Zaustavljanje daljnjih radova oko kružnog toka na Plantaži

ljubuski.info

Sljedećih dana u Ljubuški će zbog inspekcijskog nadzora doći federalna građevinska i prometna inspekcija, potvrđeno je.

Razlog dolaska je nezakonita gradnja rotora na Plantaži, koji nema niti jednu dozvolu za gradnju, nezakonito se pokušala provesti eksproprijacija privatnog zemljišta, nezakonito su i tehnički nepropisno postavljeni rasvjetni stupovi, elektroinstalacija, a pojedini vlasnici su izgubili pristup zemljištu. 

Prometna inspekcija će utvrditi (ne)poštivanje propisa kod postavljanja rasvjetnih stupova, istražiti ugroženost sigurnosti prometa i sudionika u njemu, te utvrditi kako je postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija. Prema raspoloživoj dokumentaciji, sve je nezakonito. 

Međutim, u cijelom slučaju došlo je do novih spoznaja. Grad Ljubuški nije tražio suglasnost od JU Ceste F BiH za izgradnju nogostupa, zelene površine i postavljanja rasvjete, što su morali uraditi. To je potvrđeno iz Cesta F BiH, a to je morao uraditi upravo suradnik u nezakonitim radnjama Damir Kozina. 

Ovih dana su, pred dolazak inspekcije, provedeni radovi na odmicanju rasvjetnih stupova, ali odrađeni radovi građevinski su nepropisni i nisu dostatni da se stupovi odmaknu na udaljenost od minimalno 1m od kolnika, kako zahtijevaju propisi. Postavljeni prometni znakovi ometaju i pješake na pločniku.

Federalnim inspektorima je poznat slučaj nezakonite gradnje i nije ih iznenadila informacija kako se gradilo bez dozvola, a prvu dozvolu je moralo izdati federalno, a ne županijsko ministarstvo prostornog uređenja, jer se radi o magistralnoj cesti u nadležnosti Federacije BiH, koja financira izgradnju, obnovu i održavanje. Potvrdili su i postupak nezakonite eksproprijacije. 

Postavlja se pitanje tko su osobe koje su u stanju, s prijetnjama, raditi nezakonite radnje i varati osobe u postupku?

Sarajevska tvrtka Design&Co je izradila projekt rotora i on je tehnički nepropisan, ali izgleda pod utjecajem bivšeg gradonačelnika Nevenka Barbarića, pa se priča kako je Barbarić projekt samo predao na potpisivanje. Ako je to rezultat njegove stručnosti, onda bi se trebao vratiti u školsku klupu ili su mu bile samo bitne javne nabavke. Očito je kako će u saniranju slijediti nova nepotrebna ulaganja, jer političari ne mogu biti inženjeri, bez obzira što jedan domaći politički stručnjak kaže, kako politika može sve, pa i za direktora Doma zdravlja postaviti trgovca ili za savjetnika u Skupštini ZHŽ uzgajivača ljubuškog ranog (mislim krumpira).

Nastavak izgradnje rotora će biti obustavljen do utvrđivanja postupka građevinske sanacije rotora i ostalih prometnih nedostataka.

T.B.

Glas naroda

S bagerom prelazim i tražim odštetu za novog okasa

Značili to i naš HDZ radi bez građevinske dozvole oslobodi bože nije to moguće.

Nisu bez dozvole sigurno,sami su je napisali i opečatili

Sve je moguće, onaj rotor je ruglo na lijepoj našoj plantaźi.

E još da je znat gdje si plantažu vidio...daj i nama te naočale.

Uredniče ne diraj u Bucu jer poštenijeg čovjeka oko sebe nečeš nači.Učlani se i ti u HDZ pa če ti nać direktorsku poziciju.Ovako samo gledaj i pati.

Netrebaju pametnom naočale da vidi plantažu, za vrijeme juge bila je najljepša plantaźa vinove loze u cijeloj državi, upitaj nekoga ako nisi upučen u to.

I sad dali je i dali će nekad netko odgovarati.taj novac sto je potrošen u nestručno izvedene radove je novac porezni obveznik a ,

Svašta je napisano šta je istina čut će se.Ali šta je meni interesantno ovi federalci,po ovoj piščevoj logiki,platili posa a da nisu za isti izdali dozvolu i da se ne zna šta se radi.Još jednom pišem da ne vidim razloga da se stanovnici protive izgradnji trotoara sa sjeverne strane.To može samo njima ić u korist.

fale tebi dvitri štrike glavi
sta će ljudima uzimati privatno kad ima plantažu
nisi ti dobro razumija Barbar je tija popriko napravit kružni ali nije moga pa je tija izbjeći ali pa je tražija da mu je izda TD companija dozvola

Ajde još jednom pročitaj šta si napisa pa nam probaj rastumačit šta hoćeš reć.Ovo ti sve nešto šifrovano.

Hahahhahahaha,,,tri puta čitam i jako se trudim da razumijem šta je dotični "napisa".

Bogami ovo rade dusmani da imaju za udese a bija sam svjedok i radija na kruznom kafa je sleper prosao pravo

Nek pogledaju malo i one HDZ šahtove

Čitam a imam bager preču preko rotora pa neka me tuže

Radi se o potpuno nedoraslim i nestručnim osobama koje su sudjelovale u gradnji rotora.Ali ovdje najviše zabrinjava što su se ti isti ljudi prihvatili toga posla a znaju da su nestručni i nemaju znanja osim partijske podobnosti.I toliko su samouvjereni da će ih partija štititi da su spremni i biti kirurzi u operacijskim salama ako to partija od njih bude tražila.Nije bitna šteta i nisu bitne žrtve bitno je samo biti slijepo odani vojnik partije.

Bravo

Dobro je da ne puca

Kažu da su svemir i ljudska glupost beskrajni.Mislim da sve ima kraj ali hadezeova glupost sigurno nema-Ovako je ista banda napravila most negdje oko Karlovca a ceste nigdje na vidikuMogli su i ovaj kružni tužni u sred Beriša izgradit i svi sretni.Promet bi nesmetano tekao,policija bi imala dobre prihode zato što je to jedini pravac gdje možeš preticati...

"sljedećih dana" ....bla bla...

Kako nezakonito, koliko su do sada ondje kazne na platili. Kako će vratiti pare. Nisu oni navikli davat jedino primati i diliti.

Poštovani novinaru,uredniče i čitaoci..

Jos jedan sramotan tekst koji se vidi da ide samo protiv HDZ-a. (Nisam ni za kog,samo sam realan). Ne ide mi u glavu,kako osporavate sve sto narodu treba i odgovara,samim ovim tekstom ste i protiv zaobilaznice. Nalazite kao neke nepravilnosti u gradnji koja je svima dobro dosla. U redu,nepravilnosti ima i ajmo sad to rijesit. Ali uredniče,ako si tako posten i pravedan,zasto ne pises clanke o kockarnicama gdje su mnoge obitelji propale i suzu pustile radi sramnog poteza grada koji je dopustio kockarama da budu u blizini skole.
Tko vas podmicuje da o tome sutite. Po zakonu ,500 metara od skole ne smije biti nikakva ustanova u kojoj se moze kockat. Zasto si urednice branio Borku,Depu i ostale jadne vlasnike kockara. Zašto se ne suprostavite reni koracu koji drzi premijer između dvije škole i svih kafica. Jedan gazda pravi djeci sendvice i isti taj drzi kockaru,kome???
Mislim da ima puno vaznijih djelova grada da proceslja inspekcija od te ceste. Zalosno je,sve sto vam je dobro kudite a sto nam truje narod do podrzavate. Bravo jos jednom..

Tko je dao dozvole kockarnicama kraj škole pa tvoj adz a prije će se one maknuti nego se izgradi ova zaobilaznica

Pošto se planira trotoar sa sjeverne strane,Tiho nabija cijenu zemljišta iako bi to njima samima dobro došlo.Pročitali ste da je rotor planiran i plaćen,a time i odobren,sa federalnog nivoa ijako ga ja sam nebi pravio ovde već na sastavu postojeće ceste niz Plantažu i magistralne ceste.U svakom slučaju bila je javna rasprava na kojoj niko nikakvih primjedbi nije izrekao,pa ni dotični.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

@Gost
Što se tiče planiranja trebaš znati kako planiranje, idejni i svaki drugi projekt treba pratiti pravna procedura, a ne kako se nekome digne moždana vijuga. Na javnoj raspravi sam naveo sve nedostatke projekta i svu nezakonitost, ali nitko ništa, već silinom pozicije na vlasti oni nastaviše svojim tempom želeći uzimati privatno, a mogli su i trebali su prema jugu pomaknuti rotor za dodatnih 20 metara. Također sam govorio na javnoj raspravi kako mjesto rotora nije dobro i kao osoba koja zna inženjerstvo odmah sam zapazio propuste i kritizirao ih. Ali, Nevenkovu stručnost se tada nije moglo pobijediti (:))), Rotor se planirao na onom mjestu prije 45 godina, kada je Vitina bila veća od Ljubuškog, ali sadašnja njegova pozicija je promašaj iz mnoštva razloga.....

Tihomir Bradvica

Životati na šta bi to ličilo da se rotor pomjeri 20 metara južno?Kad je već onde rađen triba je uć u masline sjeverno i bit dvotračni.Normalno ovakve se stvari tribaju radit sagledavajući stvari za budućnost i da se što manje štete radi okolišu u kom živimo.Da se rotor napravio tako da se stara cesta niz Plantažu iskoristi ko obilaznica ostala bi cijela parcela Plantaže u komadu i ,po meni,se tribala kad se stvore mogućnosti pritvorit u park.Ovako je obilaznicom zauvjek odvojena od grada i isparcelisans.A šta bi bilo od nje sa tvojim prijedlogom možeš samo zamislit.Interesantno je koliko ste svi uskogrudni u pogledu na razvoj i budućnost.Kod vas je to može ali samo da ja što bolje prođem.Ni jednog tvog prijedloga posle javne rasprave pročita nisam već se sad praviš pametan kad je sve gotovo

Nigdje ne pročitah ništa o samom rotoru njegovoj tehničkoj neispravnosti,u koju se ti kako kažeš razumiš,i ne pročitah nikakva konkretna pitanja osim općenitosti i tvoje zabrinutosti promjerom cijevi za oborinske vode koju nisi uspio stručno argumentovati.Ali meni se čini da tebe najviše boli,što si i naveo,da se sa privatnih parcela neće moć izlazit na zaobilaznicu?Usput demantuješ sam sebe kad kažeš da je ovo Barbarićev projekt kojim uništava grad a onda pišeš da projekt postoji već 50 godina.Priču nikako da uskladiš.Fali ti sadržaj.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Tvoja prica je trla baba lan. Zao mi je i nisi osoba s kojom o tome mogu raspravljati. Na nepravilnosti rotora sam ukazao cestama f bih i dostavio sam im propis oblika rotora. Postoje zakonitosti projektiranja rotora i one nisu postovane ili oni koji o tome malo znaju. Da pojedini susjedi su izgubili izlaz na cestu. Zakon, upravni postupak, privatno vlasništvo se poštuju, kao i ljudi....

Tihomir Bradvica

Tako brate lipo kaži sve je oto radi izlaza na cestu sa vaših parcela.I zato je lokacija istog tribala bit na staroj cesti a Vitinjska pritvorena u gradsku ulicu sa trotoarom i sa sjeverne strane i lipin parkom priko puta.Znači tvoj obračun je osoban ali za zajednicu zakasnio.Samo molim te kako bi to isti bio tehnički bolji da je pomjeren još20 m južno ako kažeš da je na ovoj poziciji tehnički neispravan?

Slika korisnika Tihomir Bradvica

O kakvo obračunu govoriš? Kod OK corala? Ovdje je riječ o mojoj imovini i pravu. Ne daju ni drugi susjedi. To je naše.
Neka Barbaric ispred svoje kuće napravi plocnik. Ne mogu Vitinjani prolazit. Vitinom. O tempora o mores., a kako je rotor tehnički neispravan neću ti reci. Znoji mozak!

Tihomir Bradvica

Sve si reka i moga si to odmah da se ne mučiš toliko lagat samo radi vlastite koristi.Davno se reklo zašto ker laje.Evo da ti rečem da su se skoro svi u toj tvojoj ulici lipo snašli za ove vlasti ali bi vi da vam ovi iz Dola ,Lipna,G.Proboja i Radišića dobro plate zemlju i dici trotoar naprave jer vi ste građani .Ko fol.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Bas si nepristojan i eto mi ne damo svoje i gotovo. Lo po vi odlazite....:)) Nemoj protiv mojih prijatelja iz Lipnja, Proboja, moji preci su iz Vojnića i posebno mi nemoj protiv Vojnića :))

Tihomir Bradvica

Što sam nepristojan?Što sam napisa da ste se skoro svi u ovom sistemu snašli?Opovrgni me.Nisam ja pisa protiv ovih sela,ne okrći pilu,i sam sam iz jednog od njih.Ja pišem protiv vašeg bezobrazluka koji se ne ustručava sjeme razdora sijat među narodom samo radi osobne koristi.Šimić Nikola,pokojni,je svoj dio parcele davno uvuka,Jurčić i trotoar napravio a vi bi ,ko i bogati travar ,zid u kanal stavili.A vami najpotribnije.Jadno i žalosno.Što se niste izborili za rotor na starom putu i svak zadovoljan.Ne vidin kako ta ,kako kažeš Barbarićeva,teorija o čuvanju obradivog zemljišta(kojeg u svakom slučaju triba čuvat)je bolja u ovoj soluciji nego u soluciji zaobilaznice starim putom niz Plantažu?Šuplja ti priča

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Rotor se mora pomaknuti juzno, a bivšem grado. sam izravno kazao da se trebao izgraditi ispod Kerametala, a on je rekao čuvam poljoprivredno zemljište. Ljubuskj je bio njegov plijen i dobro ga je sredio. :) Bas sramota!

Tihomir Bradvica

Slika korisnika Tihomir Bradvica

@Novinaru iz zaleđa

S obzirom na tematike napisane u ovom komentaru od imaginarnog novinara u hladovini, kojeg bih svrstao u bulumentu blabla lokalnih pametnjakovića želim istaći sljedeće:
- kao potpisan pod tekstom želi napomenuti kako ja nisam novinar niti je to moje zanimanje, nisam urednik i uz to uopće ne poznajem osobe čija su imena napisana u komentaru, niti znam čime se oni bave;
- prije dva mjeseca sam napomenuo kako više u gradu neću dozvoliti kriminal gradske i županijske vlasti i da će u ovoj godini početi katarza onih koji su krali grad i županiju i da je to rezultat petogodišnjeg rada kada su mnogi govorili "vrana vrani oči ne kopa". Vedran Markotić i cijela skupina okolo njega, mogu pokušati uraditi nešto nezakonito, ali za sve će biti sankcionirani i moraju biti isključeni iz politike;
- @Novinar iz zaleđa je valjda rezultat odnosa s javnošću sa Sveučilišta u Mostaru i jadna nam majka ako je središnji fakultet SUM-a smjer odnosa s javnosti na Filozofskom fakultetu, gdje bi svi oponašati Sokrata i Platona, koji je i fra Ševi drag, ali mu je od poštenog Platona draži Čović, htjeli postati stupovi društva, novinar iz zaleđa je lokalni nositelj virusa relativizacije društva u kojem ću navesti jedan primjer: napravite ambulantu za 10 milijuna KM, koja vrijedi 500 tisuća, ostalo se pokrade, a potom kao u Petrinji dođe potres i sruši ambulantu, i eto ne bi valjalo kritizirati, jer je ambulanta, pa i srušena potrebna, bez obzira što se na njenoj gradnji pokralo;
- naveo sam kako je rotor na plantaži sa inženjerske strane tehnički nepropisan. Kako? Pa tako! Neću bistriti mutnu vodu. On je napravljen bez potrebnih dozvola, a zakon kaže drugačije, dalje na njemu su se, po prvi puta navodim, provele financijske pronevjere...osobe u pravnom postupku su se htjele prevariti i nad njima se htjela provesti represija kroz moć gradske uprave (Damir Kozina, Nevenko Barbarić, Vedran Markotić, Franjo Živković i ostali...), a iako je Kozina s Barbarićem i Markotićem skrivao dokumentaciju ja ju imam, da imam i dokumentaciju koju sam predao tužiteljstvu koja dokazuje kako je to bio ortakluk pojedinaca u kriminalu i sada su se uhvatili za glavu... s razlogom....
- kada su u pitanju kladionice oko škole javno sam puno puta govorio kako se moraju maknuti od škola, ali kladionice su temeljni biznis HDZ-a i Čovića, koji kroz parlament sprječava dodatno oporezivanje igara na sreću,
- iz HDZ, pa niti sam novinar iz zaleđa ne smije po tom pitanju reći ništa....
- rotor na plantaži je samo mrvica kriminala u Ljubuškom koji se unatrag 16 godina dogodio kroz nezakonito upravljanje i kriminal Nevenka Barbarića, Vedrana Markotića i njihovih izvršitelja, ja to javno kažem, ali Ljubušaci su im dali za pravo i sada imamo posljedice, koje će narednih godina GRAD Ljubuški preimenovati u SELO Ljubuški;
- HDZ Ljubuški i sada pod palicom Tonija Kraljevića nastavlja s kriminalom (Toni Kraljević to ne može niti slovom "a" opovrgnuti, pretvorivši stranku plemenitog cilja u stranku kriminala i ljudske mržnje, korupcije, nepotizma, nepoštenja i hlapljivosti..... Ljubušaci su željeli standard kriminala i mržnje i sada ga imaju, a kako iz njega izaći......?
- @Novinaru iz zaleđa upravo takva demagogija i mantra, a i tvoj kukavičluk će nas uništiti, jer svi iz HDZ Ljubuški glumite Platone, a kada bi sabrali vaše obrazovanje ne znam bi li stalo u malu korpicu za otpatke.....

Tihomir Bradvica

Nisam taj novinar ali ne mogu prišutiti.Triba bit naivan ko Marica pa reć da HDZ i ostali političari i politike rade zakonski i u interesu zajednice ali vaša se slabost ogleda u tom da pored tolikih napisanih i izrečenih optužbi ni jednog konkretnog dokaza ne prilažete.Ili su oni tako sposobni ili ste vi samo šarlatan komu triba pažnje?Kako nikad ne iznesete svoj program u vezi svih konkretnih osoba i institucija koje napadate?Evo mene interesuje kako optužujete općinare za rotor a lipo pišete da su ga projektovali odobrili i platili sa federalnog nivoa?

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Za što ti treba dokaz, za koji predmet? Evo početkom ožujka počinje jedno suđenje. Dokaz vještačenje FUPa nad dokaznim materijalom koje je trajalo 6 mjeseci. Postupci su u tijeku, ne trebam javnosti o tome govoriti.
Kako ne bih općinare optužio kada su htjeli vršiti eksproprijaciju moje imovine na nezakonit način. Neka tako rade tebi! Dokaze sam dobio iz gradske uprave i JP ceste, te državnih institucija s potpisom njihovih voditelja, kao i federalnog inspektorata. Ja sam inženjer, o tome znam sve i sto bih tebi neukom trebao ponavljati da je rotor nepropisan, pa poginuti će ljudi i sto je nezakonito. Evo primjer jesu li za radove poduzeca prošla javnu nabavu grada Ljubuskog? Nisu!
Znaci nepropisan i uz to kriminal. Tako radi HDZ.

Tihomir Bradvica

Tiho kako si prošao na izborima ti i tvoji puleni,HDZ te uništio u svakom smislu,Toni Kraljević se ismijava sa tobom i tvojom suprugom Mirjanom iz MUP-a , koja će ubrzo biti smijenjena i degradirana gdje joj je i mjesto,vi ste skupa nitko i ništa.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Nit će biti smjenjena niti degradirana. Hvala ti na informaciji, i Borasi su se ismijavali, zar ne.... Ako se ismijava neka se pogleda u ogledalo i neka se zamisli kako je nekoliko godina bio v.d. direktora radija ....
A ti se potpisi kao ugledan član stranke.......:) ili nemaš hrabrosti biti javan
A ako znaš vise od Tonija posavjetuj ga, to bi bilo dobro...

Tihomir Bradvica

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Kad su u pitanju izbori u njima nisam sudjelovao, a hoću li vjerojatno nikada neću, ne da se plasim, već što me politika ne interesira, kriminalci su je pokvarili.

Tihomir Bradvica

Samo cuko bezobrazni si ti ali bog sve vidi odakle tebi pravo ljude prozivati i pljuvati ali bog sve vidi i vrati

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Vidi imenjace oni pljuju i po tebi i po meni, samo sto ja to vidim i ne dam da me pljuju, a tebi treba svakodnevna dezinfekcija ili cijepljenje.. Nije mi jasno koliko si neosjetljiv.

Tihomir Bradvica

Kako se može protuzakonito vršit eksproprijacija?Oduzmu pa ne plate ko za Tite ili ima neki novi model?I odkad je krivično ili prekršajno djelo htjeti pokušati?I na kraju kakve veze ima grad Ljubuški sa javnom nabavom kad radove plaća i nadzire federacija?Nešto ti šuplja priča.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Odi kod pravnika da ti objasni postupak eksproprijacije, uostalom sto nisu nastavili kada je sve zakonito. Grad Ljubuski ima veze sa radovima i javnim nabavkama.

Tihomir Bradvica

Kružni tok cijena mu je realna 5.000KM a uvenko je naplaćivao po 120.000KM eto odakle pare za stanove po Zagrebu stašin mercedes i od ilegalne prodaje i zakupa državnog zemljišta a tek kradezeovi inžinjeri s kružnim tokovima oko kojih se autobus nemože okrenuti a tek koliko je stradalo podvozje automobila iz radišića vitine po raskopanoj cesti šahtovi po cesti a tek kriminal na plantaži i vinogradu u otoku prvo su kradezeovci zapalili potom pokrali i iščupali metalne stupove.zapalili su i duhansku ali prvo su pokrali grede za koćušu.

Evo Tiho,tvoja priča je meni na nivou ovog komentara.Ne dvojim da ima nepravilnosti ali isto tako ni ti nisi alternativa nikom od SUMa do grada.Obeća si neka radna mista u struki pa bi volio čut ima li šta od toga,jer bi sa tim popravio dojam

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Odgovorim i na to. Bio sam danas sa osobom vezano za otvaranje radnih mjesta. Novac za investiciju nije problem, ali kaže nema inženjera i nema struke, a natječaj im je uvijek otvoren. Eto tebi i SUM i alternativa. I baš si kazao Ljubuski je GRAD koji će opet postati selo.
Pronađi alternativu ili si ti alternativa.?

Tihomir Bradvica

Nije vrag da si ti jedini inžinjer u gradu?Bolan evo samnom rade inžinjeri iz Indije,Rusije,Nigerije a i sam si pisa da si radio projekte za Njemce.Znaš ti i sam da inžinjeri nisu problem a eto kažeš da nisu ni pare samo konstruktivna i održiva ideja.Može li se znat šta je krajnji produkt projekta triba bit ili je vojna tajna?Eno će Ćorluka štrudle radit, otkrio je.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Dovedi te inženjere iz Nigerije. To bi bio veliki uspjeh HDZ-a. Ljudi rade, misle, završili fakultet u Burkini Faso i Mauritaniji. Uvoz pameti i radne snage HDZ radi moderno. Klima uređaji nisu potrebni za rad. Tako je kad u HDZu nema inženjera niti će ih ikada biti.

Tihomir Bradvica

Zaustavljanje daljnjih radova oko kružnog toka na Plantaži
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari