Cijene goriva ponovno skočile

ljubuski.info

Cijene goriva na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini prethodnih dana ponovno su porasle za nekoliko feninga po litru. Na jednoj banjalučkoj benzinskoj crpki su potvrdili kako su se cijene blago povećale, tako da je sada za litar benzina potrebno izdvojiti 1,84 KM.

I cijene dizela su povećane u posljednjih desetak dana. On je prethodno iznosio 1,83 KM po litru, a sada je za litar dizela potrebno izdvojiti dva feninga više, tj. 1,85 KM, kažu iz te crpke.

I u FBiH kažu kako je gorivo poskupjelo, a na jednoj benzinskoj crpki u Sarajevu ističu da je u prethodnih nekoliko dana cijena porasla za pet feninga. Kako kažu, za litar benzina je potrebno izdvojiti 1,96 KM, dok se cijena dizela nije mijenjala i iznosi 1,81 KM.

Dragan Trišić, predsjedatelj Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske, također je rekao da su cijene naftnih derivata porasle za dva-tri feninga.
Za desetak dana cijene goriva, benzina i dizela su povećane za dva do tri feninga po litru na cijelom maloprodajnom tržištu, odnosno na benzinskim crpkama, kazao je Trišić.

Kako kaže, razlozi zbog kojih su cijene goriva povećane su geopolitički događaji, odnosno nedavno održani izbori za novog predsjednika SAD.
Ono što mi možemo zaključiti iz prošlog razdoblja, uzevši u obzir geopolitičke događaje, tj. održane izbore za novog predsjednika SAD, burze su očigledno odreagirale na ovaj način pa je došlo do blagog povećanja te stabilizacije tržišta, rekao je Trišić.

Prema njegovim riječima, dinamika burzanskih kotacija je na stabilnoj razini, a cijene se kreću oko 450 dolara po toni.
Što se tiče trenutnog stanja burze, ne bi trebalo doći do ozbiljnijeg povećanja cijena goriva u sljedećih 10 do 15 dana, dodao je Trišić.

Kako ističe, ono što je ključno u svemu tome je da distributeri naftnih derivata nabavljaju robu koja se isključivo veže za burzu, tako da se sve promjene, i povećanje i smanjenje cijena, isključivo temelje na tom parametru.

Podsjetimo, prije mjesec dana cijene goriva su bile niže u odnosu na sadašnje stanje.

U Banja Luci je krajem prosinca benzin iznosio 1,81 KM po litru, dok je dizel iznosio 1,83 KM. Na benzinskim crpkama u Bijeljini litar benzina je iznosio 1,64 KM, a dizela 1,67 KM.

U FBiH na nekim benzinskim crpkama dizel je iznosio 1,71 KM, dok je na drugima ta cijena išla i do 1,99 KM po litru.

NN

Glas naroda

Opet i s poskupljenjem jeftinije nego kod nas 1,96...

A niko ne piše kako je ulje poskupilo

Cijene goriva ponovno skočile
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari