Rade Luburić oživljava rimski vojni logor u srcu Ljubuškog

ljubuski.info

Uz Kravicu, Koćušu, najstariji muzej u sklopu samostana na Humcu buduće turiste koji se odluče upoznati s prirodnim i kulturnim bogatstvom Hercegovine, odnosno Ljubuškog, dočekat će i jedinstveni posjetiteljski centar na Gračinama. Riječ je o prvom in situ (na licu mjesta) posjetiteljskom centru na ovom području, čija izgradnja počinje u sljedećih nekoliko mjeseci.

Sustavna istraživanja

U sklopu IPA CBC prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora (2014. - 2020.) iz projekta "Heritage REVIVED" izgradit će se i opremiti prvi in situ posjetiteljski centar na arheološkom nalazištu Gračine. U znanstvenoj literaturi poznatiji pod nazivom rimski vojni logor Bigeste tako će dobiti novu vrijednost sustavnom obradom, digitalizacijom, očuvanjem i prezentacijom pokretnog arheološkog materijala - ističu iz JU Razvojna agencija ZHŽ-a - HERAG koja je nositelj projekta.

Posjetiteljski centar imat će suvremeni, ali i inovativni način prezentacije koji uključuje 3D virtualnu stvarnost, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta, arheološku zbirku materijala sa sustavnih istraživanja na Gračinama i drugu zbirku predmeta prikupljenih s istraživanja provedenih posljednjih nekoliko godina. Izloženi materijal prvi put bit će prezentiran javnosti, a proći će potrebne konzervatorsko-restauratorske zahvate.

Za potrebe buduće tehničke obrade osiguran je depo i prostorija za analizu materijala, dok će kongresna dvorana omogućiti javne i znanstvene prezentacije djelovanja i aktivnosti na kulturnim dobrima. Na vrhu objekta zamišljen je vidikovac s kojeg će biti moguće panoramski sagledati kompleks nalazišta. Prostor partera omogućit će prilagođene pješačke komunikacije do nalazišta, s pratećim turističkim sadržajima.

Očuvanje baštine

Prema riječima Radoslava Luburića, ravnatelja JU HERAG, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova koji mora imati licenciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Natječajna procedura trebala bi biti okončana do kraja lipnja, a u srpnju se očekuje početak radova.
Rok za završetak građevinskih radova je četiri mjeseca od početak radova. Plan je posjetiteljski centar staviti u funkciju za deset mjeseci od početak građevinskih radova - ističe Luburić.

Ultimativna ideja centra središnja je institucija koja će se na osobit način skrbiti o valorizaciji lokaliteta Gračine, ali i očuvanju, daljnjem istraživanju i prezentaciji cjelokupne kulturno-povijesne baštine ljubuškog kraja. Vrijednost radova procijenjena je na 318.000 eura.

Nositelj projekta je JU Razvojna agencija ZHŽ-a - HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški iz BiH, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz Hrvatske te Općina Ulcinj iz Crne Gore.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

šta mislite uraditi sa kućama što su nelegalno napravljene u prvoj zoni zaštite na nacionalnom spomeniku, i hoće li biti kaznenih prijava ovim što su tu spajali struju i vodu ,a što sa onima iz općine što su izdavali dozvole a nisu po višem zakonu to smjeli itd

Jesi siguran da imaju dozvolu?

ne znam , ali me ne bi čudilo da imaju

Nemaju kao ni većina objekata na obilaznici.A ovi koji imaju to je samo papir kojeg im je netko iz općine potpisao za par stoja maraka.Zakonski nijedan objekat koji ima direktan izlaz na obilaznicu nebi mogao dobiti građevinsku dozvolu a isto tako na cesti Ljubuški -Mostar

Rade Luburić je kleptoman HDZ-ovski,šta je imao prije funkcije a što sad?

Zar je rade jamijo

Cenzura dobijo eure

U koju li će svrhu otići ti euri...

Eto opet para od ulaznica kad raja navali.

Ima da Čiko u Baščini bude pun ko Džajić...

Naslov za čistke 10ke !!!! Nemam protiv gospodina ništa al po naslovu ispada da ga svojim novcima "oživljava".... Sve se ovo radi narodnim parama jer narod plaća sve dadžbine a "politički šminkeri" sebi pripisuju zasluge

Triba na onim temeljim restoran napravit i otvorit do sezone, kakvi rimljani pajdo, kakav bigeste i jeli to ikad i postojalo...dvi iljade godina nije malo.

Zamisli da ga Rade oživljava, na što spade rimski logor, od muke bi se raspao kad zna ko ga oživljava..

A šta će onaj Džudžan oživit ,satrala ga inteligencija !Blago onom tko je otišao i ne treba više gledati kako se uhljebi gomilaju na izmišljena radna mjesta.

Rade Luburić oživljava rimski vojni logor u srcu Ljubuškog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari