Nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sustavima

ljubuski.info

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić tvrdi kako su obrazovni sustav i znanost osnovni instrumenti društvenog razvoja u svim razvijenim zemljama svijeta.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 koja je danas održana u online formatu o temi "Znanost i obrazovanje u 21. stoljeću - BiH i zakoni".

Govoreći o obrazovnom sustavu u Bosni i Hercegovini i regiji, Lavić smatra da u tom segmentu dominira 'nered' te da nekompetentni i nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sustavima.

Lavić je istakao nužnost stvaranja zakonskog okvira obrazovnog sustava na nivou BiH te je poručio da cijelo društvo mora steći svijest o značaju obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Kao polaznu točku reforme obrazovanja, Lavić je izdvojio precizno definiranje pojma znanosti te da tu definiciju mogu dati samo znanstvenici.
U neodgovornim društvima, stvorena je predstava da su znanost i obrazovanje potrošni materijal i da u njih ne vrijedi ulagati te da društvu ne trebaju obrazovanje i znanost. Protiv toga se moramo boriti, poručio je Lavić.

Psiholog Bojan Šošić izrazio je potrebu za očuvanjem autonomije sveučilša u BiH.
To su sustavi koji sami sebe dovede u red, jer prvoklasan profesor će učiniti sve da iza sebe ostavi prvoklasne nasljednike, poručio je Šošić.

U takvim sustavima, naglasio je, nije potrebno vanjsko uplitanje pod različitim izgovorima.
Reguliranje sustava visokog obrazovanja kroz utjecaj vanjskih sistema, nerijetko na 'mala vrata' uvode poluge kontrole. Autonomija je najveća vrijednost koja mora biti očuvana, naglasio je.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić izrazio je potrebu hitnog formiranja ministarstva za znanost na razini države, a predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović upozorava da jedan od najvažnijih instrumenata urušavanja države predstavlja urušavanje obrazovnog sistema.

Glas naroda

Šta očekivati kada je prvo zaposlenje pravnika iz kiseljaka- savjetnik ministra!

Školstvu je potrebna stvarna,ne fiktivna,praktična nastava uz novčanu stimulaciju.Sve ostalo su obične propolitičke parole.Što se tiče institucije savjetnika nju triba ukinit na način da se plaća iz buđeta.Ajde visoke funkcije ,premijer,to da imaju mogu razumiti ali ministri ako im za obavljanje funkcije tribaju savjetnici onda u čemu je njihova vrijednost?Ili načelnici i gradonačelnici ,direktori i sva druga sića ako nisu sposobni samostalno obnašat dužnost neka se ne kandiduju ili savjete nek traže u stranačkoj bazi.

E na taj fazon se i prave nepotrebna radna mjesta. Kao treba mu, al da dobiva placu na racun nerada i da zajedno jedu janjetinu na racun poreznih obveznika... Zamislite kad ministar ima svog vozaca, ne bi da je princ od Welsa. To je zato sto vise radnog vremena provedu na domjencima, uz koju casicu, nego radeci. I mi to sve gledamo i sutimo i smatramo normalnim. Zalosno

baš tako, 30 godina mu, savjetnik , a nikad dnevnicu nije zaradio van proračuna, kakvo iskustvo ti likovi imaju da nekog savjetuju

baš tako, 30 godina mu, savjetnik , a nikad dnevnicu nije zaradio van proračuna, kakvo iskustvo ti likovi imaju da nekog savjetuju

..30 godina i sefovi su vam. Iskustvo - nula.

Imali iz Ljubuškog ijedan savjetnik Ministrima u Županiji

Ima drug Alen Boras propali zaštitar sa kupljenom diplomom.

Uhljebi imaju mjesta na vrhu. Nesposobni za sve osim da glume sefove i lupaju kolege koji rade po glavama ,dok oni sjede i piju kave.
Sve po udbinim i ,,rekla kazala,, principima.

Doraslo je društvo jadu i čemeru s ovakvim ministrima. Glavu smo zabili u pijesak i ne gledamo više od sramote ko nas vodi i ko nama upravlja. Kupovne su inn a budale pune biroe za zapošljavanje jer se nisu snašli

Obrazovanje je element društvenog razvoja! Kod nas je glavni problem što se nitko ne brine za društvo u cjelini. Imamo u biti "tri" društva, a gdje je puno baba, kilavo je dite

A Babe bez religije,dude, srca..bez icega

Dream team babe za poželjet :p

Zalosno za kulturu ,kad su im dream team babe kulturni dogadjaj.primitivizam.

Ševo i njegove diplome su rak rana obrazovnog sustava. Tu lakrdiju i prodaju diploma treba preuzeti SIPA i pravosuđe i to dilanje zabraniti a Ševine diplome proglasiti ne valjanim dokument om........

Sve vlasnike privatnih fakulteta i profesore čiji su potpisi na diplomama treba uhititi

Ševine diplome treba proglasiti wc papirom.

Vezane vijesti

Nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sustavima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari