pronaći 80 naših sugrađana i na tome im iskreno zahvaljujemo. Kako bismo investitorima osigurali što bolje uvjete planiramo i infrastrukturna ulaganja u poslovne zone.

Uz gospodarstvo veliki potencijal Ljubuškog kraja je poljoprivreda, gdje se također pravi iskorak. Završen je objekt za poljoprivrednike koji bi trebao omogućiti sigurniji plasman proizvoda na tržište. Uređen je registar proizvođača, te je nastavljena realizacija projekta usklađivanja gruntovnice i katastra poljoprivrednog zemljišta. Ovdje bismo izdvojili projekt IFAD kroz koji je u Ljubuški tijekom prošle godine uloženo preko 500.000 KM. Navedenim novcem pružena je direktna potpora proizvođačima za nabavku plastenika, te betoniran vodonatapni kanal u Klobuku i Vojnićima, koji je žila kucavica poljoprivredne proizvodnje u Ljubuškom. U suradnji s Vladom Županije Zapadnohercegovačke omogućili smo povratak vinogradarstva u Ljubuški. Naime, Vlada Županije Zapadnohercegovačke je dala suglasnost Gradu Ljubuškom za davanje koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na našoj plantaži. Grad Ljubuški je raspisao natječaj na koji se mogu prijaviti vinari koji će na zapadnom ulazu u Ljubuški podignuti nove nasade vinograda

Ponosni smo i na naše projekte prekogranične suradnje. Kroz dva projekat čija je realizacija u tijeku uložiti će se milijunski iznosi u obnovu tvrđave herceg Stjepana Kosače koja je simbol Grada Ljubuškog. Zahvaljujući tim projektima u Ljubuškom će u sklopu posjetiteljskog centra na lokalitetu rimskog logora Bigeste biti izgrađen i prvi "in situ" muzej u Bosni i Hercegovini. Za ove projekte su ugovori već potpisani, sredstva osigurana, te se krenulo s izvođenjem radova.

U 2020. godini smo svečano otvorili Kulturni centar koji smo predali na korištenje Glazbenoj školi Ljubuški, Klubu kulture Libuša i svima ostalima.

Javno poduzeće Ceste Federacije BiH nam je osiguralo sredstva za završetak radova na prvom dijelu zapadne obilaznice, od novog kružnog toka do spoja s Ulicom fra Petra Barbarića na čemu im se ovom prilikom zahvaljujemo. Svjesni smo da bolja infrastruktura znači i veći investicijski potencijal koji nam je svima jako bitan, jer razvoj i jačanje konkurentnosti gospodarstva su ciljevi kojima svi stremimo. Potpisali smo i sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje na području Grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim za zaštitu izvorišta Prud. Sporazumom je definirana prva zona izgradnje kanalizacijskog sustava čija je vrijednost 5.8 milijuna kuna. Hrvatske vode osiguravaju 80 % sredstava a Grad Ljubuški i Javno poduzeće Parkovi 20 % sredstava.

Ponosni smo na činjenicu da smo prva jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH koja je potpisala Deklaraciju "Općine bez brana", kojom je definirano da se na području Grada Ljubuškog neće graditi male hidroelektrane. Ovime smo još jednom potvrdili kako ćemo uvijek biti u zaštiti rijeke Trebižat -vene našeg zavičaja.

U prošloj godini Ljubuški je postao bogatiji za dva spomenika koji su uljepšali lice našeg grada. Riječ je o spomeniku majci, autora Stjepana Skoke i spomeniku zahvale skupini Fenix 72, postavljenim u suradnji s Počasnim bleiburškim vodom.

Očuvanje sjećanja na Domovinski rat i veća izdvajanja za branitelje na razini Grada, naša su obveza prema sugrađanima i njihovim obiteljima koji su dali svoje zdravlje i živote da bi mi danas imali naš. Pružiti ćemo podršku braniteljskim zadrugama, a u planu je i izgradnja novog spomenika kojim ćemo nove generacije svakodnevno podsjećati na istinske heroje naše povijesti.

Jačanje demografije također je jedan od prioriteta lokalne vlasti Grada Ljubuškog. Sukladno tome otvorili smo podružnici Gradskog vrtića u Vitini koju pohađa 60 mališana iz Vitine i okolnih sela. Odlukom Gradskog vijeća, smanjili smo za 50 % cijene Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Izdvojili smo 80 tisuća maraka za sufinanciranje privatnih vrtića ,uz pomoć naše županije osigurali smo besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. Isplaćene su novčane potpore za više od 500 studenata s područja Grada Ljubuškog, za što je izdvojeno 300.000 KM. U proračunu smo predvidjeli i sredstva za pomoć mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine. Smatramo kako su uz besplatne udžbenike koje osigurava naša županija ovo demografske mjere koje će olakšati život mladim obiteljima u našem gradu.

Pokrenuli smo proceduru za donošenje Regulacijskog plana obuhvata Duhanske stanice, koji će ubrzo, odlukom Vlade naše županije, za simboličan iznos biti predan na korištenje Gradu Ljubuškom. Planiramo taj prostor iskoristiti za opću društveno-korisnu namjenu i na taj način srce Ljubuškog vratiti Ljubušacima na korištenje.

Nastavili smo s uređenjem javnih površina, a iznimno smo ponosni na novi izgled športsko rekreacijskog centra na prostoru iza Osnovne škole Marka Marulića. U prošloj godini smo radili i na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove rasvjete, asfaltiranju po mjesnim zajednicama, sanaciji vodonatapnih kanala i poljskih puteva, uređenju infrastrukture u poslovnim zonama, uređenju nogostupa - zapadni ulaz u Ljubuški.

Sumirajući 2020. godinu, moramo reći kako sve navedeno ne bismo mogli realizirati bez pomoći viših razina vlasti, razumijevanja Vlade Republike Hrvatske za naše potrebe i projekte, kao niti bez kvalitetne suradnje s međunarodnim organizacijama. Svima njima još jednom Grad Ljubuški zahvaljuje na pruženoj podršci.

Naše opredjeljenje u ovoj godini je sve navedeno podići za letvicu više, približiti se korak bliže cilju, a to je urbaniji, uređeniji, ljepši Ljubuški. Sukladno tome u ovoj godini planiramo započeti niz infrastrukturnih projekata među kojima su:

 • Izgradnja zapadne obilaznice
 • Izgradnja amfiteatra u gradskom parku
 • Izgradnja Zelene tržnice preko puta stadiona Babovac
 • Uređenje prostora između zgrada "Stube"
 • Završetak sanacije kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača
 • Rekonstrukcija cesta po mjesnim zajednicama i gradskih ulica
 • Uređenje Sportskog centra Babovac
 • Izgradnja nogostupa i rasvjeta
 • Uređenje infrastrukture u poslovnim zonama
 • Izgradnja vodovoda Studenci i Stubica
 • Uređenje poljske infrastrukture
 • Nastavak radova na obnovi tvrđave herceg Stjepana
 • Izgradnja muzeja na Gračinama i posjetiteljskog centra

Želimo vjerovati kako će nas na putu do cilja i dalje pratiti svi prijatelji Ljubuškog te da će kroz potpore podržati naše planove i projekte za Ljubuški u kojem se živi, ostaje, u koji se dolazi...

I na koncu svim Ljubušankama i Ljubušacima čestitamo Dan našeg grada, a Vama cijenjeni uzvanici još jednom zahvaljujemo na dolasku.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Čovjek je bar malo transpatentan,Barbarić je bio lop.uža!!!

" .... podržati naše planove i projekte za Ljubuški u kojem se živi, ostaje, u koji se dolazi..." ha ... ha ... ha ... haaa ... haa
covik nije vidio ovaj novi izvjestaj o zaduzenosti i demografskoj situaciji, pa gorivo onako neprimjetno ga kliznuse prema gore, sve fino zamotano poslije izbora, ... misli covik da smo u punom sastavu pa moze na nami planirati - a mozda se nada da ce sad kad dodje lova za migrante stogoc ukapit u proracun pa ce imat s kime raditi ova biro-mafija, - pa samo opcina u zadnji par godina se specijalizirala na ove strane projekte jedino je tu sigurica, mi gradjani ljubuskog smo u drugom planu ...... haa .... ha ...

Zeludac me zabolio....od ove ljepote ..a djeca odlaze...svaki dan....

Nacelnice...zaposli mlade ljude...pricas o projektima...zaposljavaj....

Ajde molim te stotine hiljada maraka izvuka iz Parkova vec preko LETAN i MINA doo
Vidljivo na portalu za javne nabavke

Ljudi, želim vjerovati da ova mlada ekipa uistinu želi biti puno transparentnija i da će raditi za opće dobro!
Jednim dijelom su se o trgnuli iz kandži prijevara prethodne kriminalne ekipe, treba im ustrajnost i potpora da to u potpunosti i sprovedu....
Markotić pokazuje svojim radom da je izabrao pravi put, budimo dio pozitivnijeg razmišljanja i djelovanja jer bez toga smo ništa.....
Biti će dobro!

Ništa oni nisu bolji već je vrijeme interneta portala ne može se krasti tako lako

Nije sve u nalickavanju grada! Gdje su radna mjesta, tj. tvornice koje je obećao

Kako će otvoriti radna mjesta onaj koji je čitav život na državnim jaslama

ma sta ti nabulozi ovdje ...
pa jasno je da je Legtimitet HDZ zajedno s podrskom pratara izvojevao na egzistencijalno-emotivnoj ucjeni neistomisljenika koji su van proracuna i van javnih poduzeca.
Tih 35% bagre u hrvata sad moze trijumpfalno zavrsiti zapoceto ...

Kao prvo nismo dobili kino nego "kulturni centar". Ulupao se novac sviju nas u nešto što se neće koristiti.. Sad bi se trebao praviti amfiteatar u parku? Pa vi niste normalni.. Rasteretite poduzetnike dok nisu bankrotirali.. Ljudi su doslovno gladni..

Zasto se ova festa nije pravila u kulturnom centru( kinu),a ne u hotelu.

Možda se raspada. Zar se nije govorio da fasada nije dobra ili konstrukcija statički nosiva?

Hoćemo ljubušaka za gradonačelnika a ne dotepence!!!

Amfiteatar u gradskom parku? Prekoputa kina? Pretpostavljam da cete "prenamijenit" onaj antifašistički spomenik. Iako mislim da ima pumo vaznijih stvari jer ste za svrhu svojih obiljezavanja stranke i nadlikavanja, izgradili kino.
Znam, znam, sad ce pocet komentari o komunistima, bla, bla i da treba unistit spomenik...

Treba vratit onaj spomenik ako već paćenici dali u željezo, ono je jedino kulturološko remek djelo onog stoljeća koje je Ljubuški posjedovao... ali eto, dođu nepismene sehljačine i lagumaju kulturu i baštinu.

Isto što nitko da se nađe da izbriše onu (vandalističku) crvenu crtu preko zvijezde na stečku ispred O. Š. M. M.

Ajde ga ti opet postavi

Tko je kada za koliko pokušao drpiti Duhansku

Mene samo interesuje ako Škoro dobije za koju godinu, oćeli ovi naši HDZ partizani prić u njegovu stranku.Ko i prošli put.

Pa zar Škoro nije partizan?
Možda i gori..,

pr-de baba kiseleći mliko
to ti čova dok se skuva nova

Uzimajte šakom i kapom ako možete

Prd prd govorili ste pozemna garaža nema od nje ništa ali mašta radi svašta

Kad će Ljubuški imati svog,ljubuškog,gradonačelnika uvijek neke došlje koji upropaštavaju grad.Divlja gradnja u Ljubuškom,kad će to biti rješeno,nikad?

Poslje Goje samo čhobani nastupaju u općini a to ti ga je već preko pola stoljeća...

A Goja je iz Ljubuškog?

ti si druga holi.

sve je izgrađeno s "dozvolom" koja se dobije ZNA SE kako i plavom kuvertom

nikad a možda ni tada

Bolje bi bilo da ne uređujete obilaznicu ako će te je uređivat ko što je HDZ istočnu uredio. Napravili tržnicu ko u Vrapćićim tako da bi je najbolje bilo zatvorit.Isto tako su uništili magistralnu cestu na Cernu ilegalnom prodajom placeva i ilegalnom gradnjom.U svakoj normalnoj državi bi odmah bageri radili na rušenju i zatvori bili puni onih što su ono dozvolili

Gonite ono ruglo kod kružnog,zar nema na Cernu mjesta za pijacu. Baš se ima šta vidjeti kad se ulazi u Ljubuški. Svaki drugi objekat kod Autobusnog kolodvora za srušiti. Stari hotel je vjerojatno restauriran,na izlazu par derutni kuća samo što se nije srušilo na put...ružno da ružnije nemože biti

Ljubuški je pust grad na igralištu nema djece

A one golove koje odabrao i postavio svaka mu čast, zamolio bih ga da se odma baci sa mosta u Studencima bio bi mu sevap.

Šta fali golovima

Ono nisu golovi nego smrtonosna zamka za djecu, ne daj dragi Bože.

Mislim da je djeci duplo zdravije igrat se u "starom parku" gdje ima zelenila, a ne na betonu i adfaltu i bijelim kockama iza škole

Da je doteklo pameti uz još malo sredstava je se mogla napraviti manja dvorana za kojom vape Ljubuški dvoranski sportovi

Ne se*i,sad sam prolazio kraj osnovne i tamo iza na novom igralistu dica se igraju.

Tenkreu, ono djeca imaju fizičko vaspitanje...dođi poslije nastave pa vidi igra li iko a svjetli ko Betlehem.

Tko je kriv što se djeca ne igraju, da nisu možda mobiteli? Ima djece, al pitanje je koliko ce ih ostati

Može iseliti još deset tisuća Ljubušaka njima to nije problem

Većina dice se dolazi igrat na igralištu u Radničkom naselju 150 m istočno od srednje škole i dvorane.

neki dan prolazim pored igralista iz osnovne skole,stanem i gledam nevjerujem svojim ocima,djeca se igraju sa nekom loptom napravljenom od vrecica ili tako nesto,a dvije uciteljice stoje malo podalje od njih i razgovaraju.mislio sam sve to uslikati,ali me bilo stid da to neko nevidi.jadni ti smo gdje zivimo i tko nam djecu uci.

Politika je ista nemože se promjenom imena opravdavat politika koja je vođena i koja će se nastavit vodit.Sve će se vidit brzo...

Dotični gradonačelnik je učenik bivšeg.samim tim je već dugo u kriminalu.sad kad je gradonačelnik dali je ko od ovih bi po odgovarao.

Sve ovo je narod platio....ljudi se prodaju za rasvjetu asfalt vodovod, a živimo u 21.stoljeću... ljudi se za to prodaju a to sami plaćaju..kaze dajem mu glas dobio asfalt..i to od 3cm...a kad registriras auto platis lijepo sve....imas sat od struje 8km trosio ne trosio...kao i od vode i telefona... Usminkali grad...kako gdje i kako kud... Koliko su za 30god vladavine otvorili a koliko zatvorili radnih mjesta? Kolika je plaća onima što vladajuća partija nije negdje uvalila? Koliko je iz Ljubuskog naroda otišlo ....drama!! otvara mesni gigant u ljubuškom tvornicu .. ok..ali da li ce drugi obični mesari opstat?? Bez jake ekonomije nema razvoja...baziraju se na turizam gdje pune stranačke crne fondove i za kupovanje izbora......neka Vedrana..mlad je ..ali nemojmo unaprijed ga dizati..sačekajmo 4 godine i onda nešto reći... Iako bez obzira na sve i nakon 4 a i 44 opet će partija bit na vlasti.

Na zalost taj Vedran je već dugo tu.ktoz mladež,kroz parkove gdje se uzimalo kapom i šakom.postavi poslušnika za direktora u parkovima i sad bi ga trebalo pustiti 4 godine ne ga napadati.štaje sa ugovorom izmedju letana i parkova 99999km.jedan mali primjer kako se novac uzima legalno,pa pogledajte kravicu kad je radila punim kapacitetom koliko se karata prikazalo a koliko se od ulaznica uzelo sebi.pogledajte samo koliko se bespotrebno ljudi uhljebilo preko te stranke.pa imate u parkovima gdje su se pojedinci zapošljavali da dolje rade a nikad nisu otišli na posao navodno održavanje vodonatopni kanala itd,i zato ne treba ga braniti nego kad povuče pravi potez ,kad napravi reviziju zapošljavanja kad bude odgovornosti za posao što radi e onda Ce nam biti dobro ,a dotad sve je to banda zločinačka

Namazaniji od uvenulog

Oce sacuvati radna mjesta. Koja? Sta je s radnicima vinarije i komunalnog. Sto njima koji jos ne mogu ostvariti mirovinu, jer nemaju uvjete, ne nadjete radno mjesto na nekiko godina pa da odu u mirovinu. Ali, jok, njima ne treba kruha, oni mogu od zraka ziviti. Sramite se. Uzeli ste imovinu komunalnog i s njom gospodarite i profitirate, a niste preuzeli dug vjerovnika. Niste pravni sljednik?

Izvješće o radu gradonačelnika Vedrana Markotića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari